Colecțiile de păsări

Colecţiile ornitologice cuprind 12.486 de exemplare şi aproximativ 10.000 de resturi de hrană (ingluvii şi stomacuri). Dacă în expoziţia de bază a muzeului pot fi admirate doar exemplare naturalizate, în depozitele de colecţii ştiinţifice există pe lângă exemplarele naturalizate și piese păstrate sub formă de balguri, schelete, cranii, sau păstrate în alcool. Muzeul are şi o importantă colecţie de cuiburi și ouă. Cu cele 310 specii și peste 5600 de exemplare, din care numeroase rarităţi sau chiar unicate naţionale, Muzeul Grigore Antipa deține cea mai completă colecţie de păsări din fauna României.

Fazan Amherst (Chrysolophus amherstiae). Foto: Felix Vâjiac.

Principalii colecţionari au fost ornitologii care au lucrat în muzeu, vânători, iubitori ai naturii atât din România cât şi din străinătate, în total peste o sută de nume.

Dintre piesele valoroase enumerăm două exemplare, mascul şi femelă de Tetrao urogallus rudolfi, neotipi, donați de Ştefan Khol, 120 de specii din fauna mondială, care sunt pe Lista Roşie mondială a IUCN (kiwi, păsările paradisului, etc.), precum și pasărea dodo, Raphus cuculatus, dintre speciile dispărute.

Pictorul Carol Wallenstein, primul director al muzeului (1837-1859), era un pasionat ornitolog. A efectuat numeroase expediţii de colectare şi a iniţiat primele schimburi de material zoologic cu Cabinetul Imperial de Istorie Naturală din Budapesta, când în schimbul unor păsări autohtone a obţinut păsări exotice (la 1848).

Urmaşul său, Carlo Ferreratti (1859-1867) a îmbogăţit colecţiile de păsări cu piese colectate din Valahia, sau obţinute la schimb cu alte muzee din străinătate. A călătorit mult şi în timpul directoratului său obţine prin schimburi numeroase piese ca cele de la Muzeul din Genova şi de la Muzeul din Torino.

 Colecţiile de păsări ale muzeului se îmbogăţesc cu exemplare donate de către medicul român Hilarie Mitrea, colectate din Indonezia în perioada 1878-1894.

În 1894 colecţiilor existente li se adaugă cele din donaţia lui Emil Holub (1847-1902), aduse din Africa de Sud, din celebrele sale expediţii.

Prinţul Dimitrie Ghika–Comăneşti, (1839-1921) împreună cu fiul său Nicolae Ghika–Comăneşti (1875-1921), donează muzeului din Bucureşti, la 14 octombrie 1896, piesele colectate din expediţia lor în Africa între 1895-1896.

Multe specii de păsări au fost achiziţionate după anul 1894 de Dr. Grigore Antipa de la firme specializate din Germania. În cei 51 de ani cât a condus muzeul, a primit donaţii de la numeroşi exploratori, vânători şi naturalişti, români sau străini: Theodor Bray (păsări din Africa de Sud) şi G. Ed. Fleck (păsări din Africa de Sud); dr. A. Brinkmann (păsări din Danemarca), Mihail Şutzu (păsări din Africa); Elena Cantacuzino (păsări din Insula Spitzberg, în 1906), abatele Foucher, conservator la Muzeul Institutului Catolic din Paris (35 de păsări din America de Sud în 1913).

O specie de pasăre-rinocer (Ocyceros birostris). Foto: Felix Vâjiac.

Robert Ritter von Dombrowski, ornitolog şi taxidermist al muzeului, în perioada 1895 – 1916, a colectat şi a preparat pentru colecţiile muzeului păsări din România. După plecarea sa, până în 1950 Colecţiile de păsări sporesc cu puţine exemplare colectate de Nicolae Semen, Mihai Băcescu şi alţi angajaţi ai muzeului.

O sporire rapidă şi substanţială a colecţiilor de păsări, cuiburi, ouă, etc. a fost posibilă prin activitatea celor doi ornitologi pasionaţi ai muzeului, Aurel Papadopol şi Matei Tălpeanu, care au adunat în cei peste 40 de ani de activitate în muzeu mii de piese. Concomitent ei au realizat numeroase schimburi cu alte muzee din lume: SUA (Michigan), Cuba (Havana), Germania (Berlin), Italia, China.

Recent au intrat în colecţiile noastre, păsări colectate din Indonezia aduse de Expediţia zoologică organizată de Muzeul “Grigore Antipa” în perioada 16 februarie-21 iunie 1991 în colaborare cu Muzeul de Zoologie din Bogor (Indonezia). În anul 1994, Muzeul de Istorie Naturală din Bucureşti organizează o expediţie în Brazilia în colaborare cu Universitatea Santa Ursula, iar membrii expediţiei, specialişti din muzeu, au colectat şi păsări.

În 1999 şi 2002 muzeul achiziţionează colecţia de lucru a ornitologului Dimitrie Radu alcătuită din 89 de păsări şi 193 de ouă, iar în iulie 2004 Maria Paspaleva, ornitolog, donează muzeului 28 de balguri, din Bulgaria.

Din colecția de ouă. Foto: George Năzăreanu.

An de an în această colecţie se adună preparate noi, ca urmare a activităţii de cercetare realizate de către ornitologul muzeului dr. Angela Petrescu şi colegi mai tineri: dr. Gabriel Chişamera.

În expoziția de bază, în dioramele dedicate bioregiunilor lumii, pot fi văzute câteva specii deosebite: pinguinul regal (Aptenodytes patagonicus), condorul (Vultur gryphus), struţul lui Darwin (Pterocnemia pennata), cazuarul (Casuarius unappendiculatus), păsările kiwi (specii din genul Apteryx), papagalul-bufniţă, kakapo (Strigops habroptilus).