Isophya
Obiective
Scopul acestui proiect este investigarea relatiilor filogenetice si filogeografice intre speciile grupului Isophya camptoxypha, clarificand taxonomia si istoria lor evolutiva, sintetizate din studiul bioacusticii, biologiei moleculare si modelarea nisei ecologice.
1. Grupul de specii Isophya camptoxypha: evaluarea cunoștințelor despre distributia, comunicarea acustica si genetica speciilor.
1.1. Evaluarea comunicarii acustice la speciile din grupul Isophya camptoxypha.
1.1.1. Recenzia exhaustiva a literaturii pentru a extrage elementele de acustica din lucrarile publicate si crearea unei baze de date cu informatii.
1.1.2. Analiza discriminanta a sunetelor: comparație oscilografica intra- si interspecifica a speciilor din grupul Isophya camptoxypha.
1.2. Studiul relatiilor filogenetice dintre speciile grupului Isophya camptoxypha, folosind markeri moleculari.
1.2.1. Extracție de ADN genomic din indivizi apartinand speciilor din grupul Isophya camptoxypha.
1.2.2. Optimizarea reactiilor PCR a unor markeri moleculari (gene mitocondriale sau nucleare), necesari in analiza filogenetica.
1.3. Evaluarea distributiei potentiale (anvelopei bioclimatice) actuale si trecute pentru speciile din grupul Isophya camptoxypha.
1.3.1. Recenzia exhaustiva a literaturii pentru a extrage punctele de ocurenta din lucrarile publicate si crearea unei baze de date cu informatii.
1.3.2. Georeferentierea punctelor de ocurenta care nu au informatie spatiala, folosind un sistem GIS si harti de referinta (aeriene, harti topografice actuale si anterioare).
1.4. Diseminarea rezultatelor.
1.4.1. Crearea site-ului web al proiectului.
1.4.2. Participare la o manifestare stiintifica.
2. Studiul distributiei potentiale si relatiilor filogenetice dintre speciile grupului Isophya camptoxypha.
2.1. Evaluarea comunicarii acustice la speciile din grupul Isophya camptoxypha.
2.1.1. Activitati de teren pentru a inregistra speciile de interes si a colecta probe biologice.
2.1.2. Inregistrarea cantecelor in natura / laborator pentru obtinerea datelor privind sistemele de comunicare acustica, inregistrarea masculilor care striduleaza si a duetelor mascul-femela.
2.2. Studiul relatiilor filogenetice dintre speciile grupului Isophya camptoxypha, folosind markeri moleculari.
2.2.1. Extractie de ADN genomic de la probele colectate.
2.2.2. Amplificarea markerilor moleculari necesari in analiza filogenetica si obtinerea secventelor ADN ale acestora.
2.3. Evaluarea distributiei potentiale (anvelopei bioclimatice) actuale si trecute pentru speciile din grupul Isophya camptoxypha.
2.3.1. Elaborarea unui model preliminar de distributie potentiala pentru speciile din complexul Isophya camptoxypha folosind doi algoritmi de modelare: Maxent si Desktop GARP.
2.3.2. Activitati de teren pentru a colecta puncte de distributie pentru speciile tinta si a investiga locatiile prezise de modele, dar unde specia nu a fost gasita anterior si colectarea de material biologic.
2.3.3. Recalibrarea modelelor de distributie potentiala folosind date din teren, pentru a creste acuratetea rezultatelor si transferarea modelelor pe climate din trecut.
2.4. Diseminarea rezultatelor.
2.4.1. Publicarea unui articol stiintific intr-un jurnal cotat ISI.
2.4.2. Participarea la o manifestare stiintifica.
3. Istoria evolutiva a speciilor din grupul Isophya camptoxypha: imaginea complexa.
3.1. Evaluarea comunicarii acustice la speciile din grupul Isophya camptoxypha.
3.1.1. Observatii in presupusele habitate specifice si localizarea indivizilor de Isophya in natura si activitati pentru obtinerea datelor sistemelor de comunicare acustica, inregistrarea masculilor care striduleaza si a duetelor mascul-femela.
3.1.2. Analiza discriminanta a sunetelor: comparatie oscillografica intra- si interspecifica.
3.1.3. Extragerea din sunet a caracterelor care pot fi folosite cu precizie in identificarea specimenelor si mai apoi pentru rezultate comparative care vor revela relatiile dintre taxonii studiati.
3.2. Studiul relatiilor filogenetice dintre speciile grupului Isophya camptoxypha, folosind markeri moleculari.
3.2.1. Extractie de ADN genomic de la probele colectate.
3.2.2. Amplificarea markerilor moleculari necesari in analiza filogenetica si obtinerea secventelor ADN ale acestora.
3.2.3. Analiza secventelor obtinute si identificarea relatiilor filogenetice dintre populatiile speciilor de Isophya studiate.
3.3. Evaluarea distributiei potentiale (anvelopei bioclimatice) actuale si trecute pentru speciile din grupul Isophya camptoxypha.
3.3.1. Evaluarea modelelor de distributie generate folosind cei doi algoritmi de modelare (GARP si Maxent) prin metode statistice (model nul, partial AUC (Area Under the Curve) si opinia expertului).
3.3.2. Crearea unui model median pentru distributia potentiala prezenta si trecuta a fiecarei specii din complexul Isophya camptoxypha.
3.4. Diseminarea rezultatelor.
3.4.1. Publicarea unui articol stiintific intr-un jurnal cotat ISI.
Galerie imagini
CONTRIBUITORI
Dr. Ionut Stefan Iorgu
Director de proiect
Dr. Elena Iulia Iorgu
Cercetator postdoctoral
Dr. Tiberiu Constantin Sahlean
Cercetator postdoctoral
Drd. Liviu Aurel Moscaliuc
Student doctorand
Drd. Daniela Mirela Dragos
Student doctorand