CATEGORII
Atelier
Expoziții temporare
Eveniment special
Programe educative
Ultimele noutati
Conferință
Noutăți
Expoziții temporare
Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” are plăcerea să anunțe deschiderea expoziției „Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii”, care va transforma muzeul într-o adevărată oază…
Expoziții temporare
Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii
05Decembrie2024
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” are plăcerea să anunțe deschiderea expoziției „Jungla pune stăpânire pe muzeu. Expoziție de fluturi exotici vii”, care va transforma muzeul într-o adevărată oază tropicală.
Din 5 decembrie 2024, vizitatorii vor avea ocazia să exploreze universul magic al fluturilor exotici vii, într-un cadru captivant și imersiv.
În inima muzeului, într-un spațiu special amenajat cu vegetație luxuriantă și o atmosferă ce recreează habitatul pădurii tropicale, publicul va putea admira frumusețea, culorile vibrante și delicatețea acestor creaturi uimitoare. Expoziția de fluturi exotici vii prezintă exemplare aparținând unor specii întâlnite în cele mai fascinante colțuri ale lumii: sud-estul Asiei, America Centrală și de Sud, dar și din Africa Subsahariană.
„Jungla pune stăpânire pe muzeu” oferă și o dimensiune imersivă inedită, permițând vizitatorilor să participe activ la crearea unei lumi virtuale. Prin intermediul unei aplicații interactive, fiecare vizitator poate desena un fluture personalizat, care va prinde viață în spațiul virtual. Fluturii desenați vor apărea pe unul dintre pereții expoziției, unde vor zbura alături de celelalte creații virtuale, oferind o experiență dinamică și creativă pentru toate vârstele.
Expoziția de fluturi vii de la Muzeul Antipa devine astfel un spațiu în care vizitatorii se pot conecta cu natura în moduri neașteptate și captivante, inspirându-i să aprecieze mai mult fragilitatea și importanța acestor minunate insecte.
Niciuna dintre speciile expuse nu este în pericol de dispariție, expoziția subliniind importanța protejării fluturilor și a habitatelor lor. Pupele fluturilor din expoziție sunt produse în ferme speciale, nefiind colectate din natură. „Maternitatea fluturilor” (camera de emergență) reproduce temperatura și umiditatea din zonele tropicale native pentru aceste specii de fluturi.
Preţul unui bilet de intrare este de 28 lei pentru adulți, 14 lei pentru pensionari și 7 lei pentru elevi și studenți. Biletele pot fi achiziționate atât de la recepția muzeului, cât și online, prin: https://antipa.bilet.ro/.
Expoziția de fluturi exotici vii poate fi vizitată de marți până duminică, în programul normal de vizitare a muzeului:
- de marți până vineri între orele 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00)
- sâmbătă și duminică între orele 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00).
Nu ratați ocazia de a fi parte din această călătorie fascinantă în lumea fluturilor! Pentru mai multe informații, accesați www.antipa.ro sau urmăriți-ne pe rețelele de socializare.
Sponsor principal al Muzeului: MOL România
Expoziții temporare
World Unseen
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Canon prezintă pentru prima dată în România expoziția multisenzorială „World Unseen” – o experiență fotografică accesibilă tuturor categoriilor de vizitatori: nevăzători, persoane…
Expoziții temporare
World Unseen
04Decembrie2024
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Canon prezintă pentru prima dată în România expoziția multisenzorială „World Unseen” – o experiență fotografică accesibilă tuturor categoriilor de vizitatori: nevăzători, persoane cu deficiențe de vedere sau persoane tipice.
La nivel global, peste 2,2 miliarde de oameni trăiesc cu o formă de deficiență vizuală, dintre care 84.635 doar în țara noastră, conform ultimelor date ale Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Pentru mulți dintre aceștia, fotografia rămâne, în mare măsură, inaccesibilă. Concepută pornind de la experiența nevăzătorilor și a persoanelor cu deficiențe de vedere, „World Unseen” redefinește modul în care experimentăm arta vizuală.
Folosind tehnologia Canon de imprimare în relief, descrieri audio și planșe în Braille, expoziția transformă în povești palpabile 12 fotografii realizate de ambasadori și fotografi Canon. Această abordare inovatoare oferă vizitatorilor o experiență tactilă unică, permițându-le să se conecteze profund cu imagini puternice și poveștile emoționante din spatele lor.
O expoziție pentru toți
Expoziția „World Unseen” a fost prezentată anterior în țări precum Croația, Slovenia, Kazahstan, Ucraina, Germania și Anglia, unde a fost primită cu entuziasm pentru contribuția ei la promovarea incluziunii și a accesibilității în artă. Experiența este dedicată atât persoanelor cu deficiențe de vedere, cât și vizitatorilor tipici, și are o componentă educațională valoroasă. Vizitatorii tipici au la dispoziție ochelari speciali, care simulează cele mai frecvențe șase deficiențe de vedere, pentru a înțelege perspectiva persoanelor care trăiesc cu afecțiuni precum glaucomul sau retinopatia diabetică.
„La Canon, suntem implicați activ în a face arta mai accesibilă, folosind tehnologia pentru a dezvolta noi modalități prin care oamenii pot crea și experimenta arta și cultura. Fotografia este un mijloc de comunicare extraordinar de puternic, care poate stimula imaginația, iar noi dorim ca această experiență să fie accesibilă tuturor. <<World Unseen>> a fost creată cu gândul la persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, pentru a împărtăși imaginile și poveștile din spatele lor într-un mod complet nou. <<World Unseen>> este mai mult decât o expoziție de fotografie, este un manifest pentru incluziune, o demonstrație a modului în care arta poate deveni accesibilă tuturor. Suntem bucuroși să colaborăm cu Muzeul Antipa pentru a aduce această experiență unică în România și invităm fiecare vizitator să descopere fotografia într-un mod inedit.” declară Petronius Secăreanu, CEO Canon România
Imagini cu povești impresionante
Expoziția reunește 12 lucrări impresionante, realizate de fotografi renumiți la nivel internațional și ambasadori Canon din întreaga lume, printre care: fotojurnalistul sud-african Brent Stirton, renumitul fotojurnalist brazilian Sebastião Salgado, fotograful sportiv Samo Vidic, fotografa de modă Heidi Rondak, fotojurnalistul Muhammed Muheisen (dublu câștigător al premiului Pulitzer) și Rareș Beșliu, singurul fotograf român prezent în cadrul proiectului.
Expoziția „World Unseen” este un exemplu perfect al angajamentului nostru de a crea experiențe incluzive, care aduc arta, știința și tehnologia mai aproape de oameni. Credem că accesibilitatea nu este doar o responsabilitate, ci și o oportunitate de a inspira și de a conecta oamenii dincolo de barierele fizice sau senzoriale”, spune Dr. Luis Popa, Director al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
Expoziția face parte din circuitul general de vizitare al muzeului până pe 2 martie 2025.
Aceasta nu este prima dată când Canon aduce arta la viață prin imprimarea texturată. Prin intermediul software-ului PRISMAelevate XL și al seriei de imprimante Arizona, Canon face arta mai accesibilă pentru nevăzători și persoanele cu deficiențe de vedere, sprijinind galeriile de artă și muzeele din întreaga lume, asigurând imprimare tactilă și braille.
Atelier
Descoperă. Animale în haină de iarnă
În luna decembrie 2024, vă invităm la o ediție specială a atelierelor „Descoperă” despre „Animale în haină de iarnă”. Atelierul va avea loc luni, 9 decembrie 2024, între orele 15:00…
Atelier
Descoperă. Animale în haină de iarnă
02Decembrie2024
În luna decembrie 2024, vă invităm la o ediție specială a atelierelor „Descoperă” despre „Animale în haină de iarnă”. Atelierul va avea loc luni, 9 decembrie 2024, între orele 15:00 și 16:30, în sala atelier a Muzeului.
Ce vom face în cadrul atelierului:
- Vizită în muzeu: Participanții vor explora speciile de animale care își schimbă înfățișarea sau comportamentul pentru a supraviețui iernii. Pe parcursul vizitei, vor folosi activități interactive de tip treasure hunt și provocări distractive pentru a descoperi secretele lor de adaptare – de la blana albă la strategiile de camuflaj și economisirea energiei.
- Activitate practică: După scurta drumeție prin muzeu, ne vom bucura de povestea pregătită special pentru atelier. În continuare, fiecare participant va crea un obiect tematic inspirat de animalele descoperite.
- Beneficii pentru participanți:
- Învățare interactivă: Activitățile sunt concepute să fie distractive și captivante, pentru a stimula curiozitatea și dorința de a explora expoziția permanentă a Muzeului.
- Dezvoltare personală: Atelierul sprijină dezvoltarea abilităților de observație, motricitate fină și exprimare creativă.
- Incluziune socială: Activitatea oferă un cadru prietenos și sigur, ideal pentru formarea de noi prietenii și pentru cooperare.
- Relaxare: Muzica ambientală va crea o atmosferă plăcută, perfectă pentru a spori atenția și concentrarea participanților.
Acest atelier își propune să le ofere tuturor participanților o experiență accesibilă și memorabilă, în care să descopere frumusețea și ingeniozitatea naturii în sezonul rece. Vă așteptăm cu drag!
Participarea la ateliere este gratuită, în limita a 10 locuri disponibile, cu înscrierea în prealabil, folosind formularul pentru înscriere:
https://forms.gle/WkhY1j4RjfFgWi2N6
!!! Pentru coordonatorii centrelor sociale din București care au în evidență copii sau tineri cu cerințe educaționale speciale: dacă doriți să participați la activitate ocupând întreaga grupă, într-un alt interval orar față de cel anunțat în prealabil, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail incluziune@antipa.ro pentru a vă oferi participarea la activitate într-un interval stabilit de comun acord.
Atelier
Vitraliu decorativ de Crăciun (Atelier de pictură tip vitraliu pentru copii)
În această perioadă festivă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită micii artiști la un atelier special de pictură tip vitraliu, unde vor picta bradul de Crăciun – unul dintre cele…
Atelier
Vitraliu decorativ de Crăciun (Atelier de pictură tip vitraliu pentru copii)
01Decembrie2024
În această perioadă festivă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită micii artiști la un atelier special de pictură tip vitraliu, unde vor picta bradul de Crăciun – unul dintre cele mai îndragite simboluri ale iernii.
Data și Ora:
- Vineri, 20 decembrie 2024, între orele 14:30 – 17:30
Locație: Sala Atelier a Muzeului Antipa
Ce te așteaptă:
- Un vitraliu decorativ, tip instalație, pe care tu îl vei personaliza folosind tehnica picturii pe sticlă;
- Vei primi îndrumări pas cu pas de la un artist plastic profesionist, pentru a crea propria operă de artă;
- Atelierul se va desfășura într-o atmosferă relaxantă, cu muzică ambientală de Crăciun;
- Vei avea parte de o experiență unică;
- O doza de creativitate care încântă simțurile și stimulează imaginația;
- La final vei pleca acasă cu propriul vitraliu decorativ, un minunat cadou de Crăciun!
Dacă ți-am trezit curiozitatea, te așteptăm la atelier!
Vârsta recomandată: 8 – 14 ani.
Taxa de participare este de 180 lei/participant sau 330 lei/doi frați.
Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ , în limita a 15 locuri/grupă.
După completarea formularului de rezervare (https://antipa.ro/rezervari/ ), veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.bilet.ro/ .
Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.
Sponsor principal: MOL România
Atelier
Vitraliu decorativ de Crăciun (Atelier de pictură tip vitraliu pentru adulți)
În această perioadă festivă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită adulții care iubesc provocările artistice la un atelier special de pictură, în care vor descoperi frumusețea și eleganța artei decorative….
Atelier
Vitraliu decorativ de Crăciun (Atelier de pictură tip vitraliu pentru adulți)
01Decembrie2024
În această perioadă festivă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” invită adulții care iubesc provocările artistice la un atelier special de pictură, în care vor descoperi frumusețea și eleganța artei decorative.
Data și Ora:
- Sâmbătă, 21 decembrie 2024, orele 13:00 – 16:00;
Locație: Sala Atelier a Muzeului Antipa
Ce te așteaptă:
- Un vitraliu decorativ, tip instalație, pe care tu îl vei personaliza folosind tehnica picturii pe sticlă;
- Vei primi îndrumări pas cu pas de la un artist plastic profesionist, pentru a crea propria operă de artă;
- Atelierul se va desfășura într-o atmosferă relaxantă, cu muzică ambientală de Crăciun;
- Vei avea parte de o experiență unică;
- O doza de creativitate și relaxare;
- La final vei pleca acasă cu propriul vitraliu decorativ, un minunat cadou de Crăciun!
Vârsta recomandată: de la 18 la 99+
Dacă ți-am trezit curiozitatea, vino cu prietenii tăi și bucură-te de magia sărbătorilor la Muzeul Antipa!
Taxa de participare este de 190 lei/participant.
Înscrierea participanților se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari în limita a 15 locuri/grupă.
După completarea formularului, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.bilet.ro .
Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.
Sponsor principal: MOL România