Prinţul Aristide Caradja

1861–1955

Descendent dintr-o veche familie domnitoare din Ţările Române, Aristide Caradja rămâne şi în prezent cel mai celebru lepidopterolog român din toate timpurile.

De-a lungul unei cariere remarcabile, prinţul Aristide Caradja a colectat un important material de lepidoptere care a stat la baza valoroasei sale colecţii. Aceasta s-a îmbogăţit permanent cu numeroase exemplare cumpărate de prinţ sau primite de acesta, capturate de entomologi renumiţi sau în cursul unor expediţii celebre în diferite regiuni ale Europei, Asiei şi Americii Centrale şi de Sud.

Prin strădania prinţului, colecţia sa a devenit un adevărat tezaur ştiinţific ce grupează exemplare de valoare inestimabilă, între altele şi peste 3.000 exemplare-tip, foloste la descrierea unor specii noi. Această colecţie a stat la baza a numeroase studii remarcabile, dedicate în special faunei de lepidoptere din România şi din Extremul Orient, studii care i-au adus prinţului Caradja o binemeritată celebritate.

În vara anului 1944, colecţia prinţului Aristide Caradja a fost cumpărată şi depusă la Muzeul «Grigore Antipa». Prin diversitate şi valoare ştiinţifică, această este şi în prezent cea mai importantă colecţie din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa».