CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

30Iunie2022

Eveniment special

Descoperă fluturii exotici – atelier pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor

30Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi continuă proiectul „Descoperă fluturii exotici”, destinat copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor….

Află mai multe

Eveniment special

Descoperă fluturii exotici – atelier pentru copiii cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor

30Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi continuă proiectul „Descoperă fluturii exotici”, destinat copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor.

Pornind de la expoziția de fluturi exotici vii „Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?”, începând cu 8 iulie 2022, între 10.30 – 12.00, în grădina Muzeului, se vor desfășura trei ateliere senzoriale, creative și educative.

Nu există restricție legată de vârstă. Toți participanții cu cerințe educaționale speciale și prietenii lor sunt bineveniți, indiferent de abilitățile lor artistice și practice.

Dorim să oferim tuturor o experiență educațională și distractivă de calitate, descoperind împreună cu echipa Muzeului aspecte legate de viața fluturilor exotici și de conservarea faunei sălbatice, sau  să se bucure de oră minunată alături de familie și prieteni.

În cadrul acestor ateliere ne propunem să facem vizita în sera de fluturi cât mai plăcută și incluzivă posibil.

Atelierul va avea și o parte practică, toate activitățile vor fi „îmbrăcate” în muzică lină și mișcare.

Sperăm că toți participanții se vor întoarce acasă cu amintirea frumoasă „dansul fluturilor” bine întipărită în minte.

Atelierele se vor desfășura în aer liber, în curtea Muzeului Antipa. Datele pentru cele trei ateliere sunt: 8 și 20 iulie și 24 august 2022.

 Participarea la ateliere este gratuită, în limita a 10 locuri disponibile, cu înscrierea în prealabil, folosind formularele pentru înscriere:

8 iulie 2022 – https://forms.gle/7J84UqkdVc1ycRer6

20 iulie 2022 – https://forms.gle/bCFmgsYi7qdcGxXY9

24 august 2022 – https://forms.gle/VTQE9qTrD1wx9t5V9

În cazul în care condițiile sunt nefavorabile desfășurării atelierelor, ele se vor reprograma la o dată ce va fi anunțată ulterior.

30Iunie2022

Eveniment special

Orele liniștite în sera de fluturi

30Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă în lunile iulie și august proiectul „Ora liniștită”, un eveniment organizat în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, în cadrul căruia persoanele…

Află mai multe

Eveniment special

Orele liniștite în sera de fluturi

30Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” continuă în lunile iulie și august proiectul „Ora liniștită”, un eveniment organizat în parteneriat cu asociația Supereroi printre noi, în cadrul căruia persoanele cu dizabilități de procesare senzorială și neurodiverse pot vizita expoziția fluturilor exotici vii într-o atmosferă prietenoasă nevoilor lor.

Orele liniștite în sera de fluturi vor fi organizate în zilele de luni, 4 și 18 iulie, între orele 11.00 – 13.00, în afara programului obișnuit de vizitare, asigurându-se astfel publicului cu nevoi speciale posibilitatea de a admira fluturii exotici în liniște și feriți de agitația unei zile aglomerate. Frații, bunicii și prietenii copiilor cu nevoi speciale sunt bineveniți.

Sera de fluturi are și ferestre transparente, special pentru cei care se tem de fluturi, dar ar vrea totuși să îi admire. Spațiul este accesibilizat scaunelor rulante.

Pentru a vă putea asigura condiții de vizitare cât mai plăcute, vă rugăm să completați formularul de participare pentru  datele din luna iulie: https://forms.gle/4jGNnVPeLx8TckYi8

Accesul către seră se va face prin partea laterală a muzeului (partea stângă)- pe poarta de intrare a personalului.

Fiecare persoană cu dizabilități + 1 însoțitor beneficiază de acces gratuit, în baza unui document doveditor.

Consultați facilitățile de vizitare și acces în cadrul expoziției, aici 

Afișul programului Orele liniștite în sera de fluturi exotici vii de la Muzeul Antipa, organizat în data de 4 iulie 2022.

Afișul programului Orele liniștite în sera de fluturi exotici vii de la Muzeul Antipa, organizat în data de 18 iulie 2022.

28Iunie2022

Eveniment special

Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale

28Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Editura ARCB vă invită la lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale”, semnat de E. S. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul…

Află mai multe

Eveniment special

Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale

28Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Editura ARCB vă invită la lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale”, semnat de E. S. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic al Sfântului Scaun în România și Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc joi, 30 iunie 2022 de la ora 18:00, la sediul Muzeului din Șos. Kiseleff nr. 1, și se va bucura de prezența autorului cărții, E. S. Mons. Miguel Maury Buendía, a dlui dr. Luis Ovidiu Popa, directorului Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, a dnei Diana Turconi, scriitoare, și a dnei Ana Gentea, traducătoarea cărții.

„De mult timp prietenii mei m-au îndemnat să pun pe hârtie întâmplările pe care le povesteam despre animale, declară E. S. Mons. Miguel Maury Buendía. Drept care acum, la o vârstă respectabilă și cu ceva timp la dispoziție, am considerat că este un moment potrivit să pun mâna pe stilou, ca autor, și să încerc să scriu ceva pe cât posibil original, frumos și adevărat, fără pretenția de a elabora un tratat de zoologie sau, cu atât mai puțin, o carte de fabule – au trecut vremurile fabuliștilor și ale iluminiștilor. Singura mea intenție a fost să consemnez fapte de viață care ar fi rămas probabil neobservate, dacă nu aș fi făcut efortul de a mi le aminti și a le pune în ordine; de aceea, în cele din urmă, cartea a căpătat un caracter aproape autobiografic.

Sunt convins că fiecare dintre noi ar putea spune povești asemănătoare. Ideea este că pe acestea le-am trăit personal și, prin transformarea lor în exercițiu literar, au devenit – pe măsură ce scriam, o introspecție în căutarea amintirilor și a explicațiilor, așa încât întâmplări banale, trăite superficial, au căpătat o consistență pe care nu o intuisem, nici nu o sesizasem mai înainte, fără a prezenta totuși lucrurile trăite ca pe niște mistere ce nu vor putea fi nicicând lămurute pe deplin.”

Evenimentul va fi punctat de un intermezzo muzical și va fi urmat de o sesiune de autografe.

Vă așteptăm cu drag!

Vizual lansare carte Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale

24Iunie2022

Eveniment special

Art Safari și Antipa fac schimb de exponate pentru o săptămână!

24Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” aduce exponate-vedetă la Art Safari, în Palatul Dacia-România, din strada Lipscani nr. 18-20, iar Art Safari organizează o expoziție temporară inclusiv cu artă…

Află mai multe

Eveniment special

Art Safari și Antipa fac schimb de exponate pentru o săptămână!

24Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” aduce exponate-vedetă la Art Safari, în Palatul Dacia-România, din strada Lipscani nr. 18-20, iar Art Safari organizează o expoziție temporară inclusiv cu artă istorică în Antipa, în perioada 7-10 iulie;

Girafa își dă întâlnire cu Dali și Picasso în Centrul Vechi, iar tablourile Irinei Dragomir încântă dinozaurii în Piața Victoriei, în cadrul unui proiect inedit, realizat în premieră națională;

Biletele pot fi achiziționate online pe site-ul Art Safari și pe site-ul Muzeului „Grigore Antipa”.

„În sfârșit vedem un adevărat safari în Safari! Mulțumim partenerului nostru, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, pentru deschiderea pe care a arătat-o față de acest proiect unic în România, prin care facem schimb de exponate. Vă invităm să descoperiți vedetele de la Antipa care vor popula palatul de pe Lipscani (și vă vor tenta la multe selfiuri!). Ne vedem la girafă în Centrul Vechi, nu doar la girafă în Piața Victoriei! La Antipa vom organiza o super expoziție temporară printre diorame și dinozauri și astfel publicul va descoperi lucruri interesante nu doar despre natură și animale, dar și despre artă!”, declară Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

„Întotdeauna noi, oamenii, am cercetat lumea din jur, am descoperit lucruri și le-am transmis altora, de la o generație la alta. Cum să fi făcut aceasta fără puterea imaginii? Științele biologice clasice (zoologia, botanica, anatomia) nu ar fi putut evolua fără ajutorul… artiștilor. Dacă fotografia s-a dezvoltat abia în ultimul secol, sutele de ani precedenți s-au bazat pe artiști desenatori și pictori, pentru a imortaliza observațiile noastre despre natură.

Colaborarea dintre Art Safari și Muzeul Antipa, ce pune împreună lucrări de artă și exponate de istorie naturală, punctează totodată că arta a avut rolul ei în știința zoologiei.”, declară Luis Ovidiu Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Săptămâna Antipa la Art Safari celebrează istoria naturală și prezintă publicului exponate din colecţiile nevăzute ale Muzeului Antipa, piese rare din toate colţurile lumii, iar expoziția temporară organizată de Art Safari la Muzeul Antipa va cuprinde atât o selecție de artă contemporană din expoziția Irinei Dragomir, cât și opere ale maestrului artei românești, fondatorul școlii bucureștene de artă, Theodor Aman.

Program de vizitare expoziții

  • Art Safari: joi-duminică (12:00-21:00), în perioada 12 mai – 7 august 2022, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București
  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: marți-duminică (10:00-20:00), Șoseaua Kiseleff nr. 1, București
  • Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare. Organizatorii recomandă achiziționarea biletelor online, pentru evitarea aglomerației de la poartă.

 

Colecțiile Art Safari

Programul celei de-a 9-a ediții Art Safari cuprinde:

  • expoziție-fenomen cu peste 150 de lucrări ale primului mare maestru al picturii românești, Theodor Aman;
  • expoziția „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri”, cu arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională – „Pălăria cu trei colțuri”;
  • expoziția „Roșu, galben și albastru” semnată de superstarul artei românești contemporane, Irina Dragomir.
  • o expoziție de fotografie semnată de celebra fotojurnalistă germană Barbara Klemm, care cuprinde inclusive fotografii din România comunistă;
  • o expoziție dedicată lui Marcel Iancu, artist-fenomen al secolului XX, unul dintre personajele aflate în centrul mișcării de avangardă din România și Israel. Expoziția cuprinde atât picturi, cât și mărturii ale practicii sale arhitecturale.

 

Pe lângă programul expozițional, se derulează și Art Safari Kids, un program educațional care cuprinde ateliere de creație pentru copii adaptate vârstei acestora (de la 3 la 12 ani), dar și pentru întreaga familie. În cadrul acestei ediții, multe dintre atelierele de creație sunt inspirate de Picasso și Dali. Biletele la Art Safari Kids pot fi achiziționate pe: https://tickets.artsafari.ro/kids

 

Colecțiile Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

În prezent, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deţine un patrimoniu ştiintific de cca 2 milioane de exemplare, grupate în colecții zoologice, geologice, paleontologice dar şi de anatomie comparată, antropologie şi etnografie. Cele mai valoroase piese sunt exemplarele-tip (circa 7000 ex.), dintre care 983 sunt unicate mondiale după care au fost descrise specii noi pentru ştiinţă. Activitatea de cercetare știinţifică este concentrată pe investigarea și conservarea diversităţii faunistice dar şi pe cercetări de biologie moleculară. Rezultatele cercetării sunt publicate în revista muzeului „Travaux du Museum National d’Histoire Naturelle ,,Grigore Antipa” care apare anual încă din 1957 şi care este trimisă în cadrul schimbului internațional de publicaţii la 135 instituţii din 36 ţări.

 

Despre Art Safari București

Art Safari este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank. Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Alături de expoziţiile curatoriate, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi. Art Safari este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare, care a înregistrat 231.000 de vizitatori în cele 8 ediții de până acum. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

Despre Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Muzeul „Antipa” este unul dintre cele mai impozante muzee din România şi din Europa de Est, în prezent adăpostind cca 2,000,000 de exponate. Muzeul a luat fiinţă în data de 3 noiembrie 1834, la iniţiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica. Acesta a început prin a dona colecţii importante care includeau monede greceşti, romane şi bizantine, colecţii de minerale şi fosile ori moluşte, peşti, păsări şi mamifere, precum şi opere de artă.

Sediul actual din Șos Kiseleff nr. 1 a fost proiectat şi construit prin strădania Dr. Grigore Antipa, director în perioada 1893 – 1944. Primele săli ale noii clădiri a Muzeului din Șos Kiseleff s-au deschis oficial la 24 mai 1908, în prezenţa Regelui Carol I, a Principesei Maria şi a importante personalităţi ale lumii ştiinţifice, culturale şi politice de atunci.

Muzeul realizat de marele savant era modern atât prin modul de expunere, cât şi prin rolul şi activitatea sa. De asemenea, prin eforturi susţinute Grigore Antipa a îmbogăţit substanţial colecţiile instituţiei cu piese valoroase din toate colţurile lumii. Tot lui Grigore Antipa i se datorează şi realizarea în Bucureşti a primelor diorame biogeografice, model extins apoi la marile muzee ale lumii.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” continuă tradiția fondatorului său, fiind una dintre cele mai vechi și importante instituţii de cercetare a biodiversităţii, de educare şi culturalizare a publicului.

Art Safari vine în Antipa

23Iunie2022

Expoziții temporare

Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?

23Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță deschiderea unei noi expoziții temporare de fluturi tropicali vii, în sera din curtea muzeului. Dacă doriți să faceți cunoștință cu vedetele expoziției…

Află mai multe

Expoziții temporare

Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?

23Iunie2022

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță deschiderea unei noi expoziții temporare de fluturi tropicali vii, în sera din curtea muzeului. Dacă doriți să faceți cunoștință cu vedetele expoziției noastre, vă invităm să descoperiți „Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?” în grădina Muzeului Antipa, în perioada 24 iunie – 11 septembrie!

 

Expoziția noastră vă oferă prilejul să observați îndeaproape reprezentanți ai unui grup de animale cu un mod de viață fascinant și să admirați bogăția de culori și forme caracteristică fluturilor din zonele tropicale.

În sera din curtea muzeului își vor întinde aripile fluturele împărat (Morpho helenor), fluturele coada rândunicii de smarald (Papilio palinurus), trandafirul de catifea (Pachliopta kotzebuea), una dintre speciile din grupul spectaculoșilor fluturi cap-de-bufniță (Caligo sp.) etc.

Expoziția de la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă publicului șansa de a admira specii care în natură pot fi văzute zburând în partea superioară a coronamentului arborilor, la mulți metri deasupra solului, cum este fluturele de malachit (Siproeta stelenes). Totodată, vizitatorii vor avea prilejul să urmărească zborul elegant al fluturilor cu aripi dantelate (Cethosia sp.), precum și al fluturelui mormon stacojiu (Papilio rumanzovia), sau al fluturelui gaiță (Graphium agamemnon).

Cei care ne vor trece pragul vor avea șansa de a fi martorii unor momente emoționante cum ar fi „nașterea” unor fluturi, momentul în care insectele adulte părăsesc învelişul crisalidei şi încep o etapă a vieții complet diferită de cea din cursul perioadei larvare.

Cu toate că nici una dintre speciile prezente în cadrul expoziției nu este amenințată cu dispariția, frumusețea și fragilitatea exponatelor vii atrage atenția asupra necesității conservării acestor insecte delicate și a rudelor lor din zona țării noastre prin măsuri specifice, adaptate fiecărui caz în parte.

Preţul unui bilet de intrare este de: 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii, studenți și pensionari.

Muzeul „Grigore Antipa” vine în întâmpinarea publicului cu o ofertă avantajoasă: biletul comun de vizitare al expozițiilor temporare „Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?” și „Creaturi ascunse”. Prețul acestui bilet este: 25 lei pentru adulți și 15 lei pentru copii, studenți și pensionari.

Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani beneficiază de acces gratuit în cele două expoziții. Biletele pot fi achiziționate atât de la recepția muzeului, cât și online, prin: https://antipa.iabilet.ro/, sau www.iabilet.ro.

 

Expoziția de fluturi tropicali vii poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:30).

Sera de fluturi este adaptată la nevoile mai multor categorii public. Pentru vizitatorii cu nevoi speciale, consultați aici despre facilitățile de vizitare și acces în cadrul expoziției.

Sponsor principal: MOL Romania

Expoziție de fluturi exotici vii 2022, poză cu fundal albastru în care zboară 3 fluturi din specia Morpho

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter