Colecțiile de Diptere
Colecţiile de Diptere sunt împărțite în: Colecţia științifică de diptere fauna României, Colecţia științifică de Syrphidae Vladimir Brădescu, Colecţia de faună mondială, Colecţia de exemplare tip și o colecție de studiu.
În 1911 este achiziţionată de către Grigore Antipa, de la Dresda, o colecţie etalon cu exemplare aparţinând majorităţii speciilor reprezentative. De la aceast nucleu, prin activitatea de colectare şi cercetare întreprinsă de specialiştii dr. Medeea Weinberg (specialist dipterolog în perioada 1954 – 1986) şi dr. Corneliu Pârvu această colecţie se dezvoltă ajungând în prezent la peste 182.000 exemplare.
În 1986 specialistul sirfidolog Vladimir Brădescu donează muzeului cea mai mare parte a colecţiei sale ce conţine exemplare atât din fauna României cât şi a Europei, iar ulterior, post-mortem, familia donează restul colecţiei, astfel că cele 10.267 exemplare constituie o colecție de referinţă pentru fauna de syrphide a României.
Tot din Colecţia de diptere face parte și Colecţia de Chironomidae organizată de către acad. Nicolae Botnariuc şi dr. Paula Albu la mijlocul secolului al XX-lea. Colecţia conţine preparate pe lamă (1831 lame) şi exemplare conservate umed (în alcool), respectiv, larve şi adulţi.