Comunicate de presă

26Noiembrie2020

NOAPTEA CERCETĂTORILOR LA ANTIPA 2020 – Ediția specială ONLINE

26Noiembrie2020

Vineri, 27 noiembrie 2020, vă invităm să participați alături de noi la Noaptea Cercetătorilor, ediție desfășurată anul acesta online pe pagina de facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore…

Află mai multe Descarca kit de presa

NOAPTEA CERCETĂTORILOR LA ANTIPA 2020 – Ediția specială ONLINE

26Noiembrie2020

Vineri, 27 noiembrie 2020, vă invităm să participați alături de noi la Noaptea Cercetătorilor, ediție desfășurată anul acesta online pe pagina de facebook a Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”! Vizitatorii noștri virtuali vor putea urmări online prezentările făcute de specialiștii muzeului de la orele 17:00, 18:00 și 19:00, pe https://www.facebook.com/muzeulantipa.

Evenimentul face parte din „Noaptea Europeană a Cercetătorilor, Doing Research at Midnight in ROmania” și își propune sensibilizarea publicului asupra rezultatelor cercetării obținute prin experimente.

La ora 17:00, colegul nostru Radu Pană, specialist în taxidermie (arta împăierii animalelor), vă va dezvălui din tainele meseriei de taxidermist. Veți afla, cu această ocazie, de ce Laboratorul de Restaurare – Taxidermie are un rol important în conservarea și restaurarea unor bunuri de importanță științifică și cum se obțin piesele care îmbogățesc colecțiile unui muzeu de științele naturii!

De la ora 18:00 veți afla de la Dr. Andrei Ștefan, specialist în cadrul Laboratorului de Biologie Moleculară, cum să extragi ADN din fructe, un lucru care pare complicat la prima vedere. Așadar, în această seară ne vom transforma din bucătari, în cercetători și vom extrage ADN din fructe utilizând substanțe la îndemâna oricui prin casă precum spirtul, sarea de masă și detergentul de vase.

La ora 19:00, cei pasionați de entomologie vor avea ocazia să participe la prezentarea diverselor tehnici de preparare a fluturilor de către colegele noastre Mariana Chioibașu și Ionela Marin din cadrul Compartimentului Evidență și Conservare!

Sponsor principal: MOL România

18Noiembrie2020

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț

18Noiembrie2020

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să vizionați expoziţia itinerantă „Un veac de zoologie în România….

Află mai multe Descarca kit de presa

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț

18Noiembrie2020

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal Național Neamț Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț vă invită să vizionați expoziţia itinerantă „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, deschisă în perioada 18 noiembrie 2020 – 25 februarie 2021 la Piatra-Neamț.

Expoziția dezvăluie publicului amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Structurată în cinci secțiuni, „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” elogiază realizările științifice ale savanților prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

Sponsor principal: MOL România

Parteneri: Fish’n Bricks, Adevărul, Adevărul de weekend, Historia, Historia special

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com

Detalii: www.antipa.ro

 

29Octombrie2020

Muzeul Antipa anunță programul de vizitare din perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021

29Octombrie2020

Odată cu trecerea la orarul de iarnă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță schimbarea programului de vizitare. Astfel, din 1 noiembrie 2020, muzeul poate fi vizitat de marți…

Află mai multe Descarca kit de presa

Muzeul Antipa anunță programul de vizitare din perioada 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021

29Octombrie2020

Odată cu trecerea la orarul de iarnă, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță schimbarea programului de vizitare. Astfel, din 1 noiembrie 2020, muzeul poate fi vizitat de marți până vineri, între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator are acces în muzeu la ora 17:00) iar sâmbăta și duminica între orele 10:00 și 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00).

Vă reamintim că Muzeul Antipa găzduiește în această perioadă „Reptilia”, expoziția temporară de reptile vii, care te provoacă să lași prejudecățile la o parte și să observe comportamentul unora dintre cele mai fascinante viețuitoare! Cu ajutorul terariilor de sticlă, care permit o expunere în condiții de siguranță, „Reptilia” vă oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase animale și vă dă prilejul să aflați de ce aceste frumuseți nu pot fi atinse, ci doar privite în expoziția noastră.

Alături de animale vii, în expoziție veți putea admira și valoroase specimene din colecțiile științifice ale Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Vă așteptăm cu drag sa ne vizitați!

Detalii: www.antipa.ro

 

21Octombrie2020

Expoziția și spectacolul interdisciplinar ARcTic, în premieră națională la Muzeul Antipa

21Octombrie2020

Vineri și sâmbătă (23-24 octombrie 2020), începând cu ora 19:00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Departamentul Scenografie și Eveniment Artistic din cadrul Universității Naționale de Arte vă…

Află mai multe Descarca kit de presa

Expoziția și spectacolul interdisciplinar ARcTic, în premieră națională la Muzeul Antipa

21Octombrie2020

Vineri și sâmbătă (23-24 octombrie 2020), începând cu ora 19:00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Departamentul Scenografie și Eveniment Artistic din cadrul Universității Naționale de Arte vă invită la Spectacolul ARcTic | Save the Blue Planet, un eveniment care se adresează publicului de toate vârstele!

 Spectacolul are loc în grădina Muzelui Antipa și este realizat de o echipă multidisciplinară formată din scenografi, ingineri, programatori, profesori, studenți, regizori, actori.

Printr-o abordare inedită, în care teatrul, dansul și arta scenografiei se îmbină cu tehnologia, ARcTic spune povestea a 6 specii din regiunile polare: krilul antarctic, musculița antarctică, caracatița uriașă, pinguinul imperial, cormoranul imperial, toate afectate de poluarea produsă de om!

Video-proiecții și costume interactive, acționate de tehnologie și animate de mișcările actorilor de la „Compania 9”, vor transpune publicul într-o atmosferă magică, pentru a surprinde pulsul unei lumi pure și fragile, lipsite de apărare în fața acțiunilor omului.

Cele 6 personaje au fost construite prin tehnici de reciclare creativă, ce îmbină materiale reciclabile, deșeuri și materiale neconvenționale cu led-uri, senzori de mișcare, motoare și mecanisme complexe. Publicul va putea ulterior să admire și să interacționeze cu personajele ARcTice care vor fi expuse în interiorul Muzeului Antipa.

Proiectul cultural este co-finanțat de AFCN și Universitatea Națională de Arte.

Participanții la evenimentul din grădina Muzeului Antipa vor respecta pe toată durata spectacolului regulile de prevenție sanitară:

✅ Purtarea măștii de protecție;

✅ Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;

✅ În timpul spectacolului, spectatorii vor rămâne așezați pe locurile rezervate.

Verificarea temperaturii se va face la intrarea în curtea muzeului. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C, participarea la eveniment este interzisă.

Intrarea este liberă iar rezervările se fac pe adresa www.antipa.ro!

 

09Octombrie2020

Reptilia

09Octombrie2020

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește în perioada 10 octombrie 2020 – 13 iunie 2021 „Reptilia”, expoziție temporară de reptile vii care te provoacă să lași prejudecățile la…

Află mai multe Descarca kit de presa

Reptilia

09Octombrie2020

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește în perioada 10 octombrie 2020 – 13 iunie 2021 „Reptilia”, expoziție temporară de reptile vii care te provoacă să lași prejudecățile la o parte și să observi comportamentul unora dintre cele mai fascinante viețuitoare!

 

Nu sunt specii pe care ai dori să le întâlnești în mediul natural, dar le poți admira acum în siguranță în expoziția noastră, deoarece aceste vietăți extrem de interesante provin din locuri exotice și greu accesibile nouă. Cu ajutorul terariilor de sticlă, care permit o expunere în condiții de siguranță, „Reptilia” vă oferă o fascinantă incursiune în lumea acestor misterioase animale și vă dă prilejul să aflați de ce aceste frumuseți nu pot fi atinse, ci doar privite în expoziția noastră.

 

Mamba neagră, cobra scuipătoare, vipera de Gabon, pitonul reticulat sau anaconda sunt doar câțiva dintre oaspeții de seamă ai expoziției care pune la dispoziția vizitatorilor informații despre obiceiurile lor, despre cum se adaptează la mediul înconjurător și rolul pe care îl joacă în ecosistem. Astfel, cei care ne vor trece pragul vor afla că veninul reprezintă doar un instrument de supraviețuire și că multe reptile se folosesc de diverse substanțe chimice ca mijloc de comunicare sau chiar de camuflaj.

 

Alături de animale vii, în expoziție veți putea admira și valoroase specimene din colecțiile științifice ale Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”!

 

Expoziţia este deschisă în programul normal de vizitare al muzeului iar prețul unui  bilet de intrare este de 10 lei pentru copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.

Vă așteptăm cu drag!

 

Sponsor principal: MOL România

Sponsor: BRD Groupe Societe Generale

Detalii: www.antipa.ro