CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

20Septembrie2021

Eveniment special

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect 2021 de la Antipa

20Septembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect…

Află mai multe

Eveniment special

Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect 2021 de la Antipa

20Septembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor ReCoN-nect 2021. Evenimentul va avea loc vineri, 24 septembrie, între orele 17:00 și 21:00, la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Ziua de vineri, 24 septembrie 2021, va avea un program special de vizitare, muzeul fiind deschis între orele 10:00 și 15:00 (ultimul vizitator va intra la ora 14:00), iar activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor ReCoN-nect 2021 se vor desfășura în intervalul 17:00 – 21:00 (ultimul vizitator va intra la ora 20:00).

 

Programul evenimentelor din această seară cuprinde următoarele activități:

 • Între orele 17:00 și 18:30 – Mini-conferințe susținute în holul central de la parterul Muzeului de către Prof. dr. Răzvan Caracaș, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie de Lyon şi profesor la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics, dr. Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române și dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

 

Invitații speciali ai acestor întâlniri ne vor purta într-o călătorie virtuală în timp, cu 4,7 miliarde de ani în urmă, și ne vor dezvălui lucruri fascinante despre minerale, roci și fosile, astronomie, evoluție biologică și multe altele.

 

 • Între orele 18:30 și 21:00, curatorul expoziției temporare „Moon Impact – a geological story”, dr. Răzvan Caracaș, profesor la Universitatea din Oslo, le dă întâlnire pasionaților de astronomie și geologie la muzeu, pentru a le dezvălui amănunte despre modul cum au luat naștere Pământul și Luna și cum au evoluat cele două corpuri cerești.

 

Între orele 18:30 și 21:00, Muzeul va deveni laboratorul tuturor. Vor fi mese la care specialiștii își vor etala microscoape, colecții, planșe și vor sta de vorbă cu vizitatorii. Iată ce vor putea vedea aceștia:

 

 • Savanți în bucătărie

Coordonatori: Dr. Ana Maria Krapal, Dr. Andrei Ștefan

 

 • Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bâlcu

 

 • Oaspeți nepoftiți la noi în casă

Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Drd. Alexandra Florina Popa

 

 • Cum trebuie să preparăm insectele pentru o colecție de entomologie?

Coordonator: Dr. Melanya Stan

 

 • Metode inedite de colectare a lepidopterelor

Coordonator: Dr. Mihai Stănescu

 

 • Scarabei mici, coarne mari

Coordonator: Andreea Cătălina Drăghici

 

 • Muzeul și păsările Bucureștiului

Coordonator: Dr. Angela Petrescu

 

 • Poveștile de succes ale unor „frumuseți” sinistre – paraziții păsărilor

Coordonatori: Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia, Dr. Costică Adam

 

 • Explorări în pandemie – Crustaceele din România

Coordonator : dr. Ana-Maria Petrescu și Dr. Iorgu Petrescu

 

 • Șerpii, vizitatorii nevăzuți din grădinile noastre

Coordonator: Dr. Tiberiu Săhlean

 

 • Taxidermia, știință sau artă?

Coordonator: Radu Pană

 

Sponsor principal al Muzeului Antipa: MOL România

 

Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!

Vizitatorii vor respecta pe toată durata evenimentului regulile de prevenție sanitară.

 

Condițiile de participare se pot modifica în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, în funcție de deciziile Comitetului national ptr situații de urgență.

„ReCoN-nect – The Green Deal: Research communications to CommuNities” face parte din seria Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021 și își propune în acest an să vă explice cum cercetarea și societatea din România contribuie la efortul global de transformare a lumii, în vederea diminuării impactului produs de poluare asupra schimbărilor climatice.

 

Într-un context în care știința și-a arătat adevărata importanță pe plan mondial, dar în care evenimentele au scos la iveală și vulnerabilitățile și nevoile tot mai acute ale societății actuale, noi suntem pregătiți să vă arătăm modele de cercetători care schimbă lumea în fiecare zi, să scoatem la rampă inovații ale științei, să explicăm și să implementăm împreună schimbarea atât de necesară.

Vă așteptăm cu drag!

20Septembrie2021

Eveniment special

MiniCloud la Muzeul Antipa

20Septembrie2021

UNDERCLOUD – Festivalul de Teatru Independent dovedește pentru a 14 oară consecutiv că este mai mult decât un festival unic și mult așteptat: spectacole de teatru necesar, workshop-uri–experiență, spectacole–lectură în…

Află mai multe

Eveniment special

MiniCloud la Muzeul Antipa

20Septembrie2021

UNDERCLOUD – Festivalul de Teatru Independent dovedește pentru a 14 oară consecutiv că este mai mult decât un festival unic și mult așteptat: spectacole de teatru necesar, workshop-uri–experiență, spectacole–lectură în premieră mondială, expoziție de video-portrete, lansări de carte în prezența autorilor și ateliere de actorie și dezvoltare personală pentru copii și adolescenți. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 24 – 30 septembrie 2021 în Grădina Muzeului „Grigore Antipa” și la Muzeul Național al Țăranului Român.

În programul ediției Undercloud din acest an vor fi prezenți atât actori cunoscuți, precum Maia Morgenstein, Florin Piersic jr, Marian Râlea, Rodica Mandache, Marius Bodochi, István Téglás, Antoaneta Cojocaru, Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki cât și actori tineri care abia așteaptă să se arate spectatorilor. Pentru prima dată, Undercloud găzduiește un atelier de yoga-teatru dedicat exclusiv profesioniștilor din domeniu și este susținut de actrița Dana Rusu.  

Grădina Muzeului Antipa devine pentru al doilea an loc de desfășurare al festivalului și găzduiește secțiunea „MiniCloud”, concentrată pe atelierele de teatru pentru copii și adolescenți conduse de actrița Alma Lascu.

Atelierele au ca finalitate un spectacol lectură unde protagoniștii care urcă pe scenă sunt chiar cursanții și au ca scop principal folosirea teatrului ca instrument de dezvoltare personală.

Primul modul are loc în weekendul 24-26 septembrie de la 10:00 la 11:00. Al doilea modul va avea loc în aceeași zi de la 11:00 la 12:00, iar al treilea modul se va desfășura în perioada 27 – 30 septembrie de la 10:00 la 12:00.

Vârsta minimă de participare este 7 ani. O grupă trebuie să fie formată din minim 6 copii, maxim 10.

Înscrierile se pot face pe minicloud@undercloud.ro. Detalii la telefon 0727.100.856.

„Ediția 2021 este poate cea mai „concentrată” de când facem noi acest festival, este o ediție „XS” dar nu pentru că ne-am dorit. Selecția a fost mult mai amplă dar am fost nevoiți să renunțăm… am tăiat până la limita în care să-ți mai poți asuma evenimentul ca pe un festival. Competiția nu e cu politicienii, e cu noi înșine. A ne opri, înseamnă a ne trăda. Undercloud are curaj să rămână pozitiv. Nu se lasă influențat de context, își creează singur contextul. Am ales să continuăm pentru a ne oferi bucuria acestei întâlniri.”- Chris Simion–Mercurian, regizor și scriitor, inițiatoarea festivalului Undercloud.

 

Sponsori tradiționali UNDERCLOUD 14: Raiffeisen Bank, Aqua Carpatica, Persil, Red Bull.

Susținut de Ministerul Culturii.

Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

Parteneri media: Libertatea, TV Mania, Zile și Nopți, Urban.ro, Liternet.ro, IQads.ro, B365.ro,  Ziarul Metropolis, Euromedia și Theatrum.ro

 

Detalii despre program pe www.undercloud.ro

 

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

Undercloud este o stare, o experiență culturală care creează dependență.

Află de ce, participând. Te așteptăm.

13Septembrie2021

Programe educative

ART ANTIPA ONLINE – Ateliere de desen și pictură

13Septembrie2021

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire online cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa. Atelierele Art…

Află mai multe

Programe educative

ART ANTIPA ONLINE – Ateliere de desen și pictură

13Septembrie2021

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire online cu Arta în cadrul atelierelor Art Antipa.
Atelierele Art Antipa online oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici.

Modulul I – CULORILE MEDITERANEI:
18 – 25 septembrie 2021
Tema 1 (18 septembrie 2021) – Căluțul de mare;
Tema 2 (25 septembrie 2021) – Peștele zburător.

Modulul II – CULORILE OCEANIEI:
2 – 23 octombrie 2021
Tema 1 (2 octombrie 2021) – Pasărea Kiwi;
Tema 2 (9 octombrie 2021) – Veverița marsupială;
Tema 3 (16 octombrie 2021) – Dugongul;
Tema 4 (23 octombrie 2021) – Casuarul.

Grupa de vârstă:
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Perioada de desfășurare:
Atelierele se desfășoară sâmbăta, între orele 11:00 – 12:15.

Informaţii despre atelier:
Art Antipa online este realizat sub îndrumarea și atenta coordonare a prof. pedagog și artist vizual, Simona Cristina Zalinca.

Atelierele încep cu o documentare vizuală, în care copiii află detalii despre subiectul propus iar apoi urmează partea practică, în care copiii lucrează pas cu pas împreună cu profesorul, realizând lucrarea dorită, prin tehnici de reprezentare prin desen (măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei etc).

Taxa de participare:
– Modul I – 130 lei/participant;
– Modul II – 260 lei/participant;
– 1 ședință – 70 lei/participant;
– 130 lei – 2 frați/ședință.

Înscrierea copiilor se face prin formularul antipa.ro/rezervari, în limita a 13 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un e-mail de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Link-ul de conectare la platforma ZOOM se va transmite prin e-mail părinților, cu o zi înainte de începerea atelierului.

Pentru formarea unei grupe este necesar un număr de 5 participanți.

Lista de materiale recomandate:
• Bloc de desen A4
• Creion HB sau B
• Gumă de șters
• Ascuțitoare
• Trusă acuarele (rotunde)
• Set creioane colorate
• Set cariocă
• Set culori guașă
• Set pensule cu vârf rotund (păr sintetic)
• Șervețele
• Vas pentru apă

Sponsor principal: MOL Romania

13Septembrie2021

Programe educative

Bricks Challenge

13Septembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13…

Află mai multe

Programe educative

Bricks Challenge

13Septembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani.

„Bricks Challenge” este un program educațional Young Engineers, în care copiii aprofundează noțiunile din fizică, matematică și inginerie mecanică, învățate anterior în atelierele „Play Machines”. „Bricks Challenge” se concentrează pe găsirea de soluții în construirea de angrenaje și mecanisme complexe și pe explorarea aspectelor mecanice, matematice și fizice ale acestor mecanisme, având la bază lucrul în echipă.

Acest program a fost dezvoltat pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani; durata unei lecții este de 75 minute.

Copiii își dezvoltă, printre altele, abilități motrice de finețe, gândirea creativă, precum și capacitatea de lucru în echipă și comunicare.
Nu în ultimul rând, acest program creează o oportunitate și pentru copiii care au absolvit programul educațional „Play Machines”, pentru a continua curricula e2 Young Engineers.

SUCCESIUNEA MODULELOR

Modul IV:
21 august – 4 septembrie 2021
Modele construite:
21 august 2021: Balerina – schimbarea direcției de rotație cu ajutorul transmisiei cu roată dințată conică;
28 august 2021: Mașina de epocă – transmisia cu lanț;
4 septembrie 2021: Titirezul – creșterea vitezei cu ajutorul transmisiei cu roți dințate.

Modul V:
11 – 25 septembrie 2021
Modele construite:
11 septembrie 2021: Mașina de curse – creșterea vitezei cu ajutorul transmisiei cu curea;
18 septembrie 2021: Roata mare – reducerea vitezei cu ajutorul transmisiei cu curea;
25 septembrie 2021: Moara de vânt – mecanismul de schimbare a vitezelor.

Modul VI:
2 – 16 octombrie 2021
Modele construite:
2 octombrie 2021: Mixerul – creșterea dublă a vitezei de transmisie;
9 octombrie 2021: Șurubelnița electrică – reducerea dublă a vitezei de transmisie;
16 octombrie 2021: Troliu – ce este un troliu, creșterea puterii prin scăderea vitezei de transmisie.

Modul VII:
23 octombrie – 6 noiembrie 2021
Modele construite:
23 octombrie 2021: Mașina cu remorcă – axul de tractare;
30 octombrie 2021: Iepurele robot – roata dințată intermediară, simetrie;
6 noiembrie 2021: Coșurile rotitoare – axa de rotație.

Modul VIII:
13 – 27 noiembrie 2021
Modele construite:
13 noiembrie 2021: Mașina de tuns iarba – transmisia cu roți dințate;
20 noiembrie 2021: Robotul uman – roata dințată tip melc, transmisia tip melc;
27 noiembrie 2021: Bariera de parcare – roata dințată tip melc, transmisia tip melc.

GRUPA DE VÂRSTĂ:
Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 – 13 ani.

PERIOADA DE DESFĂȘURARE:
Atelierele se desfășoară online, în fiecare sâmbătă, între orele 10:00 – 11:15.

TAXA DE PARTICIPARE:
— 1 Modul – 165 lei/participant;
— 1 Modul – 320 lei/ doi frați;
— 1 ședință – 60 lei/participant;
— Trusă cu piese Young Engineers Bricks Challenge – 750 lei.

Înscrierea copiilor se face prin formularul antipa.ro/rezervari, în limita a maximum 12 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un e-mail de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.iabilet.ro/ sau www.iabilet.ro .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Link-ul de conectare la platforma ZOOM se va transmite prin e-mail părinților, cu o zi înainte de începerea atelierului.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr între 4 și 6 participanți.
Pentru susținerea atelierelor LEGO în format online este necesară achiziționarea unei truse cu piese Young Engineers Bricks Challenge în valoare de 750 lei. Această trusă conține piesele cu care se pot desfășura lecții și modele motorizate unice create de Young Engineers.

Sponsor principal: MOL Romania

 

30August2021

Eveniment special

Ora liniștită la Muzeul Antipa

30August2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” inițiază proiectul „Ora liniștită”, un eveniment organizat în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, în cadrul căruia vizitatorii cu dizabilități senzoriale și neurocognitive…

Află mai multe

Eveniment special

Ora liniștită la Muzeul Antipa

30August2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” inițiază proiectul „Ora liniștită”, un eveniment organizat în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, în cadrul căruia vizitatorii cu dizabilități senzoriale și neurocognitive pot vizita expoziția fluturilor exotici vii într-o atmosferă prietenoasă nevoilor lor.

 

Ora liniștită este organizată în ziua de luni, 6 septembrie 2021, între orele 10:30 – 11:30, în afara programului obișnuit de vizitare, asigurându-se astfel publicului cu nevoi speciale posibilitatea de a admira fluturii exotici în liniște și feriți de agitația unei zile aglomerate. Frații, bunicii și prietenii copiilor cu nevoi speciale sunt bineveniți.

Sera de fluturi are și ferestre transparente, special pentru cei care se tem de fluturi, dar ar vrea totuși să îi admire. Spațiul este accesibilizat scaunelor rulante.

Pentru a vă putea asigura condiții de vizitare cât mai plăcute, vă rugăm să completați formularul de participare de aici: https://forms.gle/64h1s9Q5EMyHyikM7.

Accesul către seră se va face prin partea laterală a muzeului (partea stângă)- pe poarta de intrare a personalului.

Fiecare persoană cu dizabilități + 1 însoțitor beneficiază de acces gratuit, în baza unui document doveditor.

Consultați facilitățile de vizitare și acces în cadrul expoziției, aici:

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter