Comunicate de presă

14Martie2019

Uite cine se bucură de primăvară!

14Martie2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 11:00 la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Temerarii exploratori…

Află mai multe Descarca kit de presa

Uite cine se bucură de primăvară!

14Martie2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 11:00 la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Temerarii exploratori vor fi însoțiți de Andreea Cătălina Drăghici, cercetător al muzeului.

 

Primăvara trezește la viață întreagă natură, iar plantele, animalele și oamenii se bucură deopotrivă de căldura soarelui.  În prima parte a întâlnirii, Andreea le va povesti micuților despre trei viețuitoare care așteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii: barza, popândăul și fluturele negru. Barza se va reîntoarce în țară, marcând astfel începutul primăverii, popândăul ne va arăta atât căsuța lui de vară, subternă, pe care o sapă tot timpul anului, cât și pe cea în care s-a adăpostit pe timpul iernii; tot acum, copiii vor afla că există câteva specii de fluturi de zi care iernează ca adult și care au un comportament specific care le asigură supraviețuirea. Fluturele negru se învelește cu un strat de frunze moarte care îl protejează, iar stratul de zăpadă acționează ca o pătură izolatoare împotriva frigului. Imediat ce se încălzește, acesta iese de sub stratul de frunze și ne încântă cu minunatul lui zbor.

 

În a doua parte a evenimentului vă propunem o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, la care copiii vor fi pe rând spectatori și protagoniști. Actorii păpușari Ana Crăciun-Lambru, Ana-Maria Cucută, Monalisa Toncu și Victoria Radu au pregătit o mică surpriză tuturor celor care vor fi inspirați de momentele artistice și vor dori să-și facă acasă propriul teatru de umbre!

 

La întâlnire sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 80 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.

 

 

Parteneri: Pipo și Doxi

 

Parteneri media: Radio Romania Cultural, UnitedMedia, Calendar Evenimente, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro, GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com, kidsnews.ro, labucatarie.ro.

06Martie2019

8 Martie la Antipa

06Martie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” urează o primavară frumoasă tuturor doamnelor și domnișoarelor și le oferă în dar, pe 8 Martie, intrarea gratuită la Muzeu. Vă reamintim că,…

Află mai multe Descarca kit de presa

8 Martie la Antipa

06Martie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” urează o primavară frumoasă tuturor doamnelor și domnișoarelor și le oferă în dar, pe 8 Martie, intrarea gratuită la Muzeu.

Vă reamintim că, până pe 31 martie 2019 puteți admira expoziția temporară  „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, care  dezvăluie amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani, prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații importante din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut acestor personalități.

Vă așteptăm cu mult drag!

 

04Martie2019

Corespondent la decernarea Premiilor Nobel

04Martie2019

Vă invităm sâmbătă, 9 martie la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, să aflați povestea corespondentului Radio România la Galele de decernare a Premiilor Nobel de la Stockholm și…

Află mai multe Descarca kit de presa

Corespondent la decernarea Premiilor Nobel

04Martie2019

Vă invităm sâmbătă, 9 martie la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, să aflați povestea corespondentului Radio România la Galele de decernare a Premiilor Nobel de la Stockholm și Oslo. Timp de o oră, începând cu ora 17.00, Corina Negrea, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști de știință din România, producător și realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural, va povesti cum arată Săptămâna Nobel din perspectiva jurnalistului acreditat la evenimentele Nobel.

În cei 20 de ani, Corina Negrea a realizat un număr de peste 60 de interviuri-document cu laureaţi ai premiilor Nobel, a înregistrat numeroase ediţii speciale ale emisiunii Planeta Radio din Stockholm şi Oslo şi a făcut transmisii în direct pe toată durata „Săptămânii Nobel”, o săptămână întreagă de conferințe de presă, conferințe publice, întâlniri cu studenți și elevi. Punctul culminant al întregii perioade este ziua de 10 decembrie, când au loc ceremoniile de decernare a premiilor pentru științe și literatură la Stockholm, respectiv a premiului pentru pace la Oslo.

Pe 9 martie jurnalista va depăna amintiri, spunându-și propria poveste:

„Povestea mea nu începe cu „A fost odată”, așa cum încep toate poveștile, ci cu „De ce nu?”. Era anul 1998 și tocmai se încheiase „sezonul anunțurilor” premiilor Nobel ale acelui an. Urmau ceremoniile de decernare, în luna decembrie. Și mi-am spus atunci: „De ce n-am fi și noi acolo, „la fața locului”?

„La fața locului” era Stockholm, acolo unde, în fiecare 10 decembrie, are loc ceremonia decernării premiilor Nobel pentru științe – medicină sau fiziologie, chimie, fizică și economie (numele oficial: Premiul Băncii Centrale a Suediei în Științe economice în Memoria lui Alfred Nobel, înființat de Banca Centrală în anul 1968 și acordat pentru prima oară în 1969)- dar și cel pentru  literatură.

În 7 decembrie 1998, la capătul a aproape două luni de demersuri  – viză, delegație, acreditări – aterizam la Stockholm.

Începeau cei 20 de ani de prezență a mea, pe post de corespondent al postului public de radio, la ceea ce la Stockholm, oficial, se numește Săptămâna Nobel. Și despre care voi vorbi la conferința din 9 martie a.c.”

Vă așteptăm, așadar, în număr cât mai mare, să petreceți o după amiază plăcută alături de noi! Participarea la conferință este gratuită iar înscrierile se pot face prin  formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari/ sau la telefon 021.305.60.31.

 

 

28Februarie2019

1 Martie la Antipa

28Februarie2019

Porțile Muzeului Antipa se deschid pe 1 Martie pentru toate doamnele și domnișoarele care, în prima zi calendaristică de primăvară primesc în dar… intrarea gratuită la Muzeu! Reamintim tuturor celor…

Află mai multe Descarca kit de presa

1 Martie la Antipa

28Februarie2019

Porțile Muzeului Antipa se deschid pe 1 Martie pentru toate doamnele și domnișoarele care, în prima zi calendaristică de primăvară primesc în dar… intrarea gratuită la Muzeu!

Reamintim tuturor celor care ne vizitează în această perioadă că pot admira două expoziții temporare care vorbesc despre trecut și viitor. „Un veac de zoologie” dezvăluie amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani, care au influențat viitorul acestei științe: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu. Structurată în cinci secțiuni, expoziția elogiază realizările științifice ale celor cinci savanți prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații importante din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

Cea mai recenta expoziție temporară, care a poposit la Muzeu acum câteva zile, este cea realizată de studenții secției de grafică de la UNArte (clasa Conf. Univ. Dr. Stela Lie), care au desenat de-a lungul timpului în cadrul Muzeului, folosind natura ca subiect. Lucrările lor sunt reunite într-o expoziție care este organizată în două secțiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene orginale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalație formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea și diversitatea naturii.

Vă așteptăm așadar vineri, 1 Martie între orele 10.00 – 18.00 (ultima intrare se face la ora 17.00) să petreceți prima zi de primăvară alături de noi!

 

20Februarie2019

Artă la Muzeu

20Februarie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziției „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00 la sediul muzeului din…

Află mai multe Descarca kit de presa

Artă la Muzeu

20Februarie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită la vernisajul expoziției „UNArte la Antipa’’ care va avea loc vineri, 22 februarie de la ora 14.00 la sediul muzeului din Șos. Kiseleff nr. 1.

 

Studenții secției de grafică (clasa Conf. Univ. Dr. Stela Lie) au desenat de-a lungul timpului în cadrul Muzeului, folosind natura ca subiect. Lucrările lor sunt reunite într-o expoziție care este organizată în două secțiuni. În biblioteca din Sala Cabinet Gr. Antipa sunt prezentate desene orginale, în timp ce în Sala Specii Sinantrope este prezentată o instalație formată din numeroase reproduceri de desene, la scară redusă, care sugerează complexitatea și diversitatea naturii.

 

Natura, în cele mai fine detalii și întruchipări este ceea ce unește și caracterizează atât demersul cercetătorului cât și pe cel al artistului. Fiecare dintre ei lucrează cu desene, cu imagini și reprezentări ale lumii vii. Descifrarea misterelor și clasificarea lor, însă, este scopul cercetătorilor, iar potențarea acestora, misiunea artiștilor. Studiul în muzeu, asupra varietății uimitoare a viețuitoarelor le dezvoltă tinerilor artiști simțul observației, simțul proporției. Iar talentul fiecăruia, modalitatea de a vedea lumea, tranformând-o deseori într-o ficțiune, fac desenul mai expresiv, mai personal, mai bogat.

 

„Grupe de studenți de la UNArte vin la muzeul Antipa, se plimbă cu interes ca și cum ar fi din nou copii care descoperă lumea. Și apoi desenează. Atunci când desenezi, vezi lucrurile altfel decât le vezi cu ochii de fiecare zi. Le măsori, le cântărești, le analizezi culorile, observi detaliile, texturile, asemănările și deosebirile, înrudirile, familiile…

Studiul naturii este izvorul la care se întorc mereu artiștii, într-un fel sau altul.” – Conf. Univ. Dr. Stela Lie, Universitatea Națională de Arte din București.

 

„Pentru noi, ca muzeu de istorie naturală, colaborarea cu Universitatea de Arte are rolul de… cunoaștere a trecutului, deoarece, de-a lungul timpului, știința zoologiei s-a dezvoltat cu ajutorul desenului. Într-o epocă în care orice obiect poate fi fotografiat cu ușurință, practica desenatului rămâne actuală în ceea ce privește descrierea de noi specii, deoarece alegând ce anume să deseneze, zoologul scoate în evidență anumite aspecte pe care le consideră importante în descrierea acelei specii. Spre deosebire de demersul artistic însă, zoologul este interesat doar de valoarea de document a desenului realizat.” – Dr. Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

 

Intrarea la vernisaj este liberă, apoi expoziția va face parte din circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 1 martie 2019.UNArte la Antipa