Comunicate de presă

14Ianuarie2019

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Antipa

14Ianuarie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă acces gratuit în expunerea permanentă tuturor vizitatorilor marți, 15 ianuarie 2019, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Cu această ocazie veți putea admira…

Află mai multe Descarca kit de presa

Ziua Culturii Naționale la Muzeul Antipa

14Ianuarie2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă acces gratuit în expunerea permanentă tuturor vizitatorilor marți, 15 ianuarie 2019, cu prilejul Zilei Culturii Naționale.

Cu această ocazie veți putea admira la etaj expoziția temporară „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, care prezintă publicului larg unele dintre cele mai importante contribuții aduse de oameni de știință români la dezvoltarea științelor zoologice. Structurată în cinci secțiuni, expoziția elogiază realizările științifice ale savanților Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc și Petre Mihai Bănărescu, prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații importante din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

Cei care ne vor trece pragul în această zi vor avea prilejul să descopere o parte din patrimoniul științific impresionant al muzeului: cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, de la ecuator la regiunile polare, sau colectate de la suprafaţa apei şi până la mai mult de 6.000 de metri adâncime, unele dintre ele fiind expuse în câteva dintre cele mai vechi diorame din lume.

Vă așteptăm, așadar, pe 15 ianuarie în număr cât mai mare și vă anunțăm totodată că programul nostru de vizitare este între orele 10:00 și 18:00 (ultima oră de intrare fiind 17:00).

 

 

21Decembrie2018

Programul special de vizitare în perioada 23 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019

21Decembrie2018

În pragul dintre ani vă așteptăm la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” cu un gând bun și bradul împodobit. În această perioadă, muzeul are următorul program de vizitare:…

Află mai multe

Programul special de vizitare în perioada 23 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019

21Decembrie2018

În pragul dintre ani vă așteptăm la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” cu un gând bun și bradul împodobit.

În această perioadă, muzeul are următorul program de vizitare:

PROGRAM DE CRĂCIUN

Duminică, 23 decembrie 2018 – DESCHIS;

Luni, 24 decembrie 2018 – ÎNCHIS;

Marți, 25 decembrie 2018 – ÎNCHIS;

Miercuri, 26 decembrie 2018 – DESCHIS;

PROGRAM DE ANUL NOU

Duminică, 30 decembrie 2018 – DESCHIS;

Luni, 31 decembrie 2018 – ÎNCHIS;

Marți, 1 ianuarie 2019 – ÎNCHIS;

Miercuri, 2 ianuarie 2019 – DESCHIS.

*În restul zilelor muzeul va avea program normal de vizitare.

În zilele de miercuri, joi și vineri, programul nostru este între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00) iar sâmbătă și duminică ne puteți vizita între orele 10:00 și 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00).

Cu acest prilej, vă reamintim că, până pe 31 martie 2019, puteți admira în holul de la etajul muzeului „Un veac de zoologie în România”, expoziția care, prin imagini inedite, documente și obiecte personale, ne dezvăluie amintiri despre cinci personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Totodată, vă anunțăm că diorama interactivă „Plasticul, noua specie de prădător acvatic” va putea fi vizitată la demisolul muzeului până pe 13 ianuarie 2019. Proiectul aduce în atenția publicului efectul distructiv pe care poluarea cu deșeuri din plastic îl poate avea asupra ecosistemelor acvatice.

Vă așteptăm cu mult drag!

19Decembrie2018

Vânători alegorice și animale – totem în colindele de la noi

19Decembrie2018

Vă așteptăm sâmbătă, 22 decembrie 2018, de la ora 18:00, la conferința „Vânători alegorice și animale-totem în colindele de la noi”, care va avea loc în Sala Multimedia a Muzeului…

Află mai multe

Vânători alegorice și animale – totem în colindele de la noi

19Decembrie2018

Vă așteptăm sâmbătă, 22 decembrie 2018, de la ora 18:00, la conferința „Vânători alegorice și animale-totem în colindele de la noi”, care va avea loc în Sala Multimedia a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Despre Bătrânul Crăciun și Zeul-An, dar și despre semnificația colindelor, ne va istorisi cu multă dăruire și pasiune Iulia Gorneanu, invitata specială a serii, o iubitoare de mitologie, ritual țărănesc și muzică tradițională. Momentele artistice ale evenimentului vor aparține artistei Doina Lavric Parghel, care va susține un recital de voce și cobză.

Se apropie Crăciunul și e important să știm de unde vine această sărbătoare și de când se prăznuiește ea. Să aflăm de ce, dincolo de cântecele de stea ce vestesc Nașterea Mântuitorului, prin satele noastre se aud colinde cu texte stranii despre leu, despre dulf (delfin), despre cerb, cântate războinic de bărbați grupați în cete, unii cu chipul acoperit de măști, alții purtând o recuzită de obiecte simbolice, ale căror semnificații s-au pierdut odată cu trecerea anilor.

În cadrul acestei întâlniri veți afla că, așa cum cântecele de stea au teme religioase, laitmotivul fiind nașterea Mântuitorului, colindele vorbesc despre facerea lumii și vânători alegorice, despre fete de crai și boieri mari, despre disputa dintre tei și brad, despre dragoste și moarte, sau despre sfârșitul lumii. Există colinde care vorbesc despre gazda care așteaptă pețitorii, despre fata fără de zestre, despre schimbarea de inele în ziua Crăciunului, despre porumbeii pețitori, despre răpirea fetei din goana calului sau despre calul nărăvaș al ei, îmblânzit în cele din urmă doar de cel ales.

Prezentatoarea acestei conferințe ne va vorbi despre semnificația lunii Decembrie, care, în Calendarul Popular, este numită și „Indrea”, „Undrea” sau „Andrea” și care este cea care patronează sărbătorile în cinstea morții și renașterii Zeului An. Bătrânul An moare și renaște de Crăciun, reface echilibrul lumii și al vieții, revigorează timpul și fertilizează pământul iar, în drumul lui circular și fără de sfârșit, adună povești despre timpul cel mai bun pentru culesul plantelor magice, pentru pețit și logodit, pentru aflarea ursitei și dezlegarea norocului…

Vă invităm, așadar, sâmbătă, la o ceașcă de ceai aromat, să petrecem împreună o seară de vis în compania invitaților speciali, a colindelor și a poveștilor de Crăciun și vă promitem că nu vom pleca acasă fără să învățăm refrenul unui colind. Noi aducem merele, nucile și turta dulce, iar pe voi vă așteptăm cu voia bună și cu inima deschisă!

Participarea la eveniment este gratuită iar rezervarea locurilor se face pe adresa info@antipa.ro, în limita locurilor disponibile.

Vă așteptăm cu mult  drag!

13Decembrie2018

„Plasticul, noua specie de prădător acvatic” în discuție la emisiunea „Știința în Cuvinte Potrivite”

13Decembrie2018

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Radio România Cultural vă invită joi, 13 decembrie 2018, la o emisiune-dezbatere despre efectele dezastruoase ale plasticului asupra ecosistemului acvatic….

Află mai multe Descarca kit de presa

„Plasticul, noua specie de prădător acvatic” în discuție la emisiunea „Știința în Cuvinte Potrivite”

13Decembrie2018

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Radio România Cultural vă invită joi, 13 decembrie 2018, la o emisiune-dezbatere despre efectele dezastruoase ale plasticului asupra ecosistemului acvatic.

Emisiunea „Știința în cuvinte potrivite”, care va fi transmisă în direct, între orele 13.20 și 14.30, pe toate frecventele Radio Romania Cultural si video online pe www.radioromaniacultural.ro, îi va avea invitați pe Dr. Luis Ovidiu Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și pe Dr. Ing. CSI Andrei Sârbu din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM.

Realizatorii emisiunii, Corina Negrea și Dan Manolache îi vor provoca pe invitați la o discuție despre Plastic – noua specie de prădător acvatic. Subiectul de actualitate a fost adus la viață printr-o instalație găzduită în perioada 16 noiembrie – 16 decembrie 2018 la demisolul muzeului. Diorama interactivă funcționează ca un acvariu care permite, la apropierea vizitatorilor, revelarea modului în care oamenii își pun amprenta asupra mediului.

Cum interacționează viețuitoarele cu plasticul și ce impact are acesta asupra apelor mărilor și oceanelor planetei? Cum ajunge plasticul în lanțul trofic? Ce metode pot fi folosite pentru reciclarea plasticului? Vom avea în viitor numai plastic biodegradabil?… acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom putea afla răspunsuri împreună cu invitații emisiunii „Știința în cuvinte potrivite”.

Parteneri media: Radio Romania Cultural

UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro,GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com, HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com,kidsnews.ro, labucatarie.ro.

13Decembrie2018

Programul special de vizitare al Muzeului Antipa în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018

13Decembrie2018

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit un program special de vizitare tuturor celor care vor dori să-și petreacă timpul în mod plăcut la muzeu. Astfel, în perioada…

Află mai multe

Programul special de vizitare al Muzeului Antipa în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018

13Decembrie2018

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit un program special de vizitare tuturor celor care vor dori să-și petreacă timpul în mod plăcut la muzeu. Astfel, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018 ne veți putea vizita după următorul program:

Vineri, 30 noiembrie 2018DESCHIS între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator intră la ora 17:00);

Sâmbătă, 1 decembrie 2018DESCHIS între orele 10:00 și 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00);

Duminică, 2 decembrie 2018DESCHIS între orele 10:00 și 19:00 (ultimul vizitator intră la ora 18:00);

Vă reamintim că, până pe 31 martie 2019, puteți admira la Muzeu „Un veac de zoologie în România”, expoziția care, prin imagini inedite, documente și obiecte personale, ne dezvăluie amintiri despre cinci personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Tot acum aveți prilejul să descoperiți la demisol diorama interactivă despre Plastic, noua specie de prădător acvatic, un proiect prin care dorim să atragem atenția publicului asupra efectului distructiv pe care poluarea cu deșeuri din plastic îl poate avea asupra ecosistemele acvatice.

Vă așteptăm cu mult drag!

Parteneri media: Radio Romania Cultural, UnitedMedia, Calendar Evenimente, comunicatedepresa.ro, Centruldepresa.ro, Grădinite.com, Prokid.ro,GoKID.ro, mamica.ro, melc-codobelc.ro, agendacopiilor.wordpress.com,HotNews, SmartWoman, Mămica de azi, Mami, stiripentrucopii.com,kidsnews.ro, labucatarie.ro.