Comunicate de presă

03Noiembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală ” Grigore Antipa”, în parteneriat cu Asociația ”Supereroi printre noi”, lansează ”Muzeul Incluziv”

03Noiembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală ” Grigore Antipa”, în parteneriat cu Asociația ”Supereroi printre noi”, lansează ”Muzeul Incluziv” – pagina web accesibilizată, structurată astfel încât să fie ușor de accesat…

Află mai multe

Muzeul Național de Istorie Naturală ” Grigore Antipa”, în parteneriat cu Asociația ”Supereroi printre noi”, lansează ”Muzeul Incluziv”

03Noiembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală ” Grigore Antipa”, în parteneriat cu Asociația ”Supereroi printre noi”, lansează ”Muzeul Incluziv” – pagina web accesibilizată, structurată astfel încât să fie ușor de accesat și de utilizat de către publicul cu dizabilități.
 
 
”Muzeul Incluziv” cuprinde toate informațiile despre facilitățile de acces în expoziția permanentă și expozițiile temporare, precum și de asistență privind accesibilitatea (ghiduri de vizitare, kituri senzoriale ce facilitează vizitarea ), grupate pe categorii de dizabilitate, cu pictograme specifice și date de contact.
 
 
 
Muzeul ”Grigore Antipa” își dorește ca, într-un viitor apropiat, prin pagina ”Muzeul Incluziv”, să îmbunătățească și mai mult modul de comunicare în mediul online pentru publicul cu dizabilități, dar și să optimizeze modalitatea de accesare a informațiilor disponibile despre evenimente, ateliere, activități pentru diversele categorii de public.

03Noiembrie2021

Muzeul Antipa și BRD lansează un program despre biodiversitatea urbană

03Noiembrie2021

București, 3 noiembrie 2021. Studiul biodiversității urbane este o componentă esențială pentru strategia generală de conservare a naturii. Care sunt speciile de plante și animale care viețuiesc în orașele noastre?…

Află mai multe

Muzeul Antipa și BRD lansează un program despre biodiversitatea urbană

03Noiembrie2021

București, 3 noiembrie 2021. Studiul biodiversității urbane este o componentă esențială pentru strategia generală de conservare a naturii. Care sunt speciile de plante și animale care viețuiesc în orașele noastre? Cum aleg ele să trăiască într-un mediu urban? Cum ne influențează viețile? Care e impactul activității umane asupra lor? Cum putem să le protejăm? Sunt doar câteva din întrebările pe care programul de informare și conștientizare despre biodiversitatea urbană, lansat de Muzeul Antipa, în parteneriat cu BRD, își propune să le adreseze.

 

„Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate până în anul 2030 recunoaște că biodiversitatea urbană este importantă pentru conservarea naturii. Dezvoltarea unor orașe verzi nu se poate face fără să ținem cont de speciile de animale și plante care viețuiesc alături de noi în orașe. Mai mult, înțelegând de ce unele specii aleg să „se mute la oraș”, am putea înțelege cum activitățile umane influențează mediile naturale. Această influență nu este neapărat benefică, dacă ne gândim că, în prezent, ea face să trăim în mijlocul unei a șasea extincții în masă, când specii de plante și animale dispar în ritm accelerat.

 

Dacă în decursul istoriei vieții pe pământ, după precedentele extincții în masă, planeta vie a fost capabilă să se trezească la viață, există temerea că acum extincția aceasta provocată de activitatea umană ar putea duce la moartea planetei noastre.

 

Abordând alături de publicul și partenerii noștri tema aceasta, a studiului biodiversității urbane, dorim să îi facem pe oameni să redescopere dragostea de natură, pentru că a iubi natura înseamnă a o proteja, a o ajuta să își revină. Avem datoria aceasta”, a declarat Luis Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Cercetător științific și doctor în Biologie.

 

Programul va include în lunile următoare acțiuni în mediul online și social media precum: articole ale cercetătorilor Muzeului despre biodiversitatea urbană în colaborare cu Mindcraft Stories, conferințe și  transmisii live pe pagina de facebook a Muzeului Antipa.

 

Primul eveniment din această serie va invita publicul să descopere etapele preparării fluturilor, alături de Mariana Chioibașu, conservator în Compartimentul de Evidență și Conservare al Muzeului Antipa. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa https://www.facebook.com/muzeulantipa, joi, 11 noiembrie 2021, începând cu ora 13:30.

 

Al doilea eveniment va avea loc pe 18 noiembrie 2021, de la ora 18:00, și îl va avea ca invitat pe dr. Cristian Iojă, Director al Departamentului Geografie și Mediu, Profesor în cadrul Facultății de Geografie, Universitatea din București și Cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact, care va vorbi despre „Provocarile de mediu în orașele din România”, într-o conferință transmisă live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa. 

 

”Programul despre biodiversitate urbană, desfășurat de Muzeul Antipa și BRD, ne va aduce mai aproape de natura de lângă casa noastră sau de lângă locurile preferate din oraș. Plimbările de weekend pot deveni un prilej de interesante descoperiri. Credem că este important să ne bucurăm mai mult de tot ce oferă biodiversitatea orașelor, dar și să avem grijă, să fim responsabili față de ea. Ultimii doi ani ne-au adus mai multă armonie în relația cu natura. Cred că informarea și conștientizarea cu privire la biodiversitatea urbană reprezintă pași esențiali pentru ca, împreună, să facem din orașul în care trăim un loc mai bun și mai curat pentru noi toți, precum și pentru generațiile viitoare”, a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD – Groupe Société Générale.

 

Pe platforma Mindcraft Stories, în cadrul unei rubrici susținute de echipa de cercetători a Muzeului Antipa, publicul interesat se poate documenta despre biodiversitatea urbană, pe subiecte precum legătura dintre porumbei și traficul urban sau care este rolul melcilor într-un ecosistem. “Porumbeii schimbă zilnic stolurile din care fac parte și acumulează informații despre resursele disponibile în oraș. Studierea acestui fenomen ajută la înțelegerea problemelor de trafic dintr-un oraș aglomerat”, spunea Luis Popa într-un editorial pe www.mindcraftstories.ro

 

 

Pentru a fi la curent cu programul dedicat biodiversității urbane și inițiativele planificate, accesați site-ul www.antipa.ro, pagina de Facebook a muzeului, precum și cea a BRD – Groupe Société Générale.

03Noiembrie2021

„Israel – file din natură”

03Noiembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Ambasada Israelului în România anunță joi, 7 octombrie 2021, deschiderea expoziției temporare de fotografie „Israel – file din natură”, care va…

Află mai multe

„Israel – file din natură”

03Noiembrie2021

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Ambasada Israelului în România anunță joi, 7 octombrie 2021, deschiderea expoziției temporare de fotografie „Israel – file din natură”, care va rămâne în circuitul de vizitare al muzeului până pe data de 31 decembrie 2021. 

 

Imaginile care fac parte din expoziție sunt chiar „file din natura” sălbatică și urbană israeliană.  De altfel, Israelul face eforturi semnificative pentru a-și proteja și dezvolta zecile de parcuri naturale și sutele de rezervații, unde nenumărate specii de mamifere, pești și păsări își duc viața nestingherite, surprinse doar de lentilele fotografilor.

 

Douăzeci și patru dintre cei mai buni fotografi din Israel și-au împărtășit arta cu noi într-un mix de culori și locații care aduce un omagiu naturii. Sub coordonarea lui Jacob Shama, această călătorie vizuală s-a conturat în zecile de lucrări expuse.

 

E.S. David Saranga, Ambasadorul Statului Israel în România: „Pentru o țară atât de mică, Israelul se bucură de o diversitate naturală incredibilă.

 

În numai câteva ore, orice călător poate coborî din nord, de pe pistele înzăpezite ale Muntelui Hermon, către plajele fine ale Mării Roșii, în sudul țării. Toate acestea în timp ce poate urmări păsările migratoare din Valea Hula, străbate dealurile verzi ale Galileei și colinele Ierusalimului, poate pluti în Marea Moartă, cel mai jos loc de pe uscat, și privi cerul înstelat de pe stâncile Deșertului Negev. Vă doresc să vă bucurați de această expoziție pregătită cu multă grijă de Ambasada Israelului și Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Sper ca aceasta să vă amintească de locurile splendide vizitate în Israel, ori să vă dea un imbold pentru a vă plănui viitoarea călătorie aici.”

 

Vă așteptăm cu drag să ne vizitați!

afis expozitie temporara Israel - file din natura

26Noiembrie2020

NOAPTEA CERCETĂTORILOR LA ANTIPA 2020 – Ediția specială ONLINE

26Noiembrie2020

Vineri, 27 noiembrie 2020, vă invităm să participați alături de noi la Noaptea Cercetătorilor, ediție desfășurată anul acesta online pe pagina de facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore…

Află mai multe Descarca kit de presa

NOAPTEA CERCETĂTORILOR LA ANTIPA 2020 – Ediția specială ONLINE

26Noiembrie2020

Vineri, 27 noiembrie 2020, vă invităm să participați alături de noi la Noaptea Cercetătorilor, ediție desfășurată anul acesta online pe pagina de facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”! Vizitatorii noștri virtuali vor putea urmări online prezentările făcute de specialiștii muzeului de la orele 17:00, 18:00 și 19:00, pe https://www.facebook.com/muzeulantipa.

Evenimentul face parte din „Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Doing Research at Midnight in ROmania” și își propune sensibilizarea publicului asupra rezultatelor cercetării obținute prin experimente.

La ora 17:00, colegul nostru Radu Pană, specialist în taxidermie (arta împăierii animalelor), vă va dezvălui din tainele meseriei de taxidermist. Veți afla, cu această ocazie, de ce Laboratorul de Restaurare – Taxidermie are un rol important în conservarea și restaurarea unor bunuri de importanță științifică și cum se obțin piesele care îmbogățesc colecțiile unui muzeu de științele naturii!

De la ora 18:00 veți afla de la Dr. Andrei Ștefan, specialist în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară, cum să extragi ADN din fructe, un lucru care pare complicat la prima vedere. Așadar, în această seară ne vom transforma din bucătari, în cercetători și vom extrage ADN din fructe utilizând substanțe la îndemâna oricui prin casă precum spirtul, sarea de masă și detergentul de vase.

La ora 19:00, cei pasionați de entomologie vor avea ocazia să participe la prezentarea diverselor tehnici de preparare a fluturilor de către colegele noastre Mariana Chioibașu și Ionela Marin din cadrul Compartimentului Evidență și Conservare!

Sponsor principal: MOL România

18Noiembrie2020

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț

18Noiembrie2020

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să vizionați expoziţia itinerantă „Un veac de zoologie în România….

Află mai multe Descarca kit de presa

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț

18Noiembrie2020

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să vizionați expoziţia itinerantă „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, deschisă în perioada 18 noiembrie 2020 – 25 februarie 2021 la Piatra-Neamț.

Expoziția dezvăluie publicului amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Structurată în cinci secțiuni, „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” elogiază realizările științifice ale savanților prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

Sponsor principal: MOL România

Parteneri: Fish’n Bricks, Adevărul, Adevărul de weekend, Historia, Historia special

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com

Detalii: www.antipa.ro