Racul de ponoare

Acasă

RACUL DE PONOARE (AUSTROPOTAMOBIUS TORRENTIUM), SITUATIA ACTUALA IN ROMANIA: DISTRIBUTIE, FILOGENIE SI EVALUAREA POPULATIILOR.

Proiect nr. 1019/2009

Scopul proiectului. Scopul acestui proiect este de a contribui la cunoasterea raspandirii, biologiei si ecologiei speciei Austropotamobius torrentium Schrank, 1803 (Crustacea: Astacidae) in Romania.

Justificarea proiectului.

Cunostintele cu privire la arealul ocupat de astacidele din Romania si Europa sunt deficitare, atat din lipsa datelor cat si ca urmare a proceselor de expansiune. Numeroase specii si-au extins arealul, alte specii au fost introduse in mod artificial inlocuindu-le pe cele autohtone iar alteori habitatul a fost distrus. In ceea ce priveste racul de ponoare (Austropotamobius torrentium, Schrank 1803) cunostintele sunt si mai deficitare, statutul international actual al speciei fiind insuficient cunoscut (iucn red list). Intrucat in Romania arealul speciei se afla la limita estica, consideram ca datele noastre vin sa completeze tabloul european al distributiei speciei.

Directiva Habitate, prin Anexa 5, atribuie speciei importanta de specie prioritara pentru managementul ariilor naturale protejate, motive care fac necesara cunoasterea actuala a situatiei raspandirii geografice. Pentru un management durabil devin obligatorii cunoasterea parametrilor biologici si ecologici in limita carora specia se va mentine in limite optime. In acest sens propunem investigatii complexe care sa vizeze dimensiunea si starea biologica a populatiilor cumulate cu structura habitatului, caracteristicile fizico-chimice precum si calitatea apei interpretata prin prisma speciilor indicatoare.

Un alt aspect intens discutat este dispersia speciei la nivel european. Din punct de vedere ecologic arealul speciei in Romania este scindat de raul Mures, bariera naturala pentru aceasta specie caracteristica izvoarelor montane. Studiile comparative asupra caracterelor morfologice si a investigarii fondului de gene vor evidentia carei linii evolutive europene apartin populatiile din Romania si daca exista tendinta de speciatie.

Galerie imagini

CONTRIBUITORI

Iorgu PETRESCU

Director de proiect

Luis-Ovidiu POPA

Membru echipa

Milca PETROVICI

Membru echipa

Oana-Paula POPA

Membru echipa

Elena Iulia PISICA

Membru echipa

Lucian PARVULESCU

Membru echipa