CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

14Iunie2019

Programe educative

Școala de Vară la Antipa

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice!     Timp de 8 săptămâni, între 24 iunie și 6…

Află mai multe

Programe educative

Școala de Vară la Antipa

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani într-o fascinantă incursiune în lumea cunoașterii științifice!  
 
Timp de 8 săptămâni, între 24 iunie și 6 septembrie 2019, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în muzeu. În această perioadă, vom organiza 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, atât în Sălile Atelier cât și în grădina muzeului și parcurile din București. 
 
Primul modul al Școlii de Vară va începe luni, 24 iunie, cu o poveste despre „Familia mea și alte animale”, o istorie născută din paginile cărții cu același nume apărută la Editura Art și semnată de Gerard Durrell – renumit zoolog și cercetător în domeniul conservării speciilor de animale aflate în pericol. Cercetătorii muzeului, Dr. Oana Paula Popa și Dr. Elena Iorgu vă invită la o călătorie de inițiere în tainele faunei și florei insulei Corfu, insula de smarald, o comoară a Greciei, un spațiu de poveste cu grădini luxuriante, colorate feeric, care ascund o multitudine de vietăți interesante și țărmuri însorite, pline de viață. De la cercetătorii muzeului vom afla care sunt principalele specii de animale și plantele caracteristice regiunii mediteraneene, dar mai ales cum anume ne putem transforma în mici exploratori pe perioada vacanțelor petrecute alături de cei dragi. Parcurgând împreună acest modul vom învăța cum putem „colecta” amintiri și cunoștințe despre natură din fiecare loc minunat în care ajungem. 
 
Între 1 și 5 iulie, la „Ora păsărilor”, pasionații de ornitologie vor afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde își fac cuibul, câţi pui au, sau ce mănâncă”. În timpul incursiunilor în grădina Muzeului, precum și în parcurile vecine din București, copiii vor învăţa să privească păsările, să le descopere viaţa şi numele, să le asculte cântecul şi să le studieze îndeaproape.  
 
O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 8 – 12 iulie celor care vor dori să privească „Natura la microscop”, sub coordonarea specialiștilor muzeului, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu și Dr. Andrei Ștefan. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, coordonatorii acestui curs le vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură. 
 
 În următorul modul al Școlii de Vară, tinerii cursanți vor face cunoștință cu specii ocrotite din fauna României, cum ar fi croitorul de fag sau fluturele de foc, aspretele, pelicanul comun, râsul sau țestoasa de baltă. De asemenea, copiii vor afla de la cercetătorii muzeului de ce unele specii de animale ajung să aibă nevoie de ocrotire, și vor afla ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi această protecție. Modulul „Animale ocrotite” se va desfășura în perioada 15 – 19 iulie în Sala Atelier de la etajul Muzeului și va fi coordonat de către Dr. Alexandru Iftime. 
 
Între 22 și 26 iulie vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu și Angel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia!” vom afla cât de diverse și ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit. Vom afla cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită prostul renume pe care îl au, sau dacă au o importanță mai mare decât am crede noi. 
 
Știați că distrugerea habitatelor, poluarea chimică sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populației de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste câteva zeci de ani Terra- „planeta insectelor”? Puteți afla răspunsul la aceste întrebări participând în perioada 29 iulie – 2 august la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Cătălina Drăghici.  
 
Între 26 și 30 august vă invităm la o întâlnire specială cu „Uriașii mărilor și oceanelor”! Deși balenele, delfinii și rechinii sunt printre cele mai studiate organisme acvatice, secretul comportamentului lor este încă învăluit în mister. Ce reprezintă „cântecul balenelor” sau „de ce migrează rechinii” sunt doar câteva dintre enigmele la care vom încerca să găsim răspuns împreună cu specialistul muzeului, Drd. Mara Nilca. În cadrul acestui modul vom învăța despre speciile reprezentative de balene, delfini și rechini din lume, iar coordonatorul cursului ne va arăta cum să diferențiem mamiferele marine de pești, prin elemente cheie de recunoaștere. 
 
În săptămâna 2 – 6 septembrie, pasionații de paleontologie și științele naturii se vor întâlni cu dinozaurii și alte animale preistorice, în cadrul ultimului modul al Școlii de Vară de la Antipa, coordonat de Dr. Tiberiu Sahlean. Copiii vor avea prilejul să descopere ce s-a întâmplat cu toate aceste animale, de la micuții trilobiți și până la uriașii dinozauri care, pe parcursul a circa 185 milioane de ani, au stăpânit uscatul, precum și unde sau de ce au dispărut?  
 
Înscrierea participanților se poate face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari.  

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare este de 180 lei/modul/copil sau 320 lei/modul/2 frați, respectiv 320 lei/ 2 module/participant. 
 
Sponsor principal: MOL România 
Parteneri: DaVinci Learning, Editura Art   
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com. 
Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa.  
 

14Iunie2019

Programe educative

Familia mea și alte animale

14Iunie2019

Vă invităm la primul modul de vacanță al Școlii de Vară de la Antipa, intitulat „Familia mea și alte animale”, inspirat de romanul cu același nume apărut la Editura Art și semnat de Gerald Durrell, un renumit zoolog și cercetător în domeniul conservării speciilor de…

Află mai multe

Programe educative

Familia mea și alte animale

14Iunie2019

Vă invităm la primul modul de vacanță al Școlii de Vară de la Antipa, intitulat „Familia mea și alte animale”, inspirat de romanul cu același nume apărut la Editura Art și semnat de Gerald Durrell, un renumit zoolog și cercetător în domeniul conservării speciilor de animale aflate în pericol.  
 
Tinerii naturaliști sunt așteptați luni, 24 iunie 2019, de la ora 10:15 în Sala Atelier de la etajul Muzeului, să pornească alături de cercetătorii muzeului – Dr. Oana Paula Popa și Dr. Elena Iorgu, într-o călătorie de inițiere în tainele faunei și florei insulei Corfu, insula de smarald, o comoară a Greciei! Ni se va deschide spre cunoaștere un tărâm nou, un spațiu de poveste cu grădini luxuriante, colorate feeric care ascund o multitudine de vietăți interesante, țărmuri însorite, pline de viață, toate fremătând sub privirile unui mic puști curios care împreună cu câinele său străbat cât e ziua de lungă insula, având drept călăuze pasiunea nestăvilită pentru natură și o curiozitate specifică doar copilăriei.  
 
Micuțul Gerry și Roger, cățelul său, ne vor fi prieteni și povestitori pentru a descoperi magia acestei insule. De la cercetătorii muzeului vom afla care sunt principalele specii de animale și plantele caracteristice regiunii mediteraneene, dar mai ales cum anume ne putem transforma în mici exploratori pe perioada vacanțelor petrecute alături de cei dragi. Parcurgând împreună acest modul, vom învăța cum putem „colecta” amintiri și cunoștințe despre natură din fiecare loc minunat în care ajungem.   
 
Vă așteptăm la Muzeu și, timp de o săptămână, vom călători împreună ghidați de peripețiile unui copil de numai 10 ani, care poate fi un exemplu demn de urmat pentru cei care doresc ca pasiunea din copilărie pentru natură să îi însoțească toată viața, să o cultive, și, de ce nu, să o transforme la un moment dat într-o profesie. Vom descoperi treptat că acesta a fost chiar drumul micuțului Gerry, devenit peste ani celebrul naturalist englez Gerald Durrell, militant pentru protecția speciilor de animale aflate în pericol.   
 
Înscrierea participanților se poate face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari

Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani. 

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare este de 180 lei/modul/copil sau 320 lei/modul/2 frați, respectiv 320 lei/ 2 module/participant. 
 
Sponsor: MOL România 
Parteneri: DaVinci Learning, Editura Art 
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com. 
Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa.  

14Iunie2019

Atelier

Robotică și Programare la Muzeul Antipa

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” și ȘCOALA IT vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele de Robotică și Programare la Muzeul Antipa.  În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța…

Află mai multe

Atelier

Robotică și Programare la Muzeul Antipa

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” și ȘCOALA IT vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele de Robotică și Programare la Muzeul Antipa. 

În cadrul acestor ateliere, copiii vor învăța noțiuni introductive despre robotică și programare, vor descoperi cum arată echipamentele IT văzute prin ochii unui specialist și vor afla cum sunt construiți roboții și cum se pot programa ei pentru a îndeplini diverse sarcini. 

Participând la atelierele de vacanță, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învața încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate. 

Atelierele de Robotică și Programare sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice. 
Experimentăm și învățam! 

Perioada de desfășurare: 24 iunie – 30 august 2019 
Grupa de vârstă: copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani 

Succesiunea modulelor este următoarea: 
Modulul I: PROGRAMARE DE ROBOȚI CU BLOCURI DE COMANDĂ 
24 – 28 iunie 2019, între orele 16:00 și 17:00
Folosim roboți educaționali de mai multe tipuri pentru a-i programa. Comandăm senzori, lumini, motoare…. Lucrăm în programele Ozoblockly și Mblock dar programăm și în coduri de culoare. Învățăm să programăm și aplicam acest lucru direct pe roboți pentru ca distracția să fie maximă!  
 
Modulul II: REALITATE AUGMENTATĂ 
1 – 5 iulie 2019, între orele 16:00 și 17:00 
Crezi că poți lucra pe calculator fără să îl atingi – doar cu puterea mâinilor? Hai să vezi cum ne jucăm și construim prin gesturile pe care le facem în fața calculatorului! Împreună vom înțelege și vom experimenta ce înseamnă realitatea augmentată și cum ne putem folosi de ea pentru a comunica mai ușor.  

Modulul III: NATURA LA BUTOANE 
8 – 12 iulie 2019, între orele 10:30 și 11:30 
Crezi că poți conecta un morcov la calculator? Crezi că poți desena butoane pe o foaie și apoi chiar să le folosești într-un joc? Dacă nu crezi, hai să facem toate astea împreună! Vom conecta la calculator frunze, fructe și multe alte lucruri din natură! Învățam despre energie, curent, materiale… implicam bineînțeles și roboți:) 
 
Modulul IV: ROBOȚII CÂNTĂ 
15 – 19 iulie 2019, între orele 10:30 și 11:30  
Hai să facem roboții să cânte! Hai să fim compozitori pentru o saptamana și să învățăm cum poate un robot înțelege comenzile noastre și cum poate să le transforme în sunete. Vom compune muzica prin culori, lumini și gesturi iar roboții ne vor cânta pe ritmuri electronice. Putem cânta chiar și cu lumina! Lucrăm cu senzori de sunet, lumina, proximitate, module Wifi, Bluetooth…te așteptăm! 
 
Modulul V: ROBOȚII AUTONOMI 
22 – 26 iulie 2019, între orele 16:00 și 17:00  
Hai să vedem cum poate o mașină să conducă singură! Vom folosi roboți educaționali pentru a simula masini autonome. Vom experimenta împreună cum se programează o mașină pentru a putea accelera singură, pentru a frâna, a ocoli obstacole și a detecta alți participanți la trafic. Totul cu ajutorul roboților Ozobot Evo dar și MBot și a senzorilor prezenți pe aceștia. Lucrăm în programe cu blocuri de comandă și construim un mini-oraș unde mașina va exersa comenzile noastre. Facem parcări automate, străzi inteligente și mașini autonome. 
 
Modulul VI: MISIUNEA DE SALVARE 
29 iulie – 2 august 2019, între orele 10:30 și 11:30 
Programam roboții să caute supravietuitori, să găsească ieșiri, să comunice cu noi. Simulam dezastre naturale și învățam să folosim roboții pentru a rezolva situații critice. Construim un oraș, programăm roboți și salvăm oameni și roboți. Un atelier plin de aventură, un simulator al situațiilor reale.  
 
Modulul VII: ROBOȚI ȘI SUBANSAMBLURI ROBOTICE 
26 – 30 august 2019, între orele 10:30 și 11:30 
Ai construit vreodata un brat robotic? Ai vrea să faci un joc cu piese robotice? 
Împreună facem acest lucru și construim un stadion, alarme diverse, mașimării automate… Înveți cum să hrănești pisica atunci când ești plecat, construim o mâna care scrie, mașini cu telecomandă… daca ai și tu idei, te așteptăm! 
 
Taxă de participare: 
— 1 modul – 220 lei/participant; 
— 2 module – 380 lei/participant; 
— 1 ședință – 50 lei/participant; 
— participarea a doi fraţi la 1 modul – 380 lei. 
Taxa de participare se achită integral la sediul Muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. 

Înscrierea copiilor se face prin e-mail la info@antipa.ro , la telefonul 021.312.88.26, tasta 4 sau completând formularul, în limita a 12 locuri/grupă. 
Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr minim de 10 participanți. 

14Iunie2019

Atelier

Ateliere de vacanță Galileo robotics

14Iunie2019

Galileo robotics este un program educațional Young Engineers, care oferă copiilor pasionați de construcții lego și robotică o introducere în aspectele teoretice și practice din domeniile tehnologiei, ingineriei software, matematicii și…

Află mai multe

Atelier

Ateliere de vacanță Galileo robotics

14Iunie2019

Galileo robotics este un program educațional Young Engineers, care oferă copiilor pasionați de construcții lego și robotică o introducere în aspectele teoretice și practice din domeniile tehnologiei, ingineriei software, matematicii și antreprenoriatului. 

Cursul dezvoltă gândirea algoritmică și permite implementarea programului algoritmic folosind programarea grafică LEGO® WeDo. În cadrul fiecărei lecții, elevii vor construi un robot cu ajutorul pieselor LEGO®, pe care îl vor programa în conformitate cu funcționalitatea solicitată. Copiii vor avea timp să se joace, să experimenteze și să aducă îmbunătățiri din propria imaginație. 

Participanții la acest program își pot dezvolta gândirea creativă, capacitatea de lucru în echipă și comunicarea. 

Succesiunea modulelor 
Modulul I 
1. Robotul acordeon – mecanism cu clichet, transformarea mișcării circulare în mișcare liniară; 
2. Separatorul de nisip– algoritm, pseudocod, conectare, deconectare, creșterea vitezei de transmisie, transformarea mișcării circulare în mișcare liniară; 
3. Liftul de pe șantierul de construcții – punct de sprijin, ridicarea greutăților cu ajutorul scripeților 
4. Caruselul – algoritm, pseudocod, forța centrifugă și centripetă; 
5. Mașina de gunoi – alegerea vitezei în funcție de scop, reciclarea; 
 
Modulul II 
1. Super titirezul – programare, legea conservării momentului unghiular, legea inerției.; 
2. Mașina care se rostogolește – puterea dublă de transmisie, gândire inventivă; 
3. Fotbal – comanda Background, lucrul în echipă, turneul de fotbal; 
4. Avion ușor Cessna – principiul lui Bernoulli, forța de ridicare; 
5. Tancul – algoritm, pseudocod, manevrare, lucrul în echipă; 
 
Perioada de desfășurare 
Modulele se desfășoară în următoarele perioade: 
Modulul I 
– 24 – 28 iunie 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
– 8 – 12 iulie 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
– 22 – 26 iulie 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
– 26 – 30 august 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
 
Modulul II 
– 1 – 5 iulie 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
– 15 – 19 iulie 2019, între orele 17:30 și 18:45; 
– 29 iulie – 2 august 2019, între orele 17:30 și 18:45. 
 
Taxa de participare: 
– 1 modul – 220 lei/participant; 
– 1 modul – 400 lei/ 2 frați; 
– 1 ședință – 60 lei/participant.  
– 2 module – 400 lei/participant; 
 
Taxa de participare se achită integral la sediul Muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. 
Înscrierea copiilor se face prin e-mail: info@youngengineers.ro, sau la telefon 0742.102.633, în limita a 15 locuri/grupă. 
Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr minim de 10 participanți. 
 

14Iunie2019

Atelier

SAH LA ANTIPA

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieți pe copiii dumneavoastră la un program educațional interactiv, în care micuții vor afla noțiuni introductive despre șah și…

Află mai multe

Atelier

SAH LA ANTIPA

14Iunie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieți pe copiii dumneavoastră la un program educațional interactiv, în care micuții vor afla noțiuni introductive despre șah și își vor exersa gândirea logică! 

Prin practicarea acestui joc, copilul dumneavoastră își va dezvolta imaginația, creativitatea și aptitudinile matematice. Șahul stimulează capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni, dezvoltă dorința de autoperfecționare, sporește încrederea în sine, mărește puterea de concentrare și dezvoltă atenția distributivă. 

SUCCESIUNEA TEMELOR

24 iunie – 26 iulie 2019 

Modul 1: 
Lecția 1: Mutările speciale (rocada și en passant). Matul, patul și șahul; 
Lecția 2: Notația în șah (fișa de partidă) și jocul cu ceasul de șah; 
Lecția 3: Matul cu figuri grele (Dama și turnurile). Matul într-o mutare; 
Lecția 4: Atacul dublu și prin descoperire. Pregătirea pentru concurs. 
Lecția 5: Concursul de șah 
 
Modul 2 
Lecția 1: Atacul dublu, furculița, șahul prin descoperire. Matul cu cu figurile grele; 
Lecția 2: Finaluri simple de pioni. Matul cu un turn sau cu dama; 
Lecția 3: Cum deschidem o partidă? Matul într-o mutare; 
Lecția 4: Cum ne pregătim pentru concursul de șah? Jocul cu ceasul de control; cum notăm partida de șah? 
Lecția 5: Concursul de șah 

 

GRUPA DE VÂRSTĂ
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 12 ani 

PERIOADA DE DESFĂȘURARE 
Modulele se desfășoară în următoarele perioade: 

Modulul I 
– 24 – 28 iunie 2019, între orele 10:15 și 11:45; 
– 15 – 19 iulie 2019, între orele 16:00 și 17:30; 
 
Modulul II 
– 1 – 5 iulie 2019, între orele 16:00 și 17:30; 
– 22 – 26 iulie 2019, între orele 10:15 și 11:45; 
 
 
Pentru formarea unei grupe este necesar un număr minim de 4 participanți 
 
Taxa de participare: 
– 1 modul – 200 lei/participant; 
– 1 modul – 380 lei/ 2 frați; 
– 1 ședință – 60 lei/participant.  
– 2 module – 380 lei/participant; 
 
Taxa de participare se achită integral la sediul Muzeului, cu cel puțin trei zile înainte de începerea modulului. 
Înscrierea copiilor se face prin e-mail la info@antipa.ro , la telefonul 021.312.88.26, tasta 4 sau completând formularul, în limita a 15 locuri/grupă.  
Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr minim de 4 participanți. 

 

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter