CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

24Septembrie2022

Eveniment special

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect la Muzeul Antipa

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect….

Află mai multe

Eveniment special

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect la Muzeul Antipa

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect. Evenimentul va avea loc vineri, 30 septembrie 2022 între orele 17:00 și 21:00, la sediul muzeului din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Specialiștii Muzeului au pregătit vizitatorilor o serie de activități prin care vor dezvălui celor interesați din tainele meseriei de cercetător, iar ceea ce fac în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor.

Muzeul Antipa va avea vineri, 30 septembrie 2022, un program special de vizitare, fiind deschis între orele 10:00 și 15:00 (ultimul vizitator va intra la ora 14:00).

În intervalul 17:0021:00 (ultimul vizitator va intra la ora 20:00) se vor desfășura activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor. Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit!

 

Programul evenimentelor din această seară cuprinde:

1. Colțul naturalistului
Coordonatori: Dr. Oana Paula Popa, Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Alexandra Florina Popa

2. Kitchen Science – Cum putem să extragem ADN din fructe și cum îl putem vizualiza?
Coordonatori: Drd. Andreea Maria Brezeanu, Dr. Andrei Ștefan

3. Cum trebuie să preparăm insectele pentru o colecție de entomologie?
Coordonator: Dr. Melanya Stan

4. Curiozități din lumea lepidopterelor și metode inedite de capturare a acestora
Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

5. Uite cu ce ne hrănim!
Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

6. Taxidermia, știință sau artă?
Coordonator: Radu Pană

7. În căutarea paraziților păsărilor
Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Constantinescu Cristina, Drd. Angel Irimia

8. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice
Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bâlcu

9. Muzeul și păsările Bucureștiului
Coordonator: Dr. Angela Petrescu

10. Crustaceele din România
Coordonator : Dr. Ana-Maria Petrescu, Dr. Iorgu Petrescu

11. Vietăți cu sânge rece
Coordonator: Dr. Alexandru Iftime

Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!

 

Vă așteptăm cu drag!

Sponsor principal al Muzeului: MOL Romania

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect la Muzeul Antipa

24Septembrie2022

Atelier

Liliecii, zburătoare neobișnuite

24Septembrie2022

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită copiii între 5 și 10 ani la atelierul  „Liliecii, zburătoare neobișnuite”.                     Atelierul se…

Află mai multe

Atelier

Liliecii, zburătoare neobișnuite

24Septembrie2022

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită copiii între 5 și 10 ani la atelierul  „Liliecii, zburătoare neobișnuite”.                    

Atelierul se va desfășura în Sala Atelier a Muzeului Antipa, sâmbătă,  8 octombrie 2022, între 11.00 și 12.00. Participanții vor afla curiozităţi legate de biologia liliecilor, despre cum comunică aceștia cu ajutorul ecolocaţiei, cum se hrănesc, cum se reproduc şi cum hibernează, vor vedea şi animale naturalizate din colecția de mamifere a Muzeului.

Pe parcursul atelierului vom scoate la iveală câteva lucruri mai puțin cunoscute despre aceste mamifere zburătoare, care le vor îmbunătăți imaginea, deoarece în pofida miturilor cunoscute, prezența lor ne oferă beneficii extraordinare.

Într-o atmosferă de bună-dispoziție și relaxare, copiii sunt stimulați să-și folosească creativitatea și abilitățile practice pentru realizarea unor simpatice „obiecte” de lucru manual, vor fi încurajați să pună întrebări, să poarte discuții și să vorbească liber.

Taxa de participare:

– 50 lei/participant;

– 80 lei/2 frați.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ , în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/  sau www.iabilet.ro.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Atelierul este destinat EXCLUSIV copiilor. 

Sponsor principal: MOL România

Atelier intitulat „Liliecii, zburătoare neobișnuite”.

24Septembrie2022

Atelier

Ateliere STEaM – Robotică și Programare

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  și www. ȘcoalaIT.ro  vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare. În cadrul acestui atelier copiii vor…

Află mai multe

Atelier

Ateliere STEaM – Robotică și Programare

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  și www. ȘcoalaIT.ro  vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare. În cadrul acestui atelier copiii vor experimenta lucrul cu piese robotice, realitate virtuala și programare. La fiecare lecție au ocazia de a afla lucruri noi din istorie, fizică, chimie, biologie, totul într-o formă interactivă, alături de roboții modulari Fable de la Shape Robotics.

Participând la atelierele de weekend, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învața încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate.

Atelierele de STEaM sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice.

Experimentăm și învățam!

Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani.

 Perioada de desfășurare

Atelierele se desfășoară duminica, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 10:15 – 11:15.

 

Succesiunea modulelor este următoarea:

Modulul 1

2 – 16 octombrie 2022

Tema 1 (2 octombrie 2022):  Articulații și mișcare

În cadrul acestui atelier vom lucra cu roboți educaționali Fable de la Shape Robotics. Ro-boții sunt realizați industrial. În cadrul lecției analizăm articulațiile umane și simulăm aceste mișcări cu ajutorul brațelor robotice și a servo-motorarelor de pe acestea. O lectie în care se com-bină elemente de robotică, anatomie, fizică, matematică, programare.

Tema 2 (9 octombrie 2022): Roți și motoare

De la descoperirea roții și până în prezent, omul a trecut prin multe etape de dezvoltare. Cu ajutorul creaionelor 3D și al roboților educaționali Fable de la Shape Robotics, vom putea recrea etapele descoperirii, evoluției și utilizării roților. Programarea roților în blocuri de comenzi va aduce roata direct în lumea noastră, lumea tehnologiei și vom detalia cu această ocazie și modul de funcționare pentru un motor și un servomotor. O lectie în care se combină elemente de istorie, robotică, fizică, matematică, programare.

Tema 3 (16 octombrie 2022): Algoritmi și scheme logice

Totul poate fi schematizat, simplificat. Plecarea în tabără, problema la matematică, planul pentru o casă… toate pot porni de la o schiță. Schema logică poate fi de ajutor în orice situație, iar un algoritm face lucrurile mult mai organizate. Lucrăm cu roboți educaționali Fable de la Shape Robotics și cu multe provocări pe care roboții trebuie să le parcurgă, cu ajutorul vostru, prin programare!  O lectie în care se combină elemente de matematică (geometrie), robotică, programare.

Modulul 2

23 octombrie – 6 noiembrie 2022

Tema 1 (23 octombrie): Structuri alternative

Dacă este soare, mergem în parc. În caz contrar, mergem să vedem un film. Și roboții pot primi astfel de sarcini. Este momentul să înveți cum îi programezi să facă asta, să învețe și să execute astfel de comenzi. Folosim roboți educaționali Fable de la Shape Robotics, dar și multe accesorii cu care aceștia să se descurce. Aici poți combina piesele pentru a crea modele noi, funcționale.

O lectie în care se combină elemente de matematica(geometrie), robotică, programare.

Tema 2 (30 octombrie 2022): Senzori

Oamenii au învățat de la alte viețuitoare cum să construiască și să folosească senzorii în viața lor. Dar poți face roboții să comunice între ei? Ai putea programa un robot să găsească un obiect și să îi anunțe pe ceilalți de acest lucru? Acest atelier pune la treaba tipuri diferite de roboți cu rolul de a explica modul în care aceștia pot comunica și lua decizii împreună.

O lectie în care se combină elemente de biologie, ecologie, matematica, robotică, programare.

Tema 3 (6 noiembrie 2022): Problem solving

Poți construi un robot care să verifice integritatea unei conducte? Dar cum ar fi să poți și curăța această conductă cu ajutorul echipamentului creat de tine? În cadrul acestui atelier ai posibilitatea să simulezi aceste activități, de la construcția conductei și până la programarea și controlul remote asupra robotului. Ai o altă idee pe care vrei să o pui în practică? Ai o mulțime de echipamente robotice pe care le poți pune la treabă.

 

Taxa de participare:

— Modulul I – 180 lei/participant;

— Modulul I – 330 lei/ doi frați;

— Modulul II – 180 lei/participant;

— Modulul II – 330 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 70 lei/participant.

 

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ , în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/  sau www.iabilet.ro.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare. Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 6 participanți.

Sponsor principal: MOL România

Ateliere STEaM de robotică și programare

Ateliere STEaM de Robotică și Programare

24Septembrie2022

Programe educative

Șah la Antipa

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieți pe copiii dumneavoastră la un program educațional interactiv, în care micuții vor afla noțiuni introductive despre șah și…

Află mai multe

Programe educative

Șah la Antipa

24Septembrie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită să îi înscrieți pe copiii dumneavoastră la un program educațional interactiv, în care micuții vor afla noțiuni introductive despre șah și își vor exersa gândirea logică!

Prin practicarea acestui joc, copilul dumneavoastră își va dezvolta imaginația, creativitatea și aptitudinile matematice. Șahul stimulează capacitatea de a prevedea consecințele propriilor acțiuni, dezvoltă dorința de autoperfecționare, sporește încrederea în sine, mărește puterea de concentrare și dezvoltă atenția distributivă.

Grupa de vârstă

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

 Perioada de desfășurare

Atelierele se desfășoară sâmbăta, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 13:00 – 14:15.

 

Succesiunea modulelor este următoarea:

Modul I

8 – 29 octombrie 2022

Tema 1 (8 octombrie 2022): Legenda șahului, tabla de șah, câmpurile, cum se deplasează turnul, nebunul, dama. Jocuri și concursuri.

Tema 2 (15 octombrie 2022): Cum se deplasează pionii, caii, turnurile și mutările speciale. Jocuri și concursuri;

Tema 3 (22 octombrie 2022): Despre șah, pat, mat și remiza în șah; valoarea pieselor; notația algebrică a unei partide de șah. Jocuri și concursuri;

Tema 4 (29 octombrie 2022): Cum capturăm și ne apărăm de șah; cum deschidem corect o partidă de șah. Jocuri și concursuri.

Modul II

5 – 26 noiembrie 2022

Tema 1 (5 noiembrie 2022): Maturile de bază cu o damă, un turn și 2 turnuri; cum dăm mat într-o mutare. Jocuri și exerciții;

Tema 2 (12 noiembrie 2022): Strategia în jocul de șah; cum atacăm, ne apăram și cum capturăm corect. Jocuri și exerciții;

Tema 3 (19 noiembrie 2022): Jocul de șah cu ceasul de șah; cum mă pregătesc de un concurs de șah; simultan de șah cu profudesah. Jocuri și exerciții;

Tema 4 (26 noiembrie 2022): Primul meu concurs de șah „Sunt Câștigător”! Turneu de șah între studenții înscriși la Module. Participanții vor primi premii și diplome.

 

Taxa de participare:

— Modulul I – 240 lei/participant;

— Modulul I – 440 lei/ doi frați;

— Modulul II – 240 lei/participant;

— Modulul II – 440 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 70 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ , în limita a maximum 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin:  https://antipa.iabilet.ro/  sau www.iabilet.ro.

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 4 participanți.

09Septembrie2022

Programe educative

Ateliere de toamnă Art Antipa

09Septembrie2022

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta, în cadrul Atelierelor de toamnă Art Antipa 2022!…

Află mai multe

Programe educative

Ateliere de toamnă Art Antipa

09Septembrie2022

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta, în cadrul Atelierelor de toamnă Art Antipa 2022!

 

Atelierele de desen și pictură oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici.

 

Succesiunea modulelor este următoarea:

 

Modul I – PĂSĂRI ARBORICOLE

24 septembrie 2022

Tema 1 (24 septembrie 2022) – Momotul amazonian

 

Modul II – VIETĂȚI ACVATICE

8 –  22 octombrie 2022

Tema 1 (8 octombrie 2022) – Căluțul de mare;

Tema 2 (15 octombrie 2022) – Peștele arici;

Tema 3 (22 octombrie 2022) – Calmar.

 

Modul III – CAMUFLAJ PERFECT

5 – 19 noiembrie 2022

Tema 1 (5 noiembrie 2022) – Insecta frunză

Tema 2 (12 noiembrie 2022) – Insecta băț;

Tema 3 (19 noiembrie 2022) – Cosașul.

 

Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

 

Perioada de desfășurare:

Atelierele de toamnă Art Antipa se desfășoară sâmbătă, între orele 10:15 – 11:30 în Sala Atelier a Muzeului Antipa.

 

Informații  despre ateliere:

– La Atelierele Art Antipa vom învăţa cum se desenează vieţuitoarele și diferite stucturi naturale;

– Vom studia după exponatele din cadrul expoziției permanente a Muzeului Antipa și vom folosi diferite surse de documentare (albume de artă, enciclopedii, fotografii etc.);

– Vom învăța tehnici de reprezentare prin desen: măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei, etc;

-Vom picta folosindu-ne de tehnicile în acuarelă, culori acrilice, guașă, colaj, modelaj şi creioane colorate pe diferite suporturi: hârtie, acetofan, obiecte modelate, rame, etc;

– Vom discuta despre pictori clasici reprezentativi care au avut natura ca sursă de inspiraţie pentru operele lor;

– Atelierele sunt destinate copiilor care doresc să înveţe să deseneze şi să picteze sub îndrumarea unui artist profesionist;

– Şedinţele sunt practice, iar lucrările vor rămâne participanţilor.

– Materialele necesare desfășurării atelierelor sunt incluse în taxa de participare.

 

Taxa de participare:

— Modulul I – 80 lei/participant;

— Modulul I – 145 lei/ doi frați;

— Modulul II – 215 lei/participant;

— Modulul II – 390 lei/ doi frați;

— Modulul III – 215 lei/participant;

— Modulul III – 390 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 80 lei/participant.

 

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/  în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un e-mail de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro  .

 

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

 

Sponsor principal: MOL România

Atelierele de toamnă Art Antipa

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter