Colecțiile de Geologie și Mineralogie
Colecțiile de geologie și mineralogie cuprind diverse eșantioane de minerale și roci, de la bazalt sau cărbuni la strălucitoarele pietre semiprețioase.
În perioada 1867-1893, când la conducerea Muzeului a fost profesorul universitar Gregoriu Ştefănescu, colecţiile geologice şi paleontologice au cunoscut o dezvoltare apreciabilă. Cele mai multe eșantioane de minerale, roci și fosile colectate în acea perioadă vor rămâne în colecția universității.
Astăzi, colecţiile de geologie și mineralogie ale muzeului cuprind 4425 eșantioane minerale, roci, geme, litofize (ouă de trăsnet) şi lemne silicifiate, meteoriţi şi tectite. Acestea provin din diverse zone ale globului: Europa, Asia, America de Nord, Madagascar. De asemenea muzeul deţine piese din Antarctica, donate de Gheorghe Neamu.
Cele mai spectaculoase eşantioane ca formă, culoare, mărime dintre elemente native, sulfuri şi sulfosăruri, halogenuri, oxizi şi hidroxizi, carbonaţi, sulfaţi, silicaţi şi fosfaţi sunt expuse în Sala de minerale şi roci de la etaj.
În ultimii ani colecţiile de geologie și mineralogie ale muzeului s-au îmbogăţit şi prin donarea unor colecţii realizate de pasionaţi în domeniu: ing. Nicolae Grigore, care a donat 270 eşantioane în 1986 și 1987, și ing. Mihai Licurici, care a donat 150 de eşantioane în 2000, parte dintre ele fiind expuse. Acestor colecții li s-au adăugat trei eșantioane de minerale cumpărate în 2007 și 17 eșantioane de minerale achiziționate în 2012. În primul caz este vorba de agat (felie, Mongolia), aur nativ pe cuarț (Cavnic, Baia Mare) și o geodă de ametist (Minas Gerais, Brazilia) de cca. 2 m înălțime expusă la Sala de minerale și roci, iar în cea de-a doua etapă sunt cumpărate eșantioane de calcit, cuarțuri, stibină, marcasită, pirită, baritină provenite din mine de pe teritoriul județului Maramureș.