Comunicate de presă

14Ianuarie2020

LARS, URSULEȚUL POLAR

14Ianuarie2020

Îi invităm pe cei mici la atelierele Book Antipa, organizate în colaborare cu editura Corint Junior, să afle povestea unei frumoase prietenii dintre Lars, ursulețul polar și Floe, cățelușul husky….

Află mai multe

LARS, URSULEȚUL POLAR

14Ianuarie2020

Îi invităm pe cei mici la atelierele Book Antipa, organizate în colaborare cu editura Corint Junior, să afle povestea unei frumoase prietenii dintre Lars, ursulețul polar și Floe, cățelușul husky. Întâlnirile vor avea loc sâmbătă, 18 ianuarie 2020, de la ora 10:15 (pentru copiii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani) și 11:45 (pentru cei cu vârste între 7 și 10 ani) în Sala Atelier de la etajul muzeului.

Lars, ursulețul polar din poveste, trăia la Polul Nord, unde nu există copaci sau flori, ci numai gheață și zăpadă. Într-una din lungile sale plimbări peste întinderile de gheață, Lars are ocazia să salveze un pui de husky blocat într-o crăpătură adâncă în gheață. Cățelul îl imploră scheunând: „Te rog, nu mă părăsi! Îmi este foame și vreau la mama mea!”

Vă așteptăm cu mic cu mare la atelierele Book Antipa, să aflați cum îi vine în ajutor Lars cățelușului husky și cum îl va duce în siguranță acasă.

 

Prin exerciții jucăușe și creative, cei mici vor descoperi cât de bogată și de fascinantă este lumea poveștilor, lumea în care poți experimenta cele mai mari aventuri într-o siguranță deplină.

Înscrierile se pot face completând un formular de rezervare pe: antipa.ro/rezervari, sau pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 20 de locuri/atelier, iar taxa de participare este de 25 lei/copil.

09Ianuarie2020

ZIUA COLECȚIILOR DESCHISE LA ANTIPA

09Ianuarie2020

Cu ocazia aniversării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită miercuri, 15 ianuarie 2020, să participați la vizite ghidate gratuite în colecțiile științifice ale muzeului….

Află mai multe

ZIUA COLECȚIILOR DESCHISE LA ANTIPA

09Ianuarie2020

Cu ocazia aniversării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită miercuri, 15 ianuarie 2020, să participați la vizite ghidate gratuite în colecțiile științifice ale muzeului. În această zi, publicul va avea acces gratuit atât în expoziția permanentă cât și în noua expoziție temporară de reptile vii, deschisă în Sala Multimedia de la parterul muzeului.

Vă așteptăm așadar să ne vizitați, dacă sunteți curioși să vedeți câteva dintre spațiile în care sunt păstrate cele cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate și vertebrate care constituie patrimoniul științific al muzeului nostru. Ținând cont că, dintre acestea, 1 milion este reprezentat de insecte, veți avea ocazia să admirați acum una dintre cele mai mari și mai valoroase colecții de fluturi din România.

Colecțiile de vertebrate ale muzeului (amfibieni, reptile, păsări și mamifere) numără aproximativ 50.000 de exemplare, fiind păstrate sub diverse forme, de la animale naturalizate până la piei, preparate umede, ouă sau cuiburi.

Toți cei care ne vor fi aproape miercuri vor avea ocazia să admire comori de patrimoniu care nu se regăsesc în expunerea permanentă a muzeului și care fac din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” un adevărat „jurnal” al biodiversității planetei, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească.

Cele 8 vizite gratuite realizate de personal științific de specialitate vor fi programate de la orele:

  • 11.00 și 13.00 – în colecția de păsări;
  • 11.00 și 15.00 – în colecția de fluturi;
  • 12.00 și 14.00 – în colecțiile de reptile și amfibieni;
  • 13.00 și 16.00 – în colecția de mamifere.

Vă așteptăm pe 15 ianuarie să vizitați, să învățați, să savurați și să meditați asupra importanței conservării biodiversității și a rolului important jucat de muzeele de istorie naturală în timpurile noastre.

Participarea este gratuită iar înscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, în limita a 15 locuri/grup. Accesul publicului în Muzeu se va face între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator va intra la ora 17:00).

Sponsor principal: MOL România

Sponsor: Hotspot Educațional BRD

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania.

20Decembrie2019

VINO SĂ VEZI CUM JOACĂ NATURA SNAKE – Expoziție temporară de reptile vii

20Decembrie2019

„Vino să vezi cum joacă natura snake”, noua expoziție temporară de reptile vii, deschisă la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în perioada 21 decembrie 2019 –  30 aprilie…

Află mai multe

VINO SĂ VEZI CUM JOACĂ NATURA SNAKE – Expoziție temporară de reptile vii

20Decembrie2019

„Vino să vezi cum joacă natura snake”, noua expoziție temporară de reptile vii, deschisă la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în perioada 21 decembrie 2019 –  30 aprilie 2020, încearcă să răspundă la întrebarea pe care probabil mulți dintre noi ne-am adresat-o: cum ar arăta o lume fără șerpi?

Ca orice alte organisme vii de pe planetă, șerpii au un rol important în mediul natural, consumând o varietate de animale, cu predilecție rozătoare. Dacă natura ar înceta să „joace snake”, probabil că lumea ar fi „dominată” de rozătoare iar echilibrul fragil al naturii ar fi distrus.  

Îmbinând informația științifică și dorința de a explora cu jocul, expoziția pune la dispoziția vizitatorilor o zonă interactivă, în care cei curioși pot, printr-un exercițiu de imaginație, să „vadă” prin ochii șarpelui sau să „simtă” așa cum simte el. Copiii vor avea ocazia să învețe o lecție de biologie aplicată: șerpii din atlasele zoologice sunt aici vii, pot fi observați în mediul lor natural iar astfel curiozitățile și informațiile despre fiecare specie în parte pot fi mai ușor asimilate.

Taipanul australian, vipera uriașă africană, anaconda sau cobra egipteană sunt doar câțiva dintre oaspeții de seamă ai expoziției, găzduiți în condiții de siguranță la muzeu. Expoziția le oferă vizitatorilor o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase viețuitoare și le pune la dispoziție informații despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează ele la mediul înconjurător și rolul pe care îl joacă în ecosistem. Astfel, cei care ne vor păși pragul vor afla că veninul reprezintă doar un instrument de supraviețuire și că multe reptile se folosesc de diverse substanțe chimice ca mijloc de comunicare sau chiar de camuflaj. O altă informație menită să atenueze teama de șerpi este aceea că, din totalul speciilor de șerpi, doar 250-300 de specii au mușcătura realmente mortală pentru om.

În speranța că v-am stârnit interesul, vă invităm să vizitați expoziția noastră de reptile vii, să admirați diversitatea acestor animale uimitoare și să vă întâlniți cu unele dintre cele mai fascinante specii de șerpi de pe glob.

Expoziția poate fi vizitată de marți până vineri între orele 10:00 – 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00) iar sâmbătă și duminică între 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00).

Prețurile biletelor sunt: 10 lei pentru copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Sponsor principal: MOL România

Sponsor: Hotspot Educațional BRD

Partener: Fish’nBricks

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania.

Detalii: www.antipa.ro

12Decembrie2019

La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători

12Decembrie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la cea de-a treia ediție a Conferinței de Crăciun de la Antipa, intitulată „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale……

Află mai multe Descarca kit de presa

La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători

12Decembrie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la cea de-a treia ediție a Conferinței de Crăciun de la Antipa, intitulată „La Curtea Regilor României. Mese și meniuri regale… de sărbători” susținută de Dr. Ștefania Dinu, istoric, director științific al Muzeului Național Cotroceni. Evenimentul va avea loc vineri, 20 decembrie de la ora 18:00, în Șos. Kiseleff nr. 1 și va fi urmat de o sesiune de autografe oferită de autoarea volumului „Mese și meniuri regale – eleganță, fast și bun gust”, apărut la editura Corint.

Cu siguranță mulți dintre noi s-au întrebat cum se desfășurau mesele la Curtea Regală a României, în ce consta protocolul și ceremonialul gastronomic utilizat precum și cum se derula viața în acele vremuri. Dr. Ștefania Dinu ne va purta într-o călătorie fascinantă în timp și ne va dezvălui o panoramă a ceea ce putem denumi generic „viața cotidiană la Curtea Regală a României”.

Acest adevărat periplu culinar la Curtea Regală a României a fost reconstituit de istoricul dedicat, Dr. Ștefania Dinu, cu o extremă atenție la detalii, cu pasiune și fidelitate, prin cercetări amănunțite și documentări temeinice.

Mesele regale, fie ele de ceremonie sau cotidiene, respectau un anumit protocol. Astfel că, la Curtea regelui Carol I, mesele erau variate: se organizau dejunuri și dineuri de gală cu prilejul unor evenimente, învestiri sau vizite ale unor suverani străini, mese festive prilejuite de sărbătorile tradiționale de Paște, de Crăciun și de Anul Nou, precum și mesele luate de familia regală și invitații săi, printre care, oaspete de seamă era doctorul Grigore Antipa, un apropiat al familiei regale. De altfel, doctorul Antipa era nelipsit și din excursiile pe Dunăre, despre care povestește cu mult farmec Zoe Cămărășescu în memoriile sale:

„În preajma pescăritului se ridica, pe ceea ce nouă ni se părea un pãmânt, un chioşc decorat cu plase, năvoade şi ghirlande de nuferi. Acolo se servea masa, care invariabil începea cu o ciorbă pescărească în care fierbeau vreo douăsprezece feluri de peşte din cele ce se găsesc în Deltă; urma crapul la proțap, rumenit la dogoarea cărbunilor din lemn de salcie, peste care se punea un pumn de ierburi aromate. Crapii, de o dimensiune necrezut de mare, erau despicați în lungime şi susținuți de doi proțapi. Icrele negre se mâncau cu lingura mare. Totul era ca în poveşti şi Antipchen (Antipa), neobosit, părea regizorul acestei feerii.”

Așadar, vă invităm în acest sfârșit de an la muzeu, să ne așezăm la masa amintirilor plăcute, să ne delectăm cu o ceașcă de ceai aromat și să vorbim despre eleganță, fast și bun gust, luându-le ca model și sursă de inspirație pentru anul ce ne bate la ușă.

 Participarea este gratuită iar înscrierile se pot face completând un formular de rezervare pe: https://antipa.ro/rezervari/.

Sponsor principal: MOL România

Sponsor: Hotspot Educațional BRD

Parteneri: Editura Corint

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania.

 

26Noiembrie2019

Ateliere de caligrafie

26Noiembrie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Asociația Liber la Educație, Cultura și Sport vă invită sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la două ateliere de caligrafie! Atelierele se…

Află mai multe

Ateliere de caligrafie

26Noiembrie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Asociația Liber la Educație, Cultura și Sport vă invită sâmbătă, 30 noiembrie 2019, la două ateliere de caligrafie! Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 – 9 ani și 10 – 12 ani și se vor desfășura în Sala Atelier de la etajul muzeului, începând cu orele 10:15, respectiv 12:30.

Caligrafi cu experiență internațională și profesori în cadrul Universității Naționale de Arte București vor îndruma participanții în a afla micile secrete ale scrisului estetic. Atelierele vin în sprijinul iubitorilor de frumos, celor care susțin scrisul de mână într-o era a digitalului, având contribuția Faber Castell și Stabilo. 

Taxa de participare pentru fiecare atelier este de 50 lei/participant iar înscrierile se fac pe formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/.

La finalul atelierelor, toți participanții vor primi câte un instrument de scris, oferit de sponsorii evenimentului.