Fauna Malaeziana — Fazanul

In diorama „Faună malaeziană”, animale tipice pentru arhipelagul indonezian şi sud-estul Asiei: tapirul indian, urangutanul, fazanul Argus, pitonul tigrat, specii de gibon, lemurianul zburător, pantera neagră (aceasta din urmă fiind o formă melanică a leopardului, întâlnită cel mai des în Malaezia şi Indonezia).

În această sală este expus liber elefantul indian, specie binecunoscută, răspândită atât în India cât şi în Indochina şi arhipelagul indo-malaez. Între piesele umede putem observa o specie de şopârlă „zburătoare” (care planează prin extinderea unei membrane pieloase între coastele alungite şi mobile) şi broaşte „zburătoare” (care planează cu ajutorul membranei bine dezvoltate dintre degetele lungi), o specie de miriapod veninos de talie mare etc.

Fazanul Argus (Great Argus):
Argusianus argus (Linnaeus, 1766) femela

Răspândire:
Malaezia, Sumatra şi Borneo.

Statut ocrotire:
Considerat aproape ameninţat (NT). Vânătoarea şi pierderea habitatului (pădurile tropicale primare) sunt principalele pericole care ameninţă specia cu dispariţia.

5bc0698b5e405f1b072e6ba251ee3a90 D0bc857d7932c0229e14609ab7f38a1b

Biologie

Este o pasăre ascunsă, greu de observat, de aceea se cunosc foarte puţine lucruri despre modul lor de viaţă. Foarte liniştit şi timid, acest fazan se deplasează cu agilitate prin tufişurile dense. Se hrăneşte cu insecte, seminţe, fructe de pădure, iar când se odihneşte stă cocoţat în copaci.

Fazanul, destul de singuratic, locuieşte în principal pe sol, iar penajul nu este unul strălucitor. Predomină culorile cenuşiu şi maron.

Parada masculului este deosebit de impresionantă. Masculul are remigele secundare alungite, lăţite şi marcate în partea centrală cu nişte pete rotunde în formă de ochi. Numărul mare al „ochilor” te duce cu gândul la Argus, personajul mitologic, care avea 1000 de ochi, de unde şi numele acestei specii, Argusianus argus. Spre deosebire de ceilalţi fazani, penajul acestuia nu este strălucitor, culorile dominante sunt cenuşiul şi maroniul. Femela depune 2 ouă într-un cuib căptuşit cu iarbă, construit în copaci. Perioada de reproducere se desfăşoară din martie până în iulie. Perioada de incubaţie – în captivitate – durează între 24 şi 25 de zile.

Muzeul Tuturor

Proiecte
Pentru unii, Muzeul se deschide pentru prima oară! din 1 octombrie 2012 Începând cu 1 ... citește mai mult

Vizite senzoriale

Proiecte
din 31 octombrie 2013 Joi 31 octombrie 2013, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ... citește mai mult
Abonează-te la newsletter

De acum poti fi mereu prezent in Lumea Antipa! Articole interesante, expozitii virtuale, workshop-uri si programe educative pentru copii, toate la doar un click distanta de tine.