Colecțiile de Etnografie și Antropologie
Colecţiile de etnografie universală şi antropologie cuprind în prezent 2060 de piese ce provin din diferite regiuni ale globului, majoritatea cu o valoare istorică, documentară, ştiinţifică deosebită, astăzi imposibil de procurat (de exemplu: capete zanza, mumii de tip fardo, etc.)
Primele piese din Colecţia de etnografie au fost primite la sfârşitul secolului al XIX-lea, ca donaţie a Dr. Hilarie Mitrea, piese provenind din Arhipelagul Indo-Malaez. Căpitanul Leon Ardouin a contribuit, în 1899, la îmbogăţirea acestei colecţii prin donarea unor piese din Madagascar. O altă donaţie la fel de veche a fost cea a familiei Ghika-Comăneşti, care a organizat o mare expediţie de vânătoare în Africa.
Colecţia a sporit şi prin achiziţiile făcute de dr. Grigore Antipa de la firma Umlauff, Hamburg – mulajele etnografice în mărime naturală, cu accesorii originale.
O donaţie mai recentă este cea din 1994 realizată de John Predescu ce cuprinde 107 piese reprezentând costume, argintărie, instrumente muzicale, monede din Peru (etc.), multe recente, altele însă cu vechime mare şi valoare istorică (exp. peseta, centavos – 1880).
Printre piese deosebite expuse: mumie egipteană de copil, mumii peruane, Andamani (tribul Aka-Bea) şi Micronezian din Arhipelagul Gilbert, fetişuri-relicvar Nkisi, săbii indoneziene.
Dintre piese aflate în depozitul de colecţie: seturi de arme din insulele Solomon, olărie precolumbiană din Cuba (câteva piese sunt expuse).
Colecţia de antropologie cuprinde printre alte obiecte și replici ale unor piese celebre: mandibula de la Mauer (Omul de Heidelberg), craniu femeie şi bărbat Homo sapiens (Predmost), calota craniană de la Trinil – Java, craniu Cro-Magnon (Franţa).