CATEGORII

Arata toate categoriile

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter

Noutăți

19Septembrie2023

Atelier

Robotică și Programare în abordare STEaM

19Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  și www. ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare. În cadrul acestui atelier copiii vor experimenta…

Află mai multe

Atelier

Robotică și Programare în abordare STEaM

19Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”  și www. ȘcoalaIT.ro vă invită să îi aduceți pe cei mici la atelierele STEaM de Robotică și Programare. În cadrul acestui atelier copiii vor experimenta lucrul cu piese robotice, accesorii și subansambluri robotice. La fiecare lecție au ocazia de a afla lucruri noi din istorie, fizică, chimie, biologie, totul într-o formă interactivă, alături de roboții modulari Fable de la Shape Robotics.

Participând la atelierele de weekend, micuții își vor putea forma un model de organizare mentală care îi va ajuta să abordeze mai simplu și mai clar situațiile, indiferent că este vorba despre rezolvarea unui exercițiu matematic sau realizarea unei compuneri. De asemenea, copiii vor învața încă de pe acum să ia decizii responsabile și să înțeleagă efectul lor pe parcursul derulării acțiunilor planificate.

Atelierele de STEaM sunt realizate într-o manieră veselă, relaxantă, cu mulți roboți și accesorii robotice. Lucrăm cu roboți educaționali de diverse forme și cu funcții multiple, învățam să îi programăm dar și construim subansambluri robotice.

 

Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani.

 

 Perioada de desfășurare:

Atelierele se desfășoară sâmbătă, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 10:15 și  11:30.

 

Succesiunea temelor este următoarea:

Modul I: MBot

30 septembrie – 21 octombrie 2023

Tema 1 (30 septembrie 2023): Lumea MBot 

Acesta este un atelier de „descoperire” a roboților. Vei înțelege acum ce este un robot MBot, cum este realizat, ce componente are și cum funcționează!

 Tema 2 (7 octombrie 2023): Roboții se orientează

În cadrul atelierului de programare în blocuri de comenzi, vei lucra cu roboți MBot, cu senzori de proximitate și de culoare. Vei exersa comenzile de direcție și vei introduce comenzi noi. Vei testa comenzile într-un mic concurs cu lănci și baloane colorate, iar totul va fi comandat de la calculator și executat direct pe roboți!

Tema 3 (14 octombrie 2023): Roboții evoluează

Treci la o etapă nouă și programezi roboții să se descurce singuri, să detecteze și să evite obstacolele apărute în cale. Vei programa senzorii de sunet iar robotul se va descurca singur prin încăperea plină de obstacole!

 Tema 4 (21 octombrie 2023): Labirintul

La acest atelier vom construi împreună un labirint uriaș, apoi vom programa roboții MBot astfel încât să se descurce și să găsească singuri ieșirea și chiar să anunțe acest lucru! Cine găsește ieșirea mai repede, cine are codul cel mai scurt? Vei învăța noi comenzi și ponturi prin care să te descurci mai repede la programarea roboților.

 

Modul II: Makey Makey

28 octombrie – 18 noiembrie 2023

Tema 1 (28 octombrie 2023): Cum putem controla curentul doar cu mișcarea propriilor mâini?

Nu trebuie să fii inginer ca să poți controla curentul electric. Veți avea nevoie doar de propriile mâini pentru a realiza mișcări prin care veți aprinde sau stinge lumina, fără ajutorul butoanelor sau întrerupătoarelor! Cum va fi posibil?

Vom învață câteva baze despre curentul electric și îl vom folosi pentru a face ce vrem noi. Vom aprinde lumina doar prin atingerea mâinilor și vom mișca un personaj pe calculator doar folosind curentul, fără sa atingem tastatura sau mouse-ul.

Tema 2 (4 noiembrie 2023): Artă fără pânză – expoziție virtuală de desene. Tehnica – schiță în aer!

De la circuitul electric, vom face un salt către circuitul… artistic! Cum se va întâmpla acest lucru? Micii programatori își vor folosi imaginația și creativitatea pentru a realiza un circuit care îi va ajuta să deseneze. Fără creioane sau tempera, căci vor avea nevoie doar de mișcările palmelor pentru a trasa cele mai colorate tușe!

Odată circuitul pornit, nu ne rămâne decât să dăm frâu liber simțului artistic, pentru a crea cele mai inedite opere pentru pereții expoziției noastre virtuale.

Roboții vor putea înțelege locul în care se află folosindu-se de capacitățile lor de construcție, dar și de programul pe care îl vom crea împreună. Te așteptăm!

 Tema 3 (11 noiembrie 2023): Recital de pian… fără pian!

Păstrăm nota artistică la cursurile noastre de programare cu o provocare pentru toți copiii! Un recital de pian fără… pian. Cum este posibil? Vom construi împreună sistemul de clape și îl vom conecta la un circuit, care ne va permite să cântăm la clape sărind pe ele sau doar atingându-le.

Toți copiii vor înțelege astfel cum ia naștere sunetul pianului, obținând primele acorduri sau chiar compoziții. Ingineri sau muzicieni, această lecție este una care le arată copiilor că, uneori, nu trebuie să alegi, căci le poți face pe amândouă!

Tema 4 (18 noiembrie 2023): Cum funcționeaza corzile unei chitare? Ai nevoie de o chitară ca să cânți la ea?

După sesiunea de pian continuăm în același ritm, explorând lumea fascinantă a sunetelor, prin intermediul chitarei.  Doar că instrumentul nostru nu va fi din lemn și nici nu va avea forma cunoscută, căci copiii vor recrea sistemul de corzi, pe care le vor conecta la un circuit.

Ce le va permite acesta să facă? Să descopere cum produce chitara muzică, prin ciupire sau lovire, dar și să recunoască sunetele specifice unei chitare clasice, electrice sau acustice!

 

Modul III: Ozobot

25 noiembrie – 16 decembrie 2023

Tema 1 (25 noiembrie 2023): Cum funcționează un robot? Poate el să simtă, să gândească și să ia decizii?

Acest curs le va face cunoștință copiilor cu lumea roboților. Vor afla ce dispozitiv poate fi numit, de fapt, robot și cum poate funcționa acesta: simte, se mișcă, aude, gândește, vede? După ce vor descoperi cum sunt alcătuiți roboții, copiii vor merge mai departe, explorând modalități de programare a acestora și realizând sisteme de comunicare cu ei.

Cei mici vor deveni îndrumătorii lor în lumea înconjurătoare și îi vor învăța să ia decizii sau să răspundă!

Tema 2 (2 decembrie 2023): Se poate da un robot pe modul „TURBO”? 

Oare roboții pot merge mai repede? Pot vorbi și mai repede? Au un buton pentru modul „TURBO”? La aceste întrebări vor reuși să răspundă copiii după ce vor parcurge lecția despre funcția turbo, o lecție pe care o vor parcurge în vitezăăăăă!

Și dacă răspunsul este da, până unde poate crește viteza lor de mișcare, vorbire sau procesare? Este una dintre cele mai mari provocări, pentru că vom afla împreună dacă un robot poate avea sau nu limite!

Tema 3 (9 decembrie 2023): Înainte, la stânga sau la dreapta? Reușim să scăpăm din labirint?

Vor reuși copiii să ghideze roboții, astfel încât aceștia să evite obstacolele și culoarele închise dintr-un labirint și să găsească în timp record calea spre ieșire? Îi vom provoca la o astfel de cursă, să vedem cum trebuie să ghidăm roboții, pentru ca aceștia să înțeleagă cum să acționeze în fața obstacolelor și să ia singuri decizii pentru a ieși din labirint.

Ce ziceți, vor reuși împreună?

Tema 4 (16 decembrie 2023): Copii preiau controlul asupra roboților

Acum este rândul copiiilor să preia controlul asupra roboților! Le vor ordona ce să facă, ce să spună și încotro să meargă! Va fi un curs pe care pasionații de tehnologie îl vor adora, pentru că vor avea șansa de a-și construi propria lor lume.

Astfel, din constructori, vor deveni programatori și îndrumători, dezvoltându-și cunoștințele acumulate, metodele de soluționare a problemelor întâlnite și posibilitatea de a simula diverse situații în care vor plasa roboții în rolul principal!

 

Taxa de participare:

— 1 modul – 240 lei/participant;

— 1 modul – 440 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 70 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/  în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.goticket.ro/  .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 6 participanți.

Sponsor principal: MOL România

18Septembrie2023

Atelier

Ateliere Art Antipa 2023

18Septembrie2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta, în cadrul Atelierelor Art Antipa 2023! Atelierele de…

Află mai multe

Atelier

Ateliere Art Antipa 2023

18Septembrie2023

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Belladona Art vă invită să-i aduceți pe cei mici la o întâlnire cu Arta, în cadrul Atelierelor Art Antipa 2023!

Atelierele de desen și pictură Art Antipa oferă copiilor o modalitate distractivă de a învăța noțiuni din lumea zoologiei prin intermediul artelor plastice, dezvoltând în același timp și creativitatea, ingeniozitatea, simțul estetic și spiritul de observație al celor mici.

 Grupa de vârstă:

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

 

Perioada de desfășurare:

Atelierele de desen și pictură Art Antipa se desfășoară sâmbătă, între orele 10:15 – 11:30 în Sala Atelier a Muzeului Antipa.

Modulul I: Păsări din oraș 

30 septembrie 2023

Păsările din oraș sunt o prezență comună în peisajul urban. Cântecele lor adaugă melodicitate vieții urbane. Ele ne amintesc că viața sălbatică poate avea loc chiar sub ochii noștri, aducând o notă de diversitate și frumusețe.

Tema 1 (30 septembrie 2023)Porumbelul gulerat.

 

Modulul II: Feline celebre

14 – 28 octombrie 2023

Felinele sunt adesea considerate simboluri ale puterii și grației în lumea animală. Leopardul, cu blana sa plină de pete, a fost întotdeauna un maestru al camuflajului și al vânătorii. El se mișcă cu grație și tăcere în habitatul său natural, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai eficienți vânători solitari. Și nu este singurul. În acest modul îi vom cunoaște și pe jaguar și pe ghepard.

Tema 1 (14 octombrie 2023) – Jaguarul;

Tema 2 (21 octombrie 2023) –  Leopardul;

Tema 3 (28 octombrie 2023) – Ghepardul.

 

Modulul III: Modele africane cu dungi

11 – 18 noiembrie 2023

Africa este cunoscută pentru diversitatea sa incredibilă de viață sălbatică, iar animalele cu dungi sunt printre cele mai remarcabile dintre ele. Modelele cu dungi ajută aceste animale să supraviețuiască în mediul lor de viață. Frumusețea și diversitatea lumii naturale pot fi găsite în cele mai neașteptate forme, locuri și culori.

Tema 1 (11 noiembrie 2023) – Okapi;

Tema 2 (18 noiembrie 2023 – Bongo.

 

Informații  despre ateliere:

– La Atelierele Art Antipa vom învăţa cum se desenează vieţuitoarele și diferite structuri naturale;

– Vom studia după exponatele din cadrul expoziției permanente a Muzeului Antipa și vom folosi diferite surse de documentare (albume de artă, enciclopedii, fotografii etc.);

– Vom învăța tehnici de reprezentare prin desen: măsurători, repere, axe de construcţie, proporţii, stabilirea formei, redarea expresiei, etc;

-Vom picta folosindu-ne de tehnicile în acuarelă, culori acrilice, guașă, colaj, modelaj şi creioane colorate pe diferite suporturi: hârtie, acetofan, obiecte modelate, rame, etc;

– Vom discuta despre pictori clasici reprezentativi care au avut natura ca sursă de inspiraţie pentru operele lor;

– Atelierele sunt destinate copiilor care doresc să înveţe să deseneze şi să picteze sub îndrumarea unui artist profesionist;

– Şedinţele sunt practice, iar lucrările vor rămâne participanţilor.

– Materialele necesare desfășurării atelierelor sunt incluse în taxa de participare.

Taxa de participare:

— Modul I– 80 lei/participant;

— Modul I– 145 lei/ doi frați;

— Modul II– 215 lei/participant;

— Modul II– 390 lei/ doi frați;

— Modul III– 145 lei/participant;

— Modul III– 260 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 80 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari/ în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare, veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita taxa de participare prin https://antipa.goticket.ro/ .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr de minimum 6 participanți.

 

Sponsor principal: MOL România

 

 

18Septembrie2023

Atelier

Galileo Tehnic

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes! Galileo Tehnic este un program educațional Young Engineers, în…

Află mai multe

Atelier

Galileo Tehnic

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes!

Galileo Tehnic este un program educațional Young Engineers, în care copiii aprofundează noțiunile din fizică, matematică și inginerie mecanică, învățate anterior în cadrul atelierelor „Provocarea Lego”. Galileo se concentrează pe găsirea de soluții în construirea de angrenaje și mecanisme complexe și pe explorarea aspectelor mecanice, matematice și fizice ale acestor mecanisme, având la bază lucrul în echipă.

Acest program a fost dezvoltat pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani, iar durata unei lecții este de 75 minute.

Copiii își dezvoltă, printre altele, abilități motrice de finețe, gândirea creativă, precum și capacitatea de lucru în echipă și comunicare.

Nu în ultimul rând, acest program oferă oportunitatea copiilor care au absolvit programul educațional Provocarea LEGO să continue curricula e²Young Engineers.

Succesiunea modulelor este următoarea:

Modul I:

1– 22 octombrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (1 octombrie 2023): Mixer industrial – transmisii multiple, reamintire reguli;

Tema 2 (8 octombrie 2023): Betoniera – roți dințate, transmisia cu roți dințate;

Tema 3 (15 octombrie 2023): Pompa de petrol – energia neregenerabilă, transmisii multiple;

Tema 4 (22 octombrie 2023): Mașina cu cutie de viteze manuală – mecanismul de schimbare a vitezelor, sisteme multiple de transmisie.

 

Modul II:

29 octombrie – 19 noiembrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (29 octombrie 2023): Scaunele zburătoare – forța centrifugă și forța centripetă;

Tema 2 (5 noiembrie 2023): Macaraua cu șenile – transmisia cu lanț, creșterea puterii de transmisie;

Tema 3 (12 noiembrie 2023): Mașina de curățenie cu 3 perii – rapoarte de transmisie;

Tema 4 (19 noiembrie 2023): Mașina de teren – mecanismul diferențial.

 

Modul III:

26 noiembrie – 17 decembrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (26 noiembrie 2023): Roata fermecată – reductorul;

Tema 2 (3 decembrie 2023): Podul basculant – direcții de tranmisie, cutia de viteze;

Tema 3 (10 decembrie 2023): Pistolul MacGyver – traiectoria balistică, clichet, energia elastică;

Tema 4 ( 17 decembrie 2023): Mașina care se rostogolește – folosirea resurselor unui sistem, creșterea dublă a puterii de transmisie.

 

Grupa de vârstă

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 13 ani.

 

Perioada de desfășurare

Atelierele se desfășoară duminica, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 10:15 și   11:30 . 

Taxa de participare:

— Modulul I – 240 lei/participant;

— Modulul I – 450 lei/ doi frați;

— Modulul II – 240 lei/participant;

— Modulul II – 450 lei/ doi frați;

— Modulul III – 240 lei/participant;

— Modulul III – 450 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 70 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin email la info@youngengineers.ro, la telefon 0742.102.633 sau completând formularul (https://antipa.ro/rezervari ), în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare (https://antipa.ro/rezervari ), veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.goticket.ro/  .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr între 4 și 6 participanți.

Sponsor principal: MOL România

18Septembrie2023

Atelier

Provocarea Lego 2023

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes! N-ar fi drăguț ca micuții tăi să vină la…

Află mai multe

Atelier

Provocarea Lego 2023

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și e² Young Engineers vă invită să participați la un program educațional de succes!

N-ar fi drăguț ca micuții tăi să vină la tine și să-ți explice cum funcționează un lift sau o mașină de spălat, sau dacă ți-ar explica ce este un diferențial?

Înscrie-l pe copilul tău la un program de educație prin aplicații teoretice și practice distractive, Provocarea Lego. Prin intermediul poveștilor interesante, experimentelor incitante și modelelor de construcții LEGO®, concepute în mod original, ilustrând lumea Științei, Tehnologiei, Ingineriei, Artei și Matematicii (ȘTIAM), copilul tău își va dezvolta aptitudinile motorii, spațial-vizuale și sociale.

Programul ajută la îmbogățirea cunoștințelor din teoria școlară și a deprinderilor de aptitudini legate de gândire, inventivitate și încredere în forțele proprii.

 

Succesiunea modulelor este următoarea:

Modul I:

1 – 22 octombrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (1 octombrie 2023): Mașina de curse – facem cunoștință, învățăm reguli;

Tema 2 (8 octombrie 2023): Barca Piraților – structura instabilă vs structura stabilă, ce este perimetrul;

Tema 3 (15 octombrie 2023): Banda transportoare – transmisia cu curea, roata conducătoare, roata condusă;

Tema 4 (22 octombrie 2023): Uzina electrică – transmisia cu roți dințate vs transmisia cu curea.

 

Modul II:

29 octombrie – 19 noiembrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (29 octombrie 2023): Mașina de spălat rufe – principiul de stoarcere a rufelor, forța centrifugă;

Tema 2 (5 noiembrie 2023): Motocicleta – legea inerției, Isaac Newton ;

Tema 3 (12 noiembrie 2023): Liftul – masa, gravitația, Isaac Newton, Albert Einstein;

Tema 4 (19 noiembrie 2023): Moara de vânt – mecanismul de creștere a vitezei de transmisie.

 

Modul III:

26 noiembrie – 17 decembrie 2023

Modele construite:

Tema 1 (26 noiembrie 2023): Caruselul – transmisia în unghi drept, roata dințată conică, forța centrifugă;

Tema 2 (3 decembrie 2023): Vehicul cu remorcă – axul de tractare;

Tema 3 (10 decembrie 2023): Titirezul – legea conservării momentului unghiular, mecanismul de creștere dublă a vitezei de transmisie;

Tema 4 ( 17 decembrie 2023): Sania lui Moș Crăciun – mecanismul de creștere dublă a puterii de transmisia cu lanț.

 

Grupa de vârstă

Programul este destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani.

 

Perioada de desfășurare

Atelierele se desfășoară duminica, în Sala Atelier a Muzeului Antipa, între orele 11:45 și 13:00

Taxa de participare:

— Modulul I – 240 lei/participant;

— Modulul I – 450 lei/ doi frați;

— Modulul II – 240 lei/participant;

— Modulul II – 450 lei/ doi frați;

— Modulul III – 240 lei/participant;

— Modulul III – 450 lei/ doi frați;

— 1 ședință – 70 lei/participant.

Înscrierea copiilor se face prin email la info@youngengineers.ro, la telefon 0742.102.633 sau completând formularul (https://antipa.ro/rezervari ), în limita a 15 locuri/grupă.

După completarea formularului de rezervare (https://antipa.ro/rezervari ), veți primi un email de confirmare a rezervării locului, iar apoi veți putea achita online taxa de participare prin: https://antipa.goticket.ro/  .

Rezervarea fermă a locului se transmite doar după achitarea taxei de participare.

Pentru formarea unei grupe, este necesar un număr între 4 și 6 participanți.

Sponsor principal: MOL România

18Septembrie2023

Expoziții temporare

Georgia – File din natură

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Ambasada Georgiei în România vă invită joi, 21 septembrie 2023, de la ora 16:00, la deschiderea expoziției temporare de fotografie…

Află mai multe

Expoziții temporare

Georgia – File din natură

18Septembrie2023

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Ambasada Georgiei în România vă invită joi, 21 septembrie 2023, de la ora 16:00, la deschiderea expoziției temporare de fotografie „GEORGIA – File din natură”, care va avea loc în prezența E.S. Dna. Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Republicii Georgia la București.

Ciclul expozițional „File din natură”, care aduce în atenția publicului natura diferitelor țări ale lumii prin intermediul artei fotografice, ne prezintă în acest an 30 de ipostaze fascinante ale țării din care a pornit legeda Lânii de aur.

Situată la intersecția continentului european cu cel asiatic, Georgia este una dintre cele mai frumoase țări din regiunea Caucazului. Natura a fost generoasă cu această țară, oferindu-i peisaje de o frumusețe unică, vârfuri maiestuoase, peșteri și cascade, o climă propice și o varietate bogată a florei și faunei.

Georgia are probabil cea mai veche cultură viticolă a lumii, mândrindu-se cu faptul că este prima țară din lume care a realizat vin din struguri. În prezent mai sunt folosite procedee de vinificare străvechi, de fermentare a mustului în vase mari de lut numite „qvevri”.

Vă așteptăm, așadar, joi, 21 septembrie 2023 începând cu ora 16:00 la Muzeu și vă anunțăm, cu acest prilej, că intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare până pe data de 31 decembrie 2023.

Tot timpul pregătim ceva nou

Vreți să fiți la curent cu noile expoziții?

Abonați-vă la newsletter