Dr. Constantin Motaş
1891-1980
La data de 3 martie 1945, Constantin Motaş, fondatorul freatobiologiei, profesor de zoologie la Facultatea de Ştiinţele Naturii din Bucureşti, este numit director al Muzeului. A rămas în această funcţie până în anul 1949.
Din 1949 până în anul 1956, profesorul Constantin Motaş a fost închis de către regimul aflat atunci la putere, sub acuzaţia de « înaltă trădare şi tentativă de a submina ordinea de stat », retrăgându-i-se şi titlul de academician. In anul 1937 a fost ales membru corespondent al Academiei Române şi în 1948 a devenit membru plin al acestei prestigioase instuţii.
In perioada în care a fost director al Muzeului a depus un efortul uriaş pentru refacerea clădirii, grav afectată de bombardamentele americane şi germane, a fost ajutat de dr. Mihai Băcescu, dr. Mircea Paucă şi de inginerul Theodor Dumitrescu.
Într-o primă etapă a avut loc refacerea localului Muzeului, salvarea şi reorganizarea colecţiilor ştiinţifice şi publice, repararea şi restaurarea dioramelor şi biogrupelor. Tot în această perioadă se amenajează sala de conferinţe a muzeului, iar sala centrală de la parter capătă aspectul actual: Deinotherium gigantissimum este montat aici fiind amenajată şi diorama “Antarctica”.
Fauna României este expusă separat, în 5 săli, iar expunerea publică se îmbunătăţeşte prin intoducerea de noi texte explicative, sugestiv ilustrate.