Comunicate de presă

11Septembrie2019

Concert Paul Ballo la Antipa in grădină

11Septembrie2019

Vă invităm miercuri, 18 septembrie 2019, de la ora 19:00, la un concert extraordinar susținut de tânărul muzician Paul Ballo în Grădină la Antipa!   Concertul include o suită de…

Află mai multe

Concert Paul Ballo la Antipa in grădină

11Septembrie2019

Vă invităm miercuri, 18 septembrie 2019, de la ora 19:00, la un concert extraordinar susținut de tânărul muzician Paul Ballo în Grădină la Antipa!

 

Concertul include o suită de piese atent selectionate, piese care l-au influențat pe Paul în cariera solo și care l-au ghidat în ceea ce privește compozițiile sale originale.

Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu drag!

29August2019

Grădina Sălbatică – de 111 ani în inima Bucureștiului

29August2019

Optzeci de fotografii suprind momente din istoria Grădinii Sălbatice din inima Bucureștiului, o „bijuterie ecologică” născută acum 111 ani, menită să pună în valoare clădirea muzeului ridicat în vecinătatea ei…

Află mai multe Descarca kit de presa

Grădina Sălbatică – de 111 ani în inima Bucureștiului

29August2019

Optzeci de fotografii suprind momente din istoria Grădinii Sălbatice din inima Bucureștiului, o „bijuterie ecologică” născută acum 111 ani, menită să pună în valoare clădirea muzeului ridicat în vecinătatea ei și să-și împartă povestea de viață cu el.

 

Pe 4 septembrie, de la ora 18:00, vă invităm la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” la vernisajul unei expoziții care spune povestea Grădinii Sălbatice din inima Bucureștiului și te îndeamnă să o privești prin ochii generațiilor de copii care s-au perindat prin ea.

 

În mijlocul vieții trepidante a metropolei bucureștene, vizibilă pentru ochiul unui trecător sensibil, de 111 ani, chiar în inima capitalei, grădina sălbatică a Muzeului Antipa este loc de refugiu pentru sute de specii de plante și animale, unele dintre ele, strict protejate, care se bucură de această oază de liniște și siguranță.

 

Spațiul din jurul clădirii muzeului este cucerit an de an de micuții participanți la Școala de Vară de la Antipa: cursanții „Academiei Insecta”, detectivii pasionați să elucideze mistere la „cursul de criminalistică”, tinerii paleontologi lucrând cu tenacitate și răbdare la descoperirea scheletului de      T. rex în situl special amenajat pentru ei, „păsărarii amatori” pe care îi deosebești după binoclurile atârnate la gât, ori micii aventurieri înarmați cu filee entomologice, porniți pe urmele marilor naturaliști să descopere fascinante și felurite insecte. Cu entuziasm și pasiune, viitorii cercetători, însoțiți de specialiști ai muzeului pornesc an de an în activități de recunoaștere, clasificare, sortare și identificare a speciilor. Astfel, au fost aflate cam toate speciile de plante și animale care locuiesc în grădina muzeului. Lichenii, plantele vasculare (arbori, arbuști, liane), nevertebratele (libelule, fluturi, muște, gândaci, albine, păianjeni, acarieni și râme) precum și vertebratele (păsări, lilieci și alte mamifere) devin actori importanți, servind ca material experimental pentru cursurile Școlii de Vară, desfășurate an de an la Antipa. 

 

Nu doar știința este la ea acasă în Grădina Sălbatică, ci și muzica, sportul, spectacolele și activitățile de recreere, de la ateliere de rugby, spectacole medievale, expoziții de animale vii, ateliere de interceptat lilieci, seri de folk, până la duminici petrecute la picnic cu familia în grădina muzeului. Toate aceste activități, precum și multe altele pe care vă invităm să le descoperiți singuri, sunt incluse în povestea spusă în imagini de expoziția ce împodobește până pe 27 octombrie holul de la etajul muzeului.

 

Ne-am propus să vă spunem povestea Grădinii Sălbatice din inima Bucureștiului, însă nu putem să o spunem separat de povestea muzeului, deoarece destinele lor se împletesc. Lăsat fără grădină, muzeul ar deveni amnezic iar grădina fără muzeu nu ar mai avea cui să-și împărtășească secretele. Ca un om fără amintiri, un pământ fără poveste, o țară fără trecut, nu ne-am putea imagina niciodată istoria muzeului separată de istoria grădinii sale.

 

Sponsor: MOL România

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Materialele de promovare ale expoziției au fost dezvoltate în parteneriat cu agenția de publicitate Fish’nBricks.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa.

23August2019

Noaptea Internaţională a Liliecilor la Antipa

23August2019

Noaptea Internaţională a Liliecilor este un eveniment educaţional realizat în peste 30 de ţări începând cu anul 1997, iar în București este organizat la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore…

Află mai multe

Noaptea Internaţională a Liliecilor la Antipa

23August2019

Noaptea Internaţională a Liliecilor este un eveniment educaţional realizat în peste 30 de ţări începând cu anul 1997, iar în București este organizat la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” de Asociația Wilderness Research and Conservation.

Vă așteptăm sâmbătă, 24 august 2019 începând cu ora 20:00 în Sala Multimedia de la parterul Muzeului, sa aflați curiozităţi legate de biologia liliecilor, despre cum comunică aceștia cu ajutorul ecolocaţiei, cum se hrănesc, cum se reproduc şi cum hibernează sau chiar să vedeți şi animale naturalizate într-un adăpost artificial. Stickere şi plinate vor fi disponibile pentru toată lumea!

După această prezentare vom lua o scurtă pauză şi ne vom reîntâlni în curtea muzeului, unde vom începe să căutăm lilieci cu ajutorul detectorului de ultrasunete şi a unor lumini puternice. Curtea Muzeului este un loc preferat de lilieci, deoarece este plină de arbori bătrâni şi căsuţe speciale în care aceştia îşi găsesc adăpost de zeci de ani.

Vă aşteptăm cu mic cu mare! Intrarea este liberă iar înscrierea se poate face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/.

 

 

22August2019

Întâlnire cu dinozauri și alte animale preistorice

22August2019

  Vă așteptăm la o întâlnire cu dinozauri și alte animale preistorice, în cadrul ultimului modul de vacanță al Școlii de Vară de la Antipa, susținut de specialistul muzeului, dr….

Află mai multe

Întâlnire cu dinozauri și alte animale preistorice

22August2019

 

Vă așteptăm la o întâlnire cu dinozauri și alte animale preistorice, în cadrul ultimului modul de vacanță al Școlii de Vară de la Antipa, susținut de specialistul muzeului, dr. Tiberiu Săhlean. Cursurile vor începe luni, 2 septembrie, de la ora 10:15 și vor avea loc în Sala Atelier de la etajul Muzeului.

 

Se estimează că, în prezent, Pământul este casa a circa 10 până la 14 milioane de specii, dar în decursul erelor geologice peste 5 miliarde de specii s-au perindat pe suprafața Terrei, iar 99% dintre acestea au dispărut.

 

În această vară, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe tinerii paleontologi la o călătorie în timp, pentru a cunoaște câteva dintre acele animale care nu au supraviețuit – de la micuții trilobiți și până la uriașii dinozauri. Copiii vor putea afla  cum s-a schimbat Pământul de-a lungul timpului, cum continente s-au format și s-au destrămat, cum animalele evoluează și dispar și cum locuri care acum ni se par familiare arătau profund diferit în alte perioade geologice. Spre exemplu, puțini oameni știu că în perioada de glorie a dinozaurilor, perioada cretacică, țara noastră era reprezentată doar de o serie de insule într-un vast ocean tropical. O veritabilă lume pierdută pe care o putem readuce la viață folosind puterea imaginației!

 

Ca niște adevărați detectivi, împreună cu coordonatorul cursului, vom folosi descoperirile din știință pentru a pune cap la cap istoria primelor 5 miliarde de ani pe planeta Pământ, în acest timp descoperind și animalele care au făcut parte din această călătorie – insecte, pești, reptile, dinozauri și alte grupuri pe care negura timpului le-a dat uitării. Ce s-a întâmplat cu toate aceste animale? Unde au dispărut? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările fascinante la care vom putea afla răspunsul participând la ultimul modul al Școlii de Vară de la Antipa.

 

Înscrierea participanților se poate face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari.

 

Atelierele se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare/ modul este de 180 lei/copil sau 320 lei/2 frați, respectiv 320 lei/ 2 module/participant.

 

Sponsor: MOL România

Parteneri: DaVinci Learning, Editura Art

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa.

20August2019

Uriașii mărilor și oceanelor

20August2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să descopere cine sunt „Uriașii mărilor și oceanelor”, în cadrul unui…

Află mai multe

Uriașii mărilor și oceanelor

20August2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să descopere cine sunt „Uriașii mărilor și oceanelor”, în cadrul unui nou modul al Școlii de Vară de la Antipa. De luni până vineri, între 26 și 30 august, începând cu ora 10:15, micuții vor afla de la specialistul muzeului drd. Mara Nilca informații și curiozități despre balenele, delfinii și rechinii care populează mările și oceanele planetei. Pasionată de oceanografie, coordonatoarea  cursului a petrecut timp în largul coastelor Islandei, în compania cetaceelor, în perioada în care a colaborat cu Muzeul Balenei din Husavik.

 

Oceanul, cel mai vast domeniu de viață al Terrei, nu ne este complet cunoscut nici până în zilele noastre. Deși balenele, delfinii și rechinii sunt printre cele mai studiate organisme acvatice, comportamentului lor  este încă învăluit în mister. Ce reprezintă „cântecul balenelor” sau de ce migrează rechinii –  sunt doar câteva dintre enigmele la care cercetatorii încearcă să găsească un răspuns. Timp de o săptămână copiii vor dezbate aceste subiecte, vom demonta mituri și vom acumula cunoștințe noi.

 

Copiii vor afla cum să diferențieze mamiferele marine de pești prin elemente cheie de recunoaștere, vor învăța despre speciile reprezentative de balene, delfini și rechini și vor „naviga” în apele Mării Negre să descopere speciile autohtone. Observând exponatele din muzeu, micuții vor învăța noțiuni de morfologie, iar prin activități practice și jocuri vor înțelege principalele metode de cercetare ale acestor vietăți.

 

 

Înscrierea participanților se poate face prin formularul de rezervare: https://antipa.ro/rezervari.

 

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri/modul, iar costul de participare/ modul este de 180 lei/copil sau 320 lei/2 frați, respectiv 320 lei/ 2 module/participant.

 

Sponsor: MOL România

Parteneri: DaVinci Learning, Editura Art

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa: www.facebook.com/muzeulantipa.