Atelier
Expoziții temporare
Eveniment special
Programe educative
Ultimele noutati
Conferință
Atelier
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume a cunoașterii științifice, ghidați de specialiștii…
Atelier
26Mai2023
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume a cunoașterii științifice, ghidați de specialiștii Muzeului!
Timp de 7 săptămâni, între 19 iunie și 4 august 2023, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în Muzeu. În această perioadă, vom organiza 7 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, atât în Sălile Atelier cât și în grădina Muzeului și parcurile din București.
Iată ce vor putea învăța copiii participând la Școala de Vară de la Antipa:
Modul 1: 19 – 23 iunie 2023
Ora păsărilor (coordonator: Dr. Andrei Ștefan)
Vă invităm la „Ora păsărilor”, primul modul al Școlii de Vară de la Antipa! Timp de o săptămână, între 19 și 23 iunie 2023, vom vorbi despre păsări, vom învăța să le identificăm, le vom observa cuiburile, ouăle și le vom asculta cântecele! Cu pași ușori prin tufișuri, cu binoclul la ochi și determinatorul în mână, vom descoperi apoi speciile de păsări care împart orașul cu noi.
Ca să ne bucurăm pe deplin de prezența păsărilor de lângă noi, trebuie să le cunoaștem: vom descoperi împreună cu coordonatorul cursului, Dr. Andrei Ștefan, cercetător științific al Muzeului, cele mai comune dintre păsările care-și fac cuiburile lângă casa noastră, în parcul sau pădurea din apropiere ori pe lacurile sau bălțile din București, vom vorbi despre cum își fac cuiburile și cum învață să zboare. Vom vedea cum ciocul este adaptat pentru diferitele tipuri de hrană pe care o mănâncă și ce ne pot spune picioarele lor despre mediul de viață.
Cursul se desfășoară atât în grădina Muzeului cât și în parcuri vecine din București. Voi trebuie să veniți cu bucurie și cu dorința de a învăța, iar noi vă întâmpinăm cu entuziasm, dragoste de natură plus echipamentul de care aveți nevoie „la păsărit”.
Modul 2: 26 – 30 iunie 2023
Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu)
O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 26 – 30 iunie 2023 celor care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa și Drd. Andreea-Maria Brezeanu, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.
Micii naturaliști vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorința de a învăța și astfel cursanții noștri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și a plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!
Modul 3: 3 – 7 iulie 2023
Insectele și Omul (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)
Printr-o varietate de activități practice și excursii interactive pe teren, „Insectele și Omul”, cel de-al treilea modul al Școlii de Vară de la Antipa îi va învăța pe copii cât de uimitoare și valoroase sunt cu adevărat insectele. Îndrumați de Andreea Cătălina Draghici, specialist al muzeului, micii entomologi vor câștiga experiență în știință și practica de laborator și vor înțelege mai profund relația deosebit de importantă dintre oameni și insecte.
Copiii vor afla că insectele furnizează multiple servicii utile pentru oameni și mediu, sunt sursă de hrană pentru diverse organisme precum păsările, sau sunt experți în salubritate prin curățarea deșeurilor organice sau din plastic. Insectele prădătoare sau parazite contribuie la menținerea echilibrului natural în timp ce alte insecte sunt recunoscute în domeniul artei, fiind plăcute simțurilor.
Modul 4: 10 – 14 iulie 2023
Viața de parazit – traiul pe cârca altuia (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia)
Între 10 și 14 iulie 2023 vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia” vom descoperi prin jocuri, prezentări și discuții cu specialiștii Muzeului tainele căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum și ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale și vom afla cât de diverse și de ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit.
Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită „bunul” renume pe care îl au… sunt câteva dintre întrebările la care veți putea găsi răspuns participând la modulul „Viața de parazit – traiul pe cârca altuia”.
Modul 5: 17 – 21 iulie 2023
Necuvântătoarele din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Drd. Angel Gabriel Irimia)
Modulul „Necuvântătoarele din umbra omului”, susținut de Drd. Angel Gabriel Irimia, medic veterinar, dezvăluie celor interesați lucruri noi și interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizați: câinele, pisica, iepurele, dar și despre cele din gospodăria de la țară – vaca, oaia, porcul și chiar și cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.
Știați că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiți că în Evul Mediu declinul unei civilizații înfloritoare s-a datorat și prezenței calului în armata cuceritorilor! Unde și cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.
Modul 6: 24 – 28 iulie 2023
Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)
Se discută mult despre necesitatea de a proteja speciile de animale, dar ce specii sunt protejate în România – și la nivel mondial ? Pe ce criterii se stabilește aceasta ? În ce constă această ocrotire și cum putem ajuta aceste specii ? Aceste aspecte – și multe altele – vor fi discutate și descoperite în cadrul modulului „Animale ocrotite” din cadrul Școlii de Vară de la Antipa. Participanții vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum să le recunoască și să le protejeze în natură, de la vietăți binecunoscute și spectaculoase precum balena albastră sau tigrul siberian la peștișori întâlniți doar în România, precum aspretele sau roșioara de Pețea. Vor învăța care sunt necesitățile acestor specii și ce putem face pentru ele – și pentru a reduce impactul activităților noastre asupra naturii.
Modul 7: 31 iulie – 4 august 2023
Raci, crabi, un crevete și … alte vedete (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu)
Prin izvoare, lacuri, peșteri, mlaștini și galerii în nisip, oriunde există un ochi de apă și hrană din abundență, vom întâlni acești cavaleri în armură, cu antene precum halebardele și abilitățile unui înotător olimpic. Nu de multe ori am stat la umbra unui copac, lângă o apă frumos curgătoare, neștiutori de lumea bogată ce sălășluiește în adâncimile întunecate.
Cu ajutorul cercetătorilor pasionați vom învăța despre rolul crustaceelor ca sursă importantă de hrană, despre frumusețea lor ce depășește de multe ori rolurile decorative din acvaristică, precum și importanța lor culturală. Portretizați ca întruchipări ale celui rău sau întâlniți pe stemele orașelor, racii sunt poate printre cele mai cunoscute grupe de crustacee din lume. Numărul total al crustaceelor marine poate fi estimat la aproape zece milioane. Dintre acestea foarte puține sunt cunoscute în prezent. Ce detalii ale biologiei lor le face să devină printre cele mai adaptate la aceste medii de viață, dar și potențialul unora de a deveni specii invazive, la toate aceste întrebări vom încerca să răspundem împreună.
Împreună cu Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu, coordonatorii acestui modul, cursanții vor petrece o săptămână pe tărâmul subacvatic plin de animale misteriose adaptate la această viață. Vom cerceta și vom afla informații despre aceste viețuitoare cu carapace și antene, ce trăiesc în abisul oceanelor, dar și în Marea Neagră.
Înscrierea copiilor la Școala de Vară 2023 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari , în limita a maximum 15 locuri/grupă.
După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.goticket.ro/.
Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 260 lei/modul/participant sau 490 lei/ 2 module/participant.
Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.
Vă așteptăm cu drag!
Sponsor principal: MOL România
Atelier
De 1 iunie 2023, copiii sunt așteptați să-și petreacă ziua la Antipa! Joi, de ziua lor, ei vor primi în dar intrarea gratuită la muzeu! Între orele 10:00 și 17:00,…
Atelier
23Mai2023
De 1 iunie 2023, copiii sunt așteptați să-și petreacă ziua la Antipa! Joi, de ziua lor, ei vor primi în dar intrarea gratuită la muzeu!
Între orele 10:00 și 17:00, curtea din spatele Muzeului va fi plină de culoare, cântec și veselie. Activitățile distractive cu animatori, ateliere de creație, desene pe asfalt, povești despre exploratori, ateliere de șah, desen, pictură și multe baloane colorate vor face deliciul unei adevărate petreceri în aer liber.
Vizitatorii de toate vârstele vor avea ocazia să descopere minunata lume a exploratorilor, participând de la ora 10:00 la deschiderea unei inedite expoziții temporare „Antipa și Racoviță – exploratori de poveste”!
Programul special al zilei de 1 iunie 2023 se desfășoară în grădina Muzeului și cuprinde următoarele activități:
–10:00 – 19:00 – intrarea gratuită în expoziția permanentă a muzeului pentru toți copiii;
–10:30 – deschiderea expoziției temporare „Antipa și Racoviță – exploratori de poveste”;
–10:00 – 17:00 – activități în grădina Muzeului:
– „Parcarea animalelor colorate” – desene cu creta pe asfalt;
– „Colorăm cu spor” – zona de colorat fișe cu imagini din natură;
– „Puzzle pentru toți” – zona de asamblat puzzle-uri cu animale;
– „În cuvinte să ne-ntrecem și prin labirint să trecem!” – zona de rebusuri și labirinturi;
– „Natura, muza noastră” – zona în care micii artiști vor desena cu carioci și acuarele pe folie de împachetat;
– „Povești în grădină”, ateliere pentru preșcolari împreună cu adulții însoțitori;
– „Mutarea perfectă” – ateliere de șah pentru cei mici;
–13:00 – 14:00 – atelierul „Antipa și Racoviță – exploratori de poveste” pentru copiii pasionați de expediții și natură.
Vă așteptăm, așadar, cu mic cu mare joi, pe 1 iunie, la marea petrecere, să sărbătorim împreună Ziua Copilului la Muzeul Antipa!
Participarea la ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile.
Activitățile realizate în grădina Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.
Sponsor: MOL România
Parteneri: profudesah.ro, Asociația afostodata.ro, Fundația Bosch România
Atelier
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vine în întâmpinarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar, școlar și liceal cu oferta educațională a anului 2023. Oferta educațională cuprinde 5 programe care se…
Atelier
16Mai2023
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vine în întâmpinarea cadrelor didactice din învățământul preșcolar, școlar și liceal cu oferta educațională a anului 2023.
Oferta educațională cuprinde 5 programe care se desfășoară de marți până vineri, în Sala Atelier și/sau în expoziția permanentă a Muzeului, iar durata atelierelor variază între o oră și o oră și jumătate.
Oferta se adresează educatorilor, învățătorilor și profesorilor care doresc să vină cu clasa la Muzeu și să-și completeze orele de științe ale naturii și biologie cu activități nonformale creativ-educative, în care bunurile de patrimoniu sunt folosite ca obiecte de studiu pentru o înțelegere concretă a informațiilor transmise și descoperite în timpul orelor la clasă.
Tematicile alese țin cont de cerințele curriculumului școlar și urmăresc să dezvolte nevoia de cunoaștere și de aprofundare a cunoștințelor copiilor.
Scurtă prezentare a programelor educaționale:
– „Povești cu animale” se adresează copiilor de grădiniță și școlarilor din clasa pregătitoare și se desfășoară într-un loc special amenajat din expoziția permanentă a Muzeului. Programul cuprinde 2 module, fiecare cu câte 3 ateliere, în care participanții pornesc de la o lectură interesantă și jucăușă și ajung să-i descopere, prin jocuri și provocări, pe protagoniștii povestirilor în dioramele specifice din Muzeu.
– „Din lumea animalelor” se adresează tuturor preșcolarilor din grupa mare și școlarilor de la clasele 0 – V și se desfășoară atât în expoziția permanentă, cât și în Sala Atelier a Muzeului. Programul cuprinde 10 ateliere de science&craft în care copiii fac cunoștință cu „actorii principali”, animalele, iar spre final își exprimă creativitatea și spiritul artistic prin realizarea unui produs de lucru manual de tip craft.
– „Călătoria căluțului de mare” se desfășoară atât în expoziția permanentă, cât și în Sala Atelier a Muzeului și se adresează școlarilor din clasele 0 – IV. În expoziția permanentă, elevii vor participa la un tur interactiv în Muzeu pentru descoperirea unor specii de pești din Marea Neagră și vor asculta o poveste văzută prin ochii unui căluț de mare. În Sala Atelier, participanții sunt invitați să picteze în culori marine propria poveste din adâncuri.
– „Observatori în lumea animală” se adresează elevilor din clasele I – VI și se desfășoară în expoziția permanentă a Muzeului. Programul cuprinde 6 ghidaje tematice, completate cu jocuri și concursuri, la diorame ce reprezintă medii de viață selectate în funcție de programa școlară.
– „Bumerangul magic” este un proiect în care elevii din clasele VII – XII sunt invitați să cerceteze exponate din Colecția de Etnografie și Antropologie a Muzeului pentru a descoperi o lume străveche, să încerce să reconstituie un mod de viață tradițional și să-și imagineze, prin scriere creativă, o călătorie în timp, cu ajutorul bumerangului magic.
Locație : Muzeul Antipa, în sălile atelier și/sau în expoziția permanentă
Când: în zilele de marți, miercuri, joi și vineri.
Durata: o oră/ o oră jumătate, în intervalul orar 10:00 – 15:00.
Perioada : februarie – iunie 2023
Programări: Înscrierea se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ .
Taxă de participare: 35 lei/participant (atelier 1h) și 50 lei/participant (1 h 30 min)
Număr de participanți: minim 10, maxim 20
Notă :
Accesează oferta școlară detaliată – AICI
Pentru alte programe educative accesați: https://antipa.ro/evenimente/page-ateliere/ sau https://antipa.ro/educatie/
Sponsor principal: MOL România
Atelier
Activitățile din cadrul atelierelor „Povești cu animale” stimulează interesul pentru lectură, concomitent cu dezvoltarea dorinței de a descoperi în Muzeu mai multe informații și curiozități despre personajele principale ale povestirilor….
Atelier
16Mai2023
Activitățile din cadrul atelierelor „Povești cu animale” stimulează interesul pentru lectură, concomitent cu dezvoltarea dorinței de a descoperi în Muzeu mai multe informații și curiozități despre personajele principale ale povestirilor.
Într-un spațiu mai puțin convențional, un loc special amenajat în expoziția permanentă, vom porni de la o lectură interesantă și jucăușă, adaptată vârstei copiilor, în căutarea animalelor în Muzeu.
Din dorința de a descoperi, într-un mod amuzant și accesibil copiilor, cât mai multe despre simpaticii protagoniști ai povestirilor și mediul în care aceștia trăiesc, atelierele vor fi completate cu jocuri și provocări care vor stimula comunicarea, gândirea, imaginația, creativitatea copiilor.
Vârsta recomandată : preșcolari și școlari din clasa pregătitoare.
Locație : Expoziția permanentă a Muzeului Antipa
Teme propuse:
1. Animale din pădure
– „Moș Martin, ursul brun”
– „Lupul, prieten sau dușman?”
– „Viclenia vulpii”
2. Animale din savană
– „Cea mai înaltă dintre toate. Girafa ”
– „Albă cu dungi negre sau neagră cu dungi albe? Zebra”
– „Spaima apelor. Crocodilul”
Perioada de desfășurare:
Ghidajele tematice se desfășoară în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00.
Durată atelier: 60 de minute
Taxa de participare: 35 lei/participant
Înscrierea se face de către profesorul coordonator cu minimum 7 zile înainte, prin formularul: https://antipa.ro/rezervari/ iar rezervarea locurilor pentru fiecare clasă de preșcolari și școlari se realizează doar după achitarea taxei de participare prin transfer bancar sau cash la sediul muzeului și trimiterea confirmării plății la: info@antipa.ro.
Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 10 participanți.
Sponsor principal: MOL România
Atelier
Proiectul „Din lumea animalelor” cuprinde activități care urmăresc competențele și conținuturile din programele școlare, fiind adaptate particularităților de vârstă ale copiilor. Fiecare activitate cuprinde un atelier de science&craft, în care…
Atelier
16Mai2023
Proiectul „Din lumea animalelor” cuprinde activități care urmăresc competențele și conținuturile din programele școlare, fiind adaptate particularităților de vârstă ale copiilor.
Fiecare activitate cuprinde un atelier de science&craft, în care copiii vor face cunoștință cu „actorii principali”, animalele, vor afla curiozități și lucruri interesante despre acestea, vor putea să pună întrebări și să observe exponate naturalizate din colecțiile Muzeului.
Atelierele vor fi și un prilej minunat de destindere și dezlănțuire a imaginației copiilor, deoarece în a doua parte a atelierelor își vor putea exprima creativitatea și spiritul artistic prin realizarea unui produs de lucru manual de tip craft.
Vârsta recomandată: preșcolari din grupa mare, elevi din clasele O – V.
Locație : Sala Atelier a Muzeului Antipa
Teme propuse:
Perioada de desfășurare:
Activitățile se desfășoară în zilele de marți, miercuri, joi și vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00.
Durată atelier: 60 de minute
Taxa de participare: 35 lei/participant
Înscrierea se face de către profesorul coordonator cu minimum 7 zile înainte, prin formularul: https://antipa.ro/rezervari/ iar rezervarea locurilor pentru fiecare clasă de preșcolari sau elevi se realizează doar după achitarea taxei de participare prin transfer bancar sau cash la sediul muzeului și trimiterea confirmării plății la: info@antipa.ro.
Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 10 participanți.
Sponsor principal: MOL România