Comunicate de presă

15Mai2019

NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA

15Mai2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2019, o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de…

Află mai multe Descarca kit de presa

NOAPTEA MUZEELOR LA ANTIPA

15Mai2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor, ediția 2019, o serie de activități care includ expoziții temporare, activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului, precum și alte surprize care vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii!

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 18 mai 2019, la ora 18:00 și se va termina la ora 24:00 (ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). În cadrul acestui eveniment, accesul publicului în expoziția permanentă a Muzeului va fi gratuit.

Sâmbătă, 18 mai, în intervalul orar 10:00 – 18:00, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi închis.

În această seară, vizitatorii vor avea ocazia să admire expoziția temporară „RUGBY, NATURAL!”, manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța, care va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 30 iunie 2019.

Natura în ansamblul său este prețuită de oameni în multe moduri. Specii rare de plante sau animale sunt apreciate și le sunt atribuite semnificații culturale puternice pentru diferite populații umane. Acest lucru este reflectat în arta heraldică; simbolurile naturale sunt extrem de comune în stemele statelor, orașelor, familiilor, echipelor sportive, etc.

Expoziția temporară „RUGBY, NATURAL!” găzduită de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București și realizată de Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse, prezintă elementele naturale identificate în emblemele diferitelor echipe naționale de rugby și explică valoarea culturală a simbolurilor naturale, pentru țările și populațiile respective. Veți putea astfel cunoaște originea naturală și istorică a emblemelor fiecărei echipe, de la cocoș la scai, de la cireș la antilopa săritoare… Ludică și uimitoare, o escapadă în lumea balonului oval!

Între orele 18:40 și 19:00,Cel mai mic muzeu din România” va putea fi admirat în fața intrării principale a Muzeului Antipa! Evenimentul constă în expunerea timp de 20 minute a unicului exponat al muzeului Madrigal & Cantus Mundi, costumul renascentist de damă Madrigal.  Piesa expusă, un blazon al identității și prezenței scenice a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este unul dintre cele mai celebre costume din viața culturală a României. Vizionarea costumului va fi însoțită de un performance artistic itinerant (un mic concert de cânt coral al copiilor din două coruri din cadrul Programul Național Cantus Mundi), neconvențional, menit să însuflețească experiența publicului cu emoție și voioșie și să aducă muzica, arta costumului și istoria unui simbol cultural în spațiu public.

Începând cu ora 21:30 și până la 22:30 vă invităm în curtea muzeului să participați la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu. Cu această ocazie veți putea descoperi importanța activității de colectare a materialului biologic, care oferă o imagine mai exactă asupra diversității excepționale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne.

Tot în această seară vă invităm să aflați de la cercetătorii Muzeului mai multe informații și curiozități despre lilieci, și să descoperiți cum comunică micile vietăți cu care ne întâlnim noaptea, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 22:00 și 23:00.

Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor la Antipa oferă și alte surprize plăcute: astfel, Questo pune la dispoziția vizitatorilor un traseu muzeal digital care pot fi explorat gratuit, cât timp așteaptă la intrarea în muzeu, precum și un alt proiect special gândit pentru a face cât mai prietenoasă interacțiunea între vizitatori și muzeu.   

Aplicația Questo poate fi descărcată accesând link-ul http://onelink.to/questo.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, hotnews.ro, National Geographic Romania.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

15Mai2019

RUGBY, NATURAL!

15Mai2019

Sport, simboluri naturale, identitate, forță și determinare, valori culturale, în Sezonul România-Franța, la Muzeul Antipa! De această dată, rugby-ul este cel care unește un element din natură, caracterizat de atribute…

Află mai multe Descarca kit de presa

RUGBY, NATURAL!

15Mai2019

Sport, simboluri naturale, identitate, forță și determinare, valori culturale, în Sezonul România-Franța, la Muzeul Antipa!

De această dată, rugby-ul este cel care unește un element din natură, caracterizat de atribute precum puterea și rapiditatea, curajul, rezistența, dar și frumusețea efemeră sau pacifismul, cu atitudinile și valorile îmbrățișate de acest sport.

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” vă invită vineri, 17 mai 2019, la ora 18:00 la vernisajul expoziției „Rugby, Natural!”, având ca temă simbolistica elementelor naturale prezente în diferitele embleme ale echipelor de rugby din lumea largă.

România are legături profunde cu Franța, de civilizație și occidentalizare a societății românești și în ce privește răspândirea la noi, a acestui sport, a culturii fizice. De la Paris, în jurul anilor 1900, tinerii români care studiaseră acolo, aduceau la București această disciplină sportivă și esența valorilor ei: integritatea, pasiunea, solidaritatea, disciplina și respectul.

Dacă sportivii francezi au ales cocoșul, pentru emblema lor, ca simbol al vigilenței, dar și al mândriei, curajului și combativității, echipa națională de rugby a României, supranumită „Stejarii” are ca identitate frunza galbenă a stejarului. Acest arbore reprezintă puterea și mândria arătate de bărbați în toate luptele lor. Galbenul face de asemenea, referință la culoarea grâului, mândria agriculturii românești.

Vernisajul de la Muzeul Antipa vă dezvăluie cine a ales floarea de cireș, laurul, vulturul de mare, trandafirul sau ursul, ca simboluri pentru echipele naționale.

La expoziție avem plăcerea să avem ca invitați și jucători de rugby ai loturilor naționale, împreună cu președintele Federației Române de Rugby, dl. Alin Petrache, fost căpitan al Stejarilor. Vernisajul va fi urmat de un cocktail precum și de alte surprize plăcute.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța, „Rugby, Natural!”, expoziția realizată de Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 30 iunie 2019.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, hotnews.ro, National Geographic Romania.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.

Puteți descărca imagini din expoziția „RUGBY, NATURAL!” accesând următorul link:  https://we.tl/t-FnjtrMBIGD.

 

14Mai2019

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Muzeul Olteniei

14Mai2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Muzeul Olteniei Craiova vă invită la vernisajul expoziției temporare Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor, care va avea…

Află mai multe Descarca kit de presa

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Muzeul Olteniei

14Mai2019

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Muzeul Olteniei Craiova vă invită la vernisajul expoziției temporare Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor, care va avea loc marți, 14 mai, ora 11, la Secția Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova, str. Popa Șapcă nr. 8.

Expoziția care a putut fi admirată la Muzeul ”Grigore Antipa” dezvăluie amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Structurată în cinci secțiuni, expoziția elogiază realizările științifice ale savanților prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații importante din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

Expoziția va putea fi vizitată în intervalul orar 9-17, în perioada 14 mai – 27 octombrie 2019.

Parteneri: Fish’n Bricks, Adevărul, Adevărul de weekend, Historia, Historia special

14Mai2019

EXPOZIȚIA O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ŞI REGII ROMÂNIEI 1892-1944 LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI (MNIT)

14Mai2019

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) vă invită joi, 16 mai 2019, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei itinerante „O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ŞI REGII ROMÂNIEI 1892-1944”, proiect  realizat…

Află mai multe Descarca kit de presa

EXPOZIȚIA O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ŞI REGII ROMÂNIEI 1892-1944 LA MUZEUL NAȚIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANIEI (MNIT)

14Mai2019

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) vă invită joi, 16 mai 2019, ora 13.00, la vernisajul expoziţiei itinerante „O PRIETENIE REGALĂ: GRIGORE ANTIPA ŞI REGII ROMÂNIEI 1892-1944”, proiect  realizat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în parteneriat cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Municipiului Bucureşti şi MNIT.

,,Expoziţia spune povestea unei prietenii care s-a perpetuat de-a lungul a patru generaţii ale Familiei Regale, prietenie atestată prin documente, fotografii şi obiecte nepreţuite, aduse în expoziţie, din colecţiile unor instituţii muzeale româneşti importante. Astfel de expoziţii itinerante reprezintă ocazii speciale pentru public, de a descoperi şi explora tezaurele din patrimoniul naţional’’, apreciază Felix Marcu, managerul MNIT.

Primele pagini ale acestei poveşti despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleş în octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, şcolit la o prestigioasă universitate din Germania, are onoarea de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale profesionale de viitor, regele arătându-se cucerit de ambiţiile tânărului zoolog. De-a lungul  anilor, Carol I a devenit pentru Antipa”un adevărat părinte care l-a sprijinit şi povăţuit până la sfârşitul vieţii sale”.

Regina Maria aminteşte în celebrele sale ,,Memorii’’  despre plăcuta companie a naturalistului român  : „Cel mai scump tovarăş al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa, un om jovial şi plin de înţelepciune… Nu era nimic în lume ca să nu ştie el despre apă, peşti şi păsări. Antipa era prieten cu toată lumea şi o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei.” A fost deasemenea prietenul de o viaţă al Regelui Ferdinand şi colaborator apropiat al Regelui Carol al II-lea. Printre exponatele care ilustrează această relaţie specială, se află şi numeroase distincţii şi brevete oferite savantului român de către Casa Regală, iar în 1933, la aniversarea instituţiei, Regele Carol al-II-lea în semn de profundă recunoştinţă pentru munca de cercetător şi făuritor al muzeului modern român, hotărăşte ca instituţia să poarte numele „Dr. Grigore Antipa”.

Program de vizitare:
marți, joi, vineri, sâmbătă, duminică: 10.00 – 16.00, miercuri: 12.00 – 18.00

Unde ne găsiţi:
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Strada Constantin Daicoviciu 2, Cluj-Napoca

07Mai2019

Bijuterii ale naturii

07Mai2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 11:00 la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Temerarii exploratori…

Află mai multe Descarca kit de presa

Bijuterii ale naturii

07Mai2019

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe cei mici sâmbătă, 11 mai 2019, de la ora 11:00 la o nouă întâlnire cu Dodi și Roni. Temerarii exploratori vor fi însoțiți de Andreea Cătălina Drăghici, cercetător al muzeului precum și de trei invitați speciali: țestoasa de baga, gândacul nestemat și… o prețioasă scoică!

Natura este prietenoasă cu noi și ne oferă comori nenumărate, de la aur și pietre prețioase până la o minunată colecție de viețuitoare viu colorate!

Andreea le va povesti copiilor despre perlă, un adevărat miracol produs în interiorul unei scoici. Unele moluște secretă sidef, materia primă din care este alcătuită perla și care îi oferă acesteia strălucirea deosebită. Pe continentul nostru, scoica perlieră de apă dulce este, din păcate, ameninţată cu dispariţia, deoarece a fost intens colectată de către oameni și perlele produse de ea au fost utilizate în realizarea podoabelor. Acum, această scoică este subiectul unor intense programe de protecție pentru ca specia să poată fi salvată de la dispariție. De-a lungul timpului, omenirea a învățat că scoicile nu trebuie culese din natură pentru a ne bucura de perlele lor, ci pot fi crescute special pentru acest scop. Împreună cu cercetătoarea muzeului, copiii vor admira o perlă sălbatică dar și o perlă de cultură!

Țestoasa de baga, o altă comoară a naturii, reprezintă primul caz cunoscut de biofluorescență la o reptilă, acea capacitate a organismelor de a absorbi lumina, transformând-o și radiind-o într-o culoare diferită (în cazul de față verde, roșu și portocaliu). Andreea le va povesti micuților că această simpatică vietate este pe cale de dispariție, deoarece din carapacea ei se realizează rame de ochelari, precum și diverse accesorii mult căutate de amatorii de bijuterii.

Al treilea invitat al întâlnirii este gândăcelul nestemat, ale cărui aripioare pot fi admirate într-un Palat Regal!  Camera Oglinzilor din Palatul Regal din Bruxelles găzduiește lucrarea de artă „Heaven of Delight”, executată pe plafon și candelabre, care este lucrată din 1,6 milioane de aripioare de gândaci nestemați, apreciate pentru iridescența lor fermecătoare, de un verde smarald metalic.

În a doua parte a evenimentului vă propunem o serie de jocuri și ghicitori realizate sub forma teatrului de umbre, la care copiii vor fi pe rând spectatori și protagoniști. Actorii păpușari Ana Crăciun-Lambru, Ana-Maria Cucută, Monalisa Toncu și Victoria Radu au pregătit o mică surpriză tuturor celor care vor fi inspirați de momentele artistice și vor dori să-și facă acasă propriul teatru de umbre!

La întâlnire sunt invitați copiii cu vârste cuprinse între 4 și 9 ani. Înscrierile se pot face pe adresa de e-mail info@antipa.ro, în limita a 80 de locuri, iar taxa de participare este de 15 lei/copil.

 

Parteneri: Pipo și Doxi

Parteneri media: Radio Romania Cultural, HotNews, SmartWoman, Centruldepresa.ro.

Detalii: www.antipa.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”: www.facebook.com/muzeulantipa.