Expediția științifică organizată în Tanzania (1973-1974)

În perioada 20 noiembrie 1973 – 5 februarie 1974, muzeul organizează prima expediţie ştiinţifică peste hotare, pe coasta de est a Africii, în Tanzania. Această expediție a fost condusă de acad. Mihai Băcescu, directorul muzeului în acea perioadă.

Echipa expediției a fost formată din următorii patru membri: acad. Mihai Băcescu, dr. Teodor Nalbant, prof. dr. Geza-Iuliu Müller și dr. Dragoș Neculce. Dintre aceștia, doar primii doi făceau parte din colectivul de specialiști al muzeului. 

În cadrul acestei expediții a fost colectat material biologic valoros, reprezentat în principal de nevertebrate şi peşti marini, dar şi de insecte, reptile, păsări și mamifere. Acest material a fost introdus în colecțiile științifice ale muzeului, iar studiul său ulterior a permis redactarea a numeroase lucrări ştiinţifice în care au fost descrise peste 30 de specii, genuri și chiar familii noi pentru ştiinţă. 

De asemenea, în 1975 au fost inaugurate în cadrul expoziției permanente a muzeului, două diorame ce prezentau „Recifii de corali din apele Tanzaniei” (o combinaţie de butaforie cu piese originale aduse în urma acestei expediții). 

Cei patru membri ai expediției (de la stânga spre dreapta): dr. Dragoș Neculce, acad. Mihai Băcescu, prof. dr. Geza-Iuliu Müller și dr. Teodor Nalbant (20 noiembrie 1973, în aeroportul „Henri Coandă”, înainte de îmbarcarea în avion)