Expediția științifică organizată în Arhipelagul Indonezian (1991)

Locul și perioada de desfășurare:

În perioada 16 februarie – 21 iunie 1991, muzeul a organizat o expediţie ştiinţifică în Arhipelagul Indonezian. Muzeul a colaborat în organizarea acestei expediții cu Ambasada Republicii Indonezia la București, Ambasada României la Jakarta, Institutul Național de Științe din Jakarta (Indonezia) și Institutul pentru Cercetare și Dezvoltare în Biologie din Bogor (Indonezia). 

Traseul expediției: 

Traseul realizat în cadrul acestei expediții, pe teritoriul Indoneziei, a fost următorul: Insula Java (Jakarta, Bogor), Insula Pari, Insula Sulawesi (Manado, Dumoga-Bone, Molibagu, Ujung-Pandang, Bantimurung, Baru Rantepao), Insula Bunaken, Insula Manado-Tua, Kalimantan – Insula Borneo (Balikpapan, Samarinda, Bontang, Lokh-Tuan, Rezervația Kutai), Insula Java (Yogyakarta, Surabaya) și Insula Bali (Denpasar, Kuta, Sanur). 

Echipa expediției a fost formată din următorii membri: 

  • din partea Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”: dr. Dumitru Murariu (directorul muzeului în acea perioadă), dr. Modest Guțu, dr. Corneliu Pârvu și Alexandru Marinescu; 
  • din partea Institutului pentru Cercetare și Dezvoltare în Biologie din Bogor (Indonezia): Soebekti Koestoto și Mohamad Toha; 

Principalele rezultate ale expediției: 

În cadrul acestei expediții a fost colectat material biologic bogat și valoros, reprezentat de faună marină (spongieri, corali, moluşte, crustacei, echinoderme, peşti și un exemplar de Carcinoscopus rotundicauda, din ordinul Xiphosura – considerat fosilă vie) şi faună terestră (moluşte, insecte, reptile, păsări, mici mamifere printre care un exemplar de Phalanger sp., un exemplar de Tarsius sp., trei exemplare de Tupaia tana, un craniu de Babyrousa babyrussa), ce a îmbogăţit considerabil colecţiile publice şi ştiinţifice ale muzeului. Acest material a fost introdus în colecțiile științifice ale muzeului, iar studiul său ulterior a permis publicarea mai multor lucrări ştiinţifice în care au fost descriși numeroși taxoni noi pentru ştiinţă. 

De asemenea, în 1992, la 21 aprilie a fost vernisată expoziția temporară „Patru naturaliști români în Indonezia”, fiind prezentate exponate provenite din cadrul materialului colectat în această expediție. 

Membrii expediției împreună cu localnici (fotografie realizată în Insula Bunaken)
Aspect din zona coralieră din preajma Insulei Bunaken (fotografie realizată de membrii echipei)
Aspect din zona coralieră din preajma Insulei Bunaken (fotografie realizată de membrii echipei)
Aspect din Parcul Național Dumoga-Bone din Insula Sulawesi (fotografie realizată de membrii echipei)
Aspect din Parcul Național Dumoga-Bone din Insula Sulawesi (fotografie realizată de membrii echipei)