Colecțiile de Hymenoptere
Colecţiile de himenoptere ale Muzeului Grigore Antipa numără în prezent 93.637 exemplare şi sunt formate în principal din material colectat din România (peste 91.000 exemplare). Colecţia ştiinţifică de hymenoptere Fauna României cuprinde 2319 specii din 44 familii cu exemplare colectate în cadrul unor activități de cercetare începând cu 1948 şi până în prezent. In îmbogăţirea şi organizarea acestei Colecţiei şi-au adus contribuţia şi specialiştii: Alin Constantinescu şi Ioana Matache. Colecţia de faună străină include specii care provin din Europa, Asia, Africa, America de Nord, obţinute prin schimb şi donaţii.
Începutul organizării unei Colecţii de Hymenoptere îşi are originea în achiziţia unui lot de insecte exotice şi palearctice de la firma Otto Staudinger & Bang Haas din Dresda, la începutul sec. XX, pentru a se prezenta prima colecţie de insecte în expoziţia de bază a muzeului.
Colecţia de himenoptere a fost creată după al II-lea război mondial, la iniţiativa dr. Victoria Iuga–Raica, cu sprijinul colegei, dr. Xenia Scobiola–Palade. În 1953 este achiziţionată o parte a colecţiei de himenoptere a medicului Eugen Worell (758 specii /8552 exemplare), cele mai multe colectate din Transilvania şi Dobrogea.
La acest material, care a reprezentat punctul de plecare pentru alcătuirea colecţiei, s-a adăugat material colectat şi determinat de către specialişti din muzeu dar şi de la alte instituţii din ţară şi străinătate.
![](https://antipa.ro/wp-content/uploads/2018/03/Nomada-nobilis-GN-1.jpg)
În 2007, prof. Mathilda Lăcătuşu (fost profesor la Facultatea de Biologie Bucureşti) donează Muzeului Grigore Antipa 2.335 exemplare Braconidae reprezentând specii colectate personal din diferite zone geografice ale României precum şi din Africa (acestea fiind colectate de dr. Constantin Pisică).
În 2009, Colecţia de Hymenoptere se îmbogăţeşte cu peste 5.500 de exemplare în urma donaţiei făcută de către dr. Cornelia Ceianu, fiica inginerului silvic Igor Ceianu.