Dr. Alexandru Grossu

1910-2004

Născut la Ciorăni (Vrancea) într-o veche familie de agricultori. Şcoala primară în satul natal, gimnaziul la Adjud, iar în 1930 este absolvent al Liceului “Unirea” din Focşani. În 1934 devine licenţiat al Facultăţii de Ştiinţe, secţia Naturale-Universitatea Bucureşti, iar în 1939 îşi susţine teza de doctorat asupra gasteropodelor din Bucegi, la Prof. Popovici-Bâznoşeanu, obţinând “Magna cum laudae”. În perioada 1939-1951 este la Timişoara, profesor la Şcoala Normală, Inspector Şcolar Educativ, profesor şi director la Colegiul Loga, Conferenţiar la Institutul de Medicină. În 1951 vine în Bucureşti, ca Profesor şi Rector al Institutului Pedagogic, apoi, din 1955, Profesor la Facultatea de Biologie, pentru următorii 20 de ani.
Din 1955 până în 1957 este şi Director al Muzeului de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. În mai puţin de doi ani reorganizează Muzeul, formează o adevărată echipă de specialişti şi înfiinţează Travaux du Muséum, revistă cunoscută astăzi în întreaga lume.

Între 1957-1964 este Decan al Facultăţii de Biologie din Bucureşti, iar din 1975 până în 1990, Profesor consultant. Recunoscut de străinătate drept unul dintre cei mai importanţi malacologi ai secolului 20, membru a numeroase societăţi ştiinţifice, a îmbinat mereu activitatea pedagogică cu cea de cercetare. Pasiunea sa pentru studiul moluştelor s-a concretizat în descrierea a zeci de specii noi pentru ştiinţă, peste 160 de lucrări, dintre care volumele de Faună – Mollusca şi Gastropoda Romaniae. Colecţiile sale sunt impresionante şi se află astăzi în patrimoniul mai multor muzee din România. O bună parte din ele au fost donate de Prof. Grossu Muzeului Antipa, de care a rămas profund ataşat toată viaţa.