Comunicate de presă

27Iulie2020

Ediția 13 a Festivalului Undercloud va avea două scene outdoor. Muzeul Antipa s-a alăturat!

27Iulie2020

UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România ajunge anul acesta în grădina Muzeului Antipa. Între 11 și 18 august, în fiecare dimineață,…

Află mai multe Descarca kit de presa

Ediția 13 a Festivalului Undercloud va avea două scene outdoor. Muzeul Antipa s-a alăturat!

27Iulie2020

UNDERCLOUD – Festival de Teatru Independent de Orice, primul festival de teatru independent din România ajunge anul acesta în grădina Muzeului Antipa.

Între 11 și 18 august, în fiecare dimineață, scena va fi rezervată secțiunii MINICLOUD, dedicată celor mici. Create de actorul Marian Râlea pentru UNDERCLOUD, spectacolele „Cetatea Poveștilor” se adresează copiilor între 3 și 14 ani, dar sunt acceptați și bunicii, părinții sau frații/surorile mai mari.

Timp de 7 zile, de la 11:00 la 12:00, actorii împreună cu spectatorii construiesc o cetate a poveștilor. În fiecare zi, o nouă poveste dă viață cetății în așa fel încât la final, în cea de a 8-a zi, cetatea va ține un carnaval.

Spectacolele au loc păstrând distanțarea socială între spectatori și respectând măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 (spălatul pe mâini înainte de intrarea în spațiul de joc, dezinfectarea cu alcool, purtarea măștii de către adulții însoțitori). Toate aceste reguli vor fi incluse ca parte din spectacol în așa fel încât cei mici să aibă parte și de un moment educativ ce va fi premiat de către organizatori la finalul reprezentației.

                                                            ***

Serile în grădina Muzeului Antipa vor fi dedicate performance-urilor lectură: „Mai drăguț decât Dostoievski” (o lectură după Nora Iuga și Angela Baciu, în dramatizarea lui Chris Simion-Mercurian cu Maia Morgenstern și Carla-Maria Teaha), „Noaptea de foc” (lectură-performance cu Marius Manole, după romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt), „Cum am dresat un melc pe sânii tăi” (piesă scrisă de dramaturgul Matei Vișniec, un „performance reading” în filigran poetic, creat de două femei – actrița Carla Maria Teaha împreună cu regizoarea Mariana Cămărășan) și „Nebunul” (după romanul lui Savatie Baștovoi, punctul de pornire al spectacolului performance cu Antoaneta Cojocaru, în dramatizarea și regia Chris Simion – Mercurian cu suport video semnat Bogdan Botofei). Începând cu acest an, secțiunea dedicată performance-urilor lectură este susținută de CBRE.

Biletele pentru spectacolele UNDERCLOUD se găsesc online, pe Eventbook și mystage.ro.

Spectatorii festivalului UNDERCOUD pot beneficia și anul acesta de tradiționala ofertă „1+1”. Oricine achiziționează bilete cu un card Raiffeisen Bank primește 1 bilet gratuit la unul cumpărat, pentru orice spectacol #UNDERCLOUD13! Această ofertă este disponibilă la Muzeul Grigore Antipa, Librăria Humanitas Kretzulescu și Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Mai multe detalii despre spectacolele #UNDERCLOUD13 și programul festivalului se găsesc pe www.undercloud.ro, pe facebook.com/undercloudfestival și instagram.com/undercloudfestival.

27Iulie2020

„Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”

27Iulie2020

Marți, 28 iulie, de la ora 19:00, vă invităm în grădina Muzeului Antipa la lansarea volumului „Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță” de Cristian Lascu și Helmut…

Află mai multe Descarca kit de presa

„Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță”

27Iulie2020

Marți, 28 iulie, de la ora 19:00, vă invităm în grădina Muzeului Antipa la lansarea volumului „Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță” de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, biografia unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români și un spectaculos jurnal de călătorie.

Alături de cei doi autori ai volumului, speologul Cristian Lascu și fotograful Helmut Ignat, la eveniment vor participa dr. Dumitru Murariu, directorul Institutului de Biologie al Academiei Române, și Alexandru Mironov, realizator de emisiuni radio-tv de popularizare a științei și senior-editor al revistei Știință & Tehnică. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.

Discuția se va opri asupra extraordinarei vieți a lui Emil Racoviță, asupra cercetărilor lui și a institutului de speologie pe care l-a înființat în 1920 și asupra unor ecosisteme puțin cunoscute, dar de o diversitate surprinzătoare: Antarctica și peșterile explorate pentru prima oară de Racoviță, apoi de alți speologi români.

Accesul se face în limita locurilor disponibile, printr-o rezervare pe adresa de email anda.visan@humanitas.ro.

Participanții la întâlnirea din grădina Muzeului Antipa vor respecta pe toată durata evenimentului regulile de prevenție sanitară:

✅ Purtarea măștii de protecție;

✅ Menținerea distanței fizice de 1,5 m între persoane;

✅ Evitarea formării de grupuri.

Verificarea temperaturii se va face la intrarea în curtea muzeului. În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3° C, participarea la eveniment este interzisă.

 

Parteneri media: Radio România Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic

Detalii: www.antipa.ro

05Martie2020

8 Martie la Antipa

05Martie2020

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” urează tuturor doamnelor și domnișoarelor o primăvară minunată și le oferă în dar intrarea gratuită la Muzeu!…

Află mai multe

8 Martie la Antipa

05Martie2020

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” urează tuturor doamnelor și domnișoarelor o primăvară minunată și le oferă în dar intrarea gratuită la Muzeu!

Vă invităm să lăsați grijile și problemele la intrarea în Muzeu și să petreceți momente frumoase alături de noi, vizitând, pe lângă expunerea permanentă, și cele două expoziții temporare deschise în aceasta perioada în Sala Multimedia de la parterul muzeului precum și în holul central de la etaj.  Veti putea afla, cu aceasta ocazie, curiozități și informații științifice despre un grup temut de viețuitoare pe care le puteți admira în condiții de maximă siguranță în expoziția noastră de reptile vii „Vino să vezi cum joacă natura snake” și vă veți delecta cu imagini de o frumusețe tulburătoare din cadrul expoziției de fotografie „#4Rusia – file din natură”.

Vă așteptăm cu mult drag!

 

03Martie2020

În premieră, liceenii din două oraşe au acces gratuit la muzee

03Martie2020

A început ediţia cu numărul 13 a proiectului dedicat elevilor – 5 licee 5 muzee, care anul acesta se defăşoară în premieră în două oraşe. Lansarea a avut loc la…

Află mai multe

În premieră, liceenii din două oraşe au acces gratuit la muzee

03Martie2020

A început ediţia cu numărul 13 a proiectului dedicat elevilor – 5 licee 5 muzee, care anul acesta se defăşoară în premieră în două oraşe. Lansarea a avut loc la finalul lunii februarie, în Bucureşti şi Cluj. Astfel, de data aceasta, 500 de liceeni din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor merge gratuit la muzee.

5 licee 5 muzee este un proiect educaţional pentru elevii de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale. Până în luna iunie, elevii din zece licee din Bucureşti şi Cluj-Napoca vor beneficia de vizite gratuite la zece muzee din aceste oraşe, fiind provocaţi şi la un concurs online de cultură generală.

 ECDL ROMANIA împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Cluj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, cu susţinerea celor zece muzee partenere, au dat startul celei de a 13-a ediţii 5 licee 5 muzee, alături de liceenii şi profesorii lor.

5 licee 5 muzee s-a extins, iar la ediţia de anul acesta a proiectului (februarie – iunie 2020), vor fi implicaţi alţi 500 de elevi din alte 5 licee din Bucureşti şi 5 licee din Cluj-Napoca:

Bucureşti – Colegiul German Goethe, Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu”, Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, Colegiul Tehnic Energetic.

Cluj-Napoca – Colegiul Economic “Iulian Pop”, Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”, Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”.

Cele 10 muzee partenere pentru această ediție, care îi vor provoca pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt:

Bucureşti – Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I.

Cluj-Napoca – Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Zoologic al Universităţii Babeş Bolyai.

Evenimentul de deschidere de vineri, 28 februarie, a fost o conferinţă interactivă, care i-a conectat virtual pe participanţii din Bucureşti şi Cluj.

Liceenii vor vizita ghidat muzeele şi vor participa la un concurs online de cultură generală pe teme precum Fabricat în Europa, Marina Militară Română în Al Doilea Război Mondial, Spaţiul familiei în locuinţa tradiţională, Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi Dr. George Severeanu, Curiozităţi din lumea reptilelor, Munci și zile de sărbătoare în satul transilvănean, Povestea satului tradițional, 1989, anul care a schimbat lumea, Tablou de epocă: Palatul Bánffy și portretistica barocă, Animale emblematice din fauna României.   

În cadrul conferinţei, s-a lansat şi un al doilea concurs pentru elevi. Tinerii sunt încurajaţi să contribuie la o pagină cât mai activă pe site-ul web al unei reţele de socializare, astfel încât fiecare liceu să promoveze cât mai bine unul dintre muzeele partenere. Astfel, le vor trezi apetitul pentru a vizita muzee cât mai multor colegi, profesori sau prieteni. 

5 licee 5 muzee şi-a propus să declanşeze în rândul tinerilor o “epidemie socială” de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs. Lansat în anul 2008, proiectul s-a desfăşurat până anul trecut local, doar în capitală, a avut un impact pozitiv atât în rândul elevilor cât şi a profesorilor şi astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue, dar şi să extindă iniţiativa. Acum, la  startul celei de a 13-a ediţii, 3 000 de liceeni din 60 de şcoli bucureştene deja s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect, urmând să li se alăture alţi 500 de elevi şi încă 10 licee din Bucureşti şi Cluj-Napoca, prin această ediţie.

Proiectul a fost iniţiat şi este susţinut în fiecare an de ECDL ROMANIA, cu sprijinul tuturor partenerilor implicaţi.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm contactaţi: Elena Chiru, Manager Proiect, Tel.: 0213169922, E-mail: elena.chiru@ecdl.ro, Web: www.ecdl.ro.

 

27Februarie2020

1 Martie la Antipa

27Februarie2020

Duminică, 1 Martie 2020, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” le oferă doamnelor și domnișoarelor în dar intrarea gratuită la Muzeu! Reamintim tuturor celor care ne trec pragul în…

Află mai multe

1 Martie la Antipa

27Februarie2020

Duminică, 1 Martie 2020, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” le oferă doamnelor și domnișoarelor în dar intrarea gratuită la Muzeu!

Reamintim tuturor celor care ne trec pragul în această perioadă că pot admira cele două expoziții temporare deschise la Muzeu: „Vino să vezi cum joacă natura snake”, o expoziție de reptile vii, precum și expoziția temporară de fotografie „4#Rusia – file din natură”, care transpune în imagini fascinante biodiversitatea din ținuturile îndepărtate și sălbatice ale Rusiei. Grupate în 11 secțiuni, fotografiile expuse în holul central al Muzeului Antipa au ca obiectiv principal acela de a atrage atenția asupra problemelor care amenință patrimoniul natural, istoric și cultural al Rusiei.

Vă așteptăm așadar duminică, 1 Martie 2020, între orele 10.00 – 19.00 (ultima intrare se face la ora 18.00), să petreceți prima zi de primăvară alături de noi!

Detalii: www.antipa.ro