CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

20Iulie2021

Programe educative

Creatorii de fluturi – ateliere de science & craft pentru copii

20Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să participe la Atelierele de science & craft „Creatorii de fluturi”, care se vor desfășura de două ori…

Află mai multe

Programe educative

Creatorii de fluturi – ateliere de science & craft pentru copii

20Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici să participe la Atelierele de science & craft „Creatorii de fluturi”, care se vor desfășura de două ori pe săptămână, între 27 iulie și 9 septembrie 2021, în curtea muzeului.

Atelierele sunt susținute de specialiști ai muzeului și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani (marți, de la ora 10:00) și celor cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani (joi, de la ora 10:00).

Întâlnirile săptămânale stimulează imaginația copiilor, oferindu-le posibilitatea de a combina culori și materiale întâlnite în natură (dar nu numai), și nu necesită înclinații artistice, talent sau abilități deosebite, ci doar interes pentru lucrul manual.

În prima parte a atelierului vom admira fluturii exotici din sera special amenajată în grădina Muzeului și ne vom minuna de coloritul, de zborul elegant și tehnicile ingenioase de camuflare ale acestor insecte cu un mod de viață fascinant. Vom pândi momentul „nașterii” lor și, dacă suntem norocoși, poate vom vedea în direct transformarea lor miraculoasă din pupă în fluture.

După vizita în seră „plămădim”, inspirați de fluturii din expoziție, un obiect de decor, un mic tablou sau o mini-dioramă pe care o veți putea expune la voi acasă.

Vom folosi tehnici simple de reutilizare creativă și responsabilă a materialelor refolosibile, precum și a elementelor naturale – pietre, frunze, petale, scoici, melci.

Atelierele se vor desfășura în aer liber, în curtea Muzeului Antipa și vor respecta normele pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

În cazul în care condițiile sunt nefavorabile desfășurării atelierelor, ele se vor reprograma la o dată ce va fi anunțată ulterior.

Când se desfășoară:

 • marți, 10.00 – 11.15 (grupa de vârstă 5 – 7 ani)
 • joi, 10.00 – 11.15 (grupa de vârstă 8 – 10 ani)

Taxa de participare este de 40 lei/copil sau 70 lei/doi frați, în care sunt incluse vizita la expoziția de fluturi tropicali vii, precum și materialele de lucru.

Înscrierea copiilor se face prin formularul antipa.ro/rezervari, în limita a 10 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Sponsor principal: MOL România

 

Reguli și măsuri de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 în cadrul atelierelor „ Creatorii de fluturi – ateliere de science & craft pentru copii” 

       Pentru buna desfășurare a atelierelor „Creatorii de fluturi – ateliere de science & craft pentru copii”, participanții iau la cunoștință și respectă următoarele obligații, cât și cele conforme cu Ordinul nr. 3245/1805/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, în vigoare de la 26 octombrie 2020:

 • Este obligatorie verificarea temperaturii la intrarea în muzeu; accesul copiilor în cadrul atelierului se va face numai după efectuarea triajului observațional și a termometrizării noncontact. Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura sau care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) nu vor avea acces la atelierele „Creatorii de fluturi – ateliere de science & craft pentru copii”;
 • La intrarea în Muzeu, copiii îşi vor dezinfecta mai întâi mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool, care este pus la dispoziție de Muzeu;
 • Pe tot parcursul atelierului desfășurat în curtea Muzeului este obligatorie purtarea măștii;
 • Însoțitorii copiilor sunt rugați să lase copiii la locul de desfășurare a atelierului și să revină după terminarea acestuia;
 • Durata atelierului este de 1 oră și un sfert;
 • Pe toata durata atelierului, participanții sunt rugați să respecte instrucțiunile profesorilor coordonatori.

Poster care prezinta atelierul intitulat Creatorii de fluturi

09Iulie2021

Expoziții temporare

Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!

09Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să „Prindeți din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!”, care va poposi în grădina muzeului în perioada 10 iulie –…

Află mai multe

Expoziții temporare

Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!

09Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să „Prindeți din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!”, care va poposi în grădina muzeului în perioada 10 iulie – 12 septembrie 2021!

Cea mai frumoasă expoziție a verii vă oferă prilejul să observați îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant și să admirați bogăția de culori și forme atât de des întâlnită la fluturii din zonele tropicale.

În sera din curtea muzeului își vor întinde aripile fluturele „Împărat”, „Fluturele coada rândunicii de smarald”, „Trandafirul de catifea”, o serie de specii din grupul spectaculoșilor fluturi cap-de-bufniță, dar și câteva specii din fauna africană, cum ar fi fluturele lună african.

Expoziția de la Muzeul Antipa vă oferă prilejul de a putea admira specii care în natură pot fi văzute zburând în partea superioară a coronamentului arborilor, la mulți metri deasupra nivelului solului, cum este fluturele de malachit.

Vizitatorii curioși și iscoditori vor putea descoperi cu surprindere specii de fluturi care prezintă metode extrem de ingenioase de apărare, cum ar fi fluturii frunză, care imită aproape perfect frunzele uscate sau fluturele cu aripi de sticlă, care prezintă porțiuni extinse din aripi lipsite de solzi, transparente. Totodată, vizitatorii vor avea prilejul să urmărească zborul elegant al acestor insecte, dar și privilegiul de a fi martorii unor momente emoționante: „naşterea” unor fluturi, momentul în care insectele adulte părăsesc învelişul crisalidei şi încep o existență complet diferită de cea din cursul perioadei larvare.

Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii atrage atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte.

Preţul unui bilet de intrare este de: 15 lei pentru adulți, 10 lei pentru copii, studenți și pensionari și 11 lei prețul unui bilet de copil, în care este inclus abonamentul pentru 3 luni la aplicația Da Vinci Kids.

Muzeul Antipa vine în întâmpinarea publicului cu o ofertă avantajoasă: biletul comun de vizitare al expozițiilor temporare „Prinde din zbor cea mai frumoasă expoziție a verii!” și „Moon Impact, a geological story”. Prețul acestui bilet este: 25 lei pentru adulți, 15 lei pentru copii, studenți și pensionari și 16 lei prețul unui bilet de copil, în care este inclus abonamentul pentru 3 luni la aplicația Da Vinci Kids.

Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de acces gratuit în cele două expoziții. Biletele pot fi achiziționate de la receptia muzeului, online prin: https://antipa.iabilet.ro/, sau www.iabilet.ro.

Expoziția de fluturi tropicali vii poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:30).

Expoziția de fluturi exotici vii este adaptată la nevoile mai multor categorii public. Pentru vizitatorii cu nevoi speciale consultați facilitățile de vizitare și acces în cadrul expoziției.

 

Sponsor principal: Mol Romania

08Iulie2021

Programe educative

Ateliere de vacanță Art Antipa ONLINE

08Iulie2021

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire virtuală cu Arta, în cadrul atelierelor de vacanță Art Antipa…

Află mai multe

Programe educative

Ateliere de vacanță Art Antipa ONLINE

08Iulie2021

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire virtuală cu Arta, în cadrul atelierelor de vacanță Art Antipa ONLINE.

Atelierul oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici.

Grupă de vârstă: 6 – 12 ani

Tematica modului de vacanță Art Antipa este următoarea:

Tema 1 (14 iulie 2021) – Fluturele Papilio ulysses;
Tema 2 (28 iulie 2021) – Peștele clovn și anemona de mare;
Tema 3 (11 august 2021) – Maiestuosul pelican;
Tema 4 (25 august 2021) – Prietenosul delfin.

Grupa de vârstă:
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Perioada de desfășurare:
Atelierele se desfășoară în ziua de miercuri, o dată la două săptămâni, între orele 13:00 – 14:15.

Informaţii despre atelier:
Art Antipa online este realizat sub îndrumarea și atenta coordonare a prof. pedagog și artist vizual, Simona Cristina Zalinca.

Atelierele încep cu o documentare vizuală, în care copiii află detalii despre subiectul propus iar apoi urmează partea practică, în care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită, prin tehnici de reprezentare prin desen (măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei, etc).

Taxă de participare:
— Modulul de vacanță – 260 lei / participant;
—1 ședință – 70 lei /participant.

Înscrierea copiilor se face prin formularul antipa.ro/rezervari, în limita a 13 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare online prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Link-ul de conectare la platforma ZOOM se va transmite prin email părinților cu o zi înainte de începerea atelierului.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de 5 participanți.

Lista de materiale recomandate:

 • Bloc de desen A4
 • Creion HB sau B
 • Gumă de șters
 • Ascuțitoare
 • Trusa acuarele (rotunde)
 • Set creioane colorate
 • Set cariocă
 • Set culori guașă
 • Set pensule cu vârf rotund (păr sintetic)
 • Șervețele
 • Vas pentru apă

Sponsor principal: MOL Romania

01Iulie2021

Expoziții temporare

Moon Impact – a geological story

01Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită vineri, 2 iulie 2021, de la ora 18:00, la deschiderea expoziției „Moon Impact – a geological story”, organizată de Centre National…

Află mai multe

Expoziții temporare

Moon Impact – a geological story

01Iulie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită vineri, 2 iulie 2021, de la ora 18:00, la deschiderea expoziției „Moon Impact – a geological story”, organizată de Centre National de la Recherche Scientifique (Franța).

Expoziția vorbește despre impactul gigantic în urma căruia s-au format Pământul și Luna și despre evoluția geologică a acestor două corpuri cerești, oferind răspunsuri la întrebări pe care ni le-am pus, probabil, mulți dintre noi: în cât timp s-a format Pământul, dar Luna și dacă fără Lună am mai fi noi astăzi aici.

Moon Impact expune peste 250 de eșantioane de roci, meteoriți, modele 3D, holograme și proiecții video care vin să completeze tot acest demers argumentat științific.

Cei curioși să afle mai multe despre formarea celor două corpuri cerești și despre evoluția lor, vor putea admira exponate greu de găsit în mediul natural obișnuit: o bucată din cel mai vechi meteorit din Sistemul Solar, un eșation extras din cel mai adânc foraj de pe pământ, și, de asemenea, cea mai nouă rocă, un amestec de plastic și bazalt, care a fost găsită de căpitanul de vas Charles Moore în Hawaii.

Vizitatorii vor (re)descoperi istoria universului prin prisma geologiei dintr-o nouă perspectivă, a interdependenței vieții de pe Pământ cu lumea minerală și amprenta umană asupra mediului înconjurător mineral (acumularea deșeurilor plastice).

Expoziția oferă explicații detaliate atât pentru adulți cât și pentru copii. Ghidați de celebrul astronom Vera Rubin, copiii (6-12 ani) vor descoperi prin intermediul broșurii informative temele principale ale expoziției în jurul unor anecdote științifice și, ulterior, își vor putea testa cunoștințele prin intermediul unor mici jocuri.

De asemenea, cei mici vor primi, odată cu biletul cumpărat, un cod QR care le oferă un abonament gratuit pentru trei luni la aplicația Da Vinci Kids.

Membrii echipei care au pus bazele acestui proiect sunt : dr. Răzvan Caracaș – coordonatorul proiectului și curatorul expoziției, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie de Lyon, şi profesor la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics, Léna Martin, muzeograf la Centre National de la Recherche Scientifique, Laboratoire de Géologie de Lyon și designerul expoziției, cea care a transformat și a pus în practică proiectul, împreună cu echipa IMPACT. Proiectul este finanțat de Consiliul European al Cercetării (grantul nr. 681818 pentru proiectul IMPACT).

Expoziţia poate fi vizitată de marți până duminică în programul de vizitare al muzeului, iar prețul unui bilet de intrare este: 10 lei pentru copil/student/pensionar, 11 lei pentru achiziționarea unui bilet de copil, în care este inclus abonamentul pentru 3 luni la aplicația Da Vinci Kids, și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sponsor principal al Muzeului Antipa: MOL România

08Iunie2021

Eveniment special

NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA 2021 – Ediția specială ONLINE

08Iunie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit sâmbătă, 12 iunie 2021, pentru Noaptea Muzeelor, o ediție specială care cuprinde ateliere online pe platforma ZOOM pentru cei mici și…

Află mai multe

Eveniment special

NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA 2021 – Ediția specială ONLINE

08Iunie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit sâmbătă, 12 iunie 2021, pentru Noaptea Muzeelor, o ediție specială care cuprinde ateliere online pe platforma ZOOM pentru cei mici și prezentări filmate în expoziția permanentă, care vor putea fi vizionate pe pagina de facebook (https://www.facebook.com/muzeulantipa) și Instagram (mnin_antipa) a Muzeului Antipa.

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa se va desfășura între orele 14:00 și 22:00 și va cuprinde următoarele activități:

 • 14:00 – Atelierul online „O excursie prin pădure” (grupa 6-8 ani);
 • 14:00 – Atelierul de programare „Scratch online” (grupa 8-14 ani);
 • 15:00 – Atelierul de programare „Scratch online” (grupa 8-14 ani);
 • 15:00 – Atelierul online de „Recreație chimică” (grupa 7-12 ani);
 • 16:00 – Atelierul online „O excursie prin pădure” (grupa 6-8 ani);
 • 16:00 – Atelierul de programare „Scratch online” (grupa 8-14 ani);
 • 16:00 – Atelierul online de „Recreație chimică” (grupa 7-12 ani);
 • 17:00 – Atelierul de „Șah online la Antipa” (grupa 6-12 ani);
 • 17:00 – Atelierul online de „Recreație chimică” (grupa 7-12 ani);
 • 18:00 – Atelierul online de desen și pictură „Art Antipa” (grupa 6-12 ani).
 • 18:00 – Atelierul online „O excursie prin pădure” (grupa 9-11 ani);
 • 19:00 – Atelierul de „Șah online la Antipa” (grupa 6-12 ani);

Participarea la aceste întâlniri este gratuită în limita a 15 locuri/atelier, iar înscrierile se fac prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/.

Link-ul de acces se trimite părinților cu o zi înainte de începerea atelierelor.

Programul special al Nopții Muzeelor la Antipa va continua cu trei prezentări ale specialiștilor Muzeului despre „Animale Nocturne”, filmate în expoziția permanentă, care vor fi difuzate exclusiv pe paginile de Facebook și Instagram ale Muzeului:

 • 20:00 – „Animale Nocturne” – dr. Oana Paula Popa;
 • 21:00 – „Animale Nocturne” – dr. Andrei Ștefan;
 • 22:00 – „Animale Nocturne” – dr. Mihai Stănescu.

Fie că este vorba despre ateliere de zoologie, de chimie, pictură, șah sau programare pe calculator, sau despre prezentările online ale specialiștilor muzeului, cei mici și cei mari se vor distra, vor afla curiozități și informații despre lumea animalelor și vor putea să petreacă timp de calitate împreună cu specialiștii muzeului în aceasta ediție online a Nopții Muzeelor de la Antipa!

Lista materialelor necesare participării la Atelierul Online de Recreație chimică „Plastelina homemade. Polimeri inteligenți”:

 • Făină;
 • Sare de bucătărie;
 • Colorant alimentar;
 • Apă;
 • Ulei;
 • Sare de lămâie;
 • Glicerină;
 • Amidon;
 • Bicarbonat de sodiu;
 • Loțiune de corp/ Cremă de mâini.

Lista materialelor necesare participării la Atelierul de desen și pictură Art Antipa:

 • 1 creion de desen ;
 • Gumă de șters;
 • Acuarele rotunde;
 • Pensule diferite numere cu vârf rotund;
 • Vas pentru apă.

Sponsor principal: MOL România

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter